Jump to content
Retromaniak

Początki przygody z warzelnictwem.

Recommended Posts

Witam. Od pewnego czasu zacząłem interesować się amatorskim warzeniem piwa. Nie miałem nigdy wcześniej niestety doświadczenia w tej sztuce postanowiłem poszukać informacji w internecie na temat tego jak rozpocząć przygodę z warzeniem. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego, począwszy od tego w jaki sprzęt powinienem się zaopatrzyć na pierwszej recepturze kończąc. Błądząc po forum postanowiłem w tym dziale utworzyć temat. Jeśliby jednak były problemy z niedopasowaniem tematu do kategorii byłbym dozgonnie wdzięczny gdyby nastąpiło przeniesienie. Jeżeli zaś o sam artykuł chodzi to chciałbym aby ktoś doradził mi w co bym musiał się zaopatrzyć aby móc rozpocząć swoją przygodę z jak mniemam tą fascynującą sztuką. Zależałoby mi też na tym abyście mi doradzili z tym od uwarzenia jakiego piwa rozpocząć. Osobiście bardzo lubię piwa z gatunku porterów i stoutów jednak sprawdzając przepisy zauważyłem iż prawdopodobnie porter bałtycki nie jest (chyba) najłatwiejszym do uwarzenia piwem. Będę z góry dozgonnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli lubisz ciemne to na początku może Dry Stout ?

 

Wysłane z mojego Moto G (4) przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie potrzebne informacje masz na wiki, ewentualnie zobacz sobie proces  na yt, będzie ci łatwiej zrozumieć. Sklepy mają gotowe zestawy surowców do najpopularniejszych styli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. 

Kup 2 fermentory. Jeden z kranikiem, drugi niekoniecznie.

Kup Brewkit - jak lubisz piwa ciemne to stout, dry stout, czy na tą pogodę jakieś belgian ale czy weizen. 

 

Powodzenia życzę w zagłębianiu wiedzy nt piwowarstwa. Przed Tobą dużo czytania i później praktyki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Od pewnego czasu zacząłem interesować się amatorskim warzeniem piwa. (...) Będę z góry dozgonnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. :)

Przejdź przez wątki linkowane na początku piaskownicy.

Rzuć okiem na wpisy na blogach: jeden, dwa, trzy, cztery

Albo co piszą sklepy: jeden.

 

Generalnie leniuszek ;)

PS. Jakiego koloru jest kościół w Skrzatuszu i dlaczego był to kolor majtkowy?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

no troszkę wiedzy do przyswojenia masz. Na początek najważniejsze to dezynfekcja i temp. Fermentacji. Sprzęt to dwa fermentory kapslownica gar (jesli mówimy o warzeniu ze słodu) i filtrator z oplotu. Kapsle jeszcze by się zdało pare sztuk mieć. Powodzenia...nie zazdroszczę Ci tych początków.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.