Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ja, broń Boże, nic Tobie nie zarzucam. Sam bardzo niedawno zaczynałem, a i tak zazdroszczę radości z pierwszego piwa (niezależnie od jego "stylowości"). Zastanawiam się tylko po co Coopers nazywa coś takiego "lagerem". Po co wprowadzać człowieka w błąd już na początku? Bo lager brzmi lepiej niż ale? Magię słów można dorobić clasic ale, typical ale, old shool... Nazwy może kontrowersyjne, ale znacznie mniej błędne.

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cześć,

Obiecałem dać znać jak smakuje. Po zlaniu do butelek piwo stało 7 dni w temperaturze 19-20 stopni, później w 10 stopniach. Przy obniżaniu temperatury otworzyłem pierwszą butelkę, było super, choć czuć było jeszcze delikatnie pracujące drożdże i piwo było dosyć mętne. Nie czułem, żeby piwo miało jakąś szczególnie dużą zawartość alkoholu. Pianka super - gęsta i długo utrzymująca się.

 

Dziś otworzyłem kolejną butelkę, piwo już prawie klarowne i trochę ciemniejsze niż było na początku. Na dole butelki jest warstwa nalotu. Rozumiem, że już tak zostanie. Piwo bardziej gazuje, pianka jest mniej gęsta. Smak się wzmocnił i wydaje mi się, że zawartość alkoholu wzrosła.

 

Bardzo fajnie to wyszło i już przygotowuję się do kolejnego warzenia:). Dzięki za wsparcie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.