Jump to content
Sign in to follow this  
vieviur.b

Granaty, wulkany, osad na dnie butelki - jak uratować piwo?

Recommended Posts

Hej wszystkim,

 

Ostatnio troche pospieszyłem się z przelaniem z fermentacji burzliwej na cichą. Standardowo na burzliwej zostawaim do 10dni, tym razem piwko na burzliwej stało tylko 5dni, na cichej stało 7dni. Piwko jakie robiłem to  odtworzona receptura browaru Brokreacja The Dealer (LINK tutaj). Zmieniłem tylko cukier biały na glukozę 120g.

 

Po 2 tyg w butelkach piwo wyklarowało się natomiast na dole powstał dość duży osad (drożdżowy?) - oczywiście po otwarciu butelki robi się 'wulkan' :-( 

Po odgazowaniu piwa metoda z monetą i otworzeniu kapsla na szyjce butelki zostaje osad a piwo po zlaniu do szkła jest mętne. 

 

Podejrzewam, że jest to związane ze zbyt krótko trwało fermentacją burzliwą jak również zbyt krótką fermentacją cichą. 

Natomiast chciałbym to piwko w jakiś sposób uratować i tutaj pojawia się pytanie do Was drodzy koledzy - Czy macie jakiś sprawdzony sposób, którym mogę posłużyć się w warunkach domowych? 

Myślałem nad delikatnym odgazowaniu piwa metodą z monetą i ponownym zakapslowaniu nie wiem czy to cokolwiek pomoże.

 

Licze na waszą pomoc :-) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Mało informacji. Jaki ekstrakt? Jakie Blg końcowe? Po jakiego grzyba przylewałeś na "cichą" ? Zbierałeś gęstwę? Jakie drożdże? Jaka temp. fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mało informacji. Jaki ekstrakt? Jakie Blg końcowe? Po jakiego grzyba przylewałeś na "cichą" ? Zbierałeś gęstwę? Jakie drożdże? Jaka temp. fermentacji?

na szybko z tego co pamiętam

- 12 BLG

- cicha - chmielenie na zimno 

- tak gęstwa zebrana

- temp około 18 stopni 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

ile cukru do fermentacji sypnąłeś w przeliczeniu na litr? Dobrze oddzieliłeś resztki chmielu przed rozlewem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ile cukru do fermentacji sypnąłeś w przeliczeniu na litr? Dobrze oddzieliłeś resztki chmielu przed rozlewem?

Glukoza 120g na 700ml - roztwór 

z burzliwej na cichą przelew przy pomocy pończochy to samo przy zlewie z cichej na roztwór glukozowy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Glukoza 120g na 700ml - roztwór
Ile na litr warki!?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

Glukoza 120g na 700ml - roztwór
Ile na litr warki!?

 

:polew: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

nie dogadamy się. Po co przelewałeś z burzliwej przez pończochę? Teraz i tak po ptakach. Może jedynie odgazować jak do tej pory plus ewentualnie schlodzenie. To ze robi się mętne nic nie szkodzi. Osad na dnie to prawdopodobnie drozdze...można je wypic. Na przyszłość rób pomiary Blg i daj piwu odfermentować do końca. Pozdrawiam i ściskam mocno. :friends:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może źle przefiltrowany chmiel z cichej fermentacji?  W mojej amerykańskiej pszenicy źle odfiltrowany chmiel skutkował szybkim wychodzeniem piwa z butelki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się robią granaty to najlepiej wylej zanim komuś oko wybije, a następnym razem dopilnuj fermentacji. Zamiast "przelewania na cichą" lepiej upewnij się że piwo dofermentowało przed butelkowaniem.

 

BTW, nie napisałeś jakie Blg końcowe i w jakim odstępie czasu mierzone.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.