Jump to content
Sign in to follow this  
Adrian28

Belgian Speciality Ale z porzeczką

Recommended Posts

Witam. Czeka mnie przelanie na fermentację cichą belgian speciality ale 17,5 blg. Jako,  że jest sezon na owoce wpadłem na pomysł,  żeby zrobić 5 litrów z czarną porzeczka.  Ma to jakiś sens? Ile musiałbym dodać owocu,  żeby nie zdominował piwa? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem stouta z wiśniami, na 5l dałem jedno opakowanie wiśni mrożonych 450g, zostawiłem na miesiąc i wyszła mocna wyraźna wiśnia. Z porzeczką nie robiłem, ale pewnie nie dał bym więcej jak 500g na 5 l.Daj potem znać co Ci z tego wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ale pewnie nie dał bym więcej jak 500g na 5 l

Richard Lehr podaje orientacyjnie: 10 l brzeczki - 1 kilogram owoców.

Richard Lehrl - Domowe warzenie piwa, ss.21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem 0,5 kg owocu.  Okazało się,  że w zamrażarce była mrożona porzeczka,  wiec odpuściłem dawanie świeżo zrywanej. Cokolwiek wyjdzie z tego eksperymentu,  to napiszę. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.