Jump to content

Recommended Posts

Cześć, proszę o weryfikację przepisu. Ułożyłem go sam więc pewnie masa błędów.

Robię warkę 10l, mam do dyspozycji 3kg Pale Ale, 200g Karmelowego 600EBC i 50g chmielu Citra.

Planuję użyć:

2,3kg Pale ale,

0,07 Karmelowego 600EBC

 

Chmielenie:

60' - 5g Citra

30' - 10g Citra

0' - 15g Citra

Celuję w IBU 30-40, tak żeby osoba pijąca koncernowe nie miała problemów z przełknięciem.

 

Według BeerSmitha wyjdzie ok. 12,5 Plato, 39 IBU, 24 EBC.

W jakich temperaturach polecacie zacierać? Chciałbym coś bardziej w stronę słodkiego, niż wytrawnego.

Edited by JamKebab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co moje amatorskie oko widzi to będzie American Amber Ale. Poczytaj o tym stylu ;)

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odpuść sobie ten karmelowy daj sam Pale Ale - no chyba, że nie przeszkadza Ci kolor. 39 IBU na 12,5 blg jest trochę za duża. W piwie to raczej wyjdzie dość spora goryczka. Przesunąłbym tą citrę z 30' na 10'. Celowałbym tak w 25 IBU. Zacieranie natomiast jeżeli chcesz słodszy profil zacznij w 69C -30 minut potem 74C -30 minut. 

 

20g planujesz na cichą? powinno w sumie wystarczyć na 10 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

74C to nie za dużo? Czytałem, że nie powinno się przekraczać 72. Co do IBU to piłem ostatnio Miłosław Pilsner z 30IBU i było dobre, więc coś takiego spróbuję osiągnąć przestawiając 30' na 15- 20'. Karmelowego słodu dam 20g, według beersmitha kolor będzie mieścił się w granicach stylu. Będzie ok?

 

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

74C to nie za dużo? Czytałem, że nie powinno się przekraczać 72. Co do IBU to piłem ostatnio Miłosław Pilsner z 30IBU i było dobre, więc coś takiego spróbuję osiągnąć przestawiając 30' na 15- 20'. Karmelowego słodu dam 20g, według beersmitha kolor będzie mieścił się w granicach stylu. Będzie ok?

 

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

 

Nie za dużo - w 74C działa alfa-amylaza odpowiadająca za dekstryny, a przestaje działać beta-amylaza odpowiedzialna za scukrzanie. Przekraczać nie należy 78C gdzieś wtedy alfa przestaje też być aktywna. 

 

Porównanie Miłosława Pilsnera do APA to jak porównywać moc % portera bałtyckiego do grodziskiego... Czyli bardzo złe. Ja tylko podpowiadam skoro wolisz zrobić tak i się przekonać o efektach to nie problemu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem, że IBU w piwach o podobnym blg jest porównywalne. Zaufam jednak bardziej doświadczonemu. Dzięki za pomoc :)

 

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam drobny problem. Wyszło mi 6,7l brzeczki 12,5 Blg. Problem w tym, że chmielem jak na 10l. Planuje dolać troszkę wody do fermentatora, co o tym myślicie?

@edit

Dodałem 1,3l wody. Teraz mam 8l, 10,5- 11Blg

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

Edited by JamKebab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.