Jump to content
pietros

FES z ekstraktów - chmielenie

Recommended Posts

Po raz kolejny chciałbym poprosić Was o pomoc.

 

Chciałbym uwarzyć FES z ekstraktów.

Mam już zestaw w postaci:

BA Prawdziwy Stout:

- ekstrakt jasny płynny 1,7kg

- ekstrakt ciemny płynny 1,7kg

- jęczmień palony 0,3kg

- chmiel English Golding 30g 4,7%AK

- drożdże S-04 1 opakowanie

dodatkowo:

- ekstrakt żytni płynny 1,2kg

- cukier brązowy 0,5kg

- chmiel Lubelski 25g 2,4-4,0% AK

- drożdże S-04 1 opakowanie

 

Z tego co wyliczyłem powinienem otrzymać z tego 20l o ekstrakcie 17,5°Blg. Chmieląc samym English Golding z zestawu BA wg. kalkulatora otrzymam tylko ~14IBU, co chyba jest trochę za mało jak na FES? Czy mogę wykorzystać jeszcze Lubelski który posiadam? Ile dodać i na jak długo? Może dokupić jeszcze jakiś chmiel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po raz kolejny chciałbym poprosić Was o pomoc.

 

Chciałbym uwarzyć FES z ekstraktów.

Mam już zestaw w postaci:

BA Prawdziwy Stout:

- ekstrakt jasny płynny 1,7kg

- ekstrakt ciemny płynny 1,7kg

- jęczmień palony 0,3kg

- chmiel English Golding 30g 4,7%AK

- drożdże S-04 1 opakowanie

dodatkowo:

- ekstrakt żytni płynny 1,2kg

- cukier brązowy 0,5kg

- chmiel Lubelski 25g 2,4-4,0% AK

- drożdże S-04 1 opakowanie

 

Z tego co wyliczyłem powinienem otrzymać z tego 20l o ekstrakcie 17,5°Blg. Chmieląc samym English Golding z zestawu BA wg. kalkulatora otrzymam tylko ~14IBU, co chyba jest trochę za mało jak na FES? Czy mogę wykorzystać jeszcze Lubelski który posiadam? Ile dodać i na jak długo? Może dokupić jeszcze jakiś chmiel?

 

Przelicz w kalkulatorze, ale obawiam się że i tak będzie za mało. Przydałby się jakiś chmiel goryczkowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważałbym na ten ekstrakt żytni - na jednej z grup piwowarskich była dyskusja o dodaniu 0,7kg do RISa, z finalnym efektem "Smakuje jak wyciąg z pumpernikla. Kwaśny, ziemisty i do bólu zytni". No ale przydałaby się jeszcze opinia kogoś bardziej doświadczonego w ekstraktach - powtarzam com słyszał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Przelicz w kalkulatorze, ale obawiam się że i tak będzie za mało. Przydałby się jakiś chmiel goryczkowy.

 

 

Ok. Powrzucam w kalkulator i zobaczę co wyjdzie. Czy na goryczkę marynka może być? Czy może jakiś inny? Na razie dobór chmielu, to dla mnie trochę spacer we mgle.

 

Uważałbym na ten ekstrakt żytni - na jednej z grup piwowarskich była dyskusja o dodaniu 0,7kg do RISa, z finalnym efektem "Smakuje jak wyciąg z pumpernikla. Kwaśny, ziemisty i do bólu zytni". No ale przydałaby się jeszcze opinia kogoś bardziej doświadczonego w ekstraktach - powtarzam com słyszał.

Trochę mnie tym zmartwiłeś.

W takim razie co z takimi przepisami: https://browamator.pl/ba-prawdziwe-zytnie-ciemne-13-5-zestaw-na-20-l,3,32,4616? Tam są dwa takie ekstrakty (domyślam się, że razem 2,4kg) w tym jeden ciemny na 20l. To powinno smakować jak śmierć i zniszczenie... :D

 

W zapachu ten ekstrakt jest całkiem przyjemny, nic nie wskazuje, że mogłoby być z nim coś nie tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem wspomnianą dyskusję (co prawda nie z grupy fejsowej, ale tu na forum): http://www.piwo.org/topic/24178-odkwaszenie-%C5%BCytniego-stouta-przed-rozlewem/

 

Jak pisałem - osobiście nie miałem styczności z takim ekstraktem, być może znaczenie ma czy jest jasny czy ciemny (i jakiego pochodzenia był ten z dyskusji powyżej). Być może do wątku dołączy ktoś kto używał ekstraktów żytnich. Podeślij jeszcze info (linka do sklepu?) jaki masz konkretnie ten ekstrakt.

Edited by marek-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obczajam te wszystkie kalkulatory i już głupieję.

 

Pierwsza sprawa. Będę chmielił w objętości około 10l gdzie będę już miał rozpuszczone wszystkie ekstrakty, a później będę uzupełniał zmrożoną wodą do 20l.

Rozumiem, że w takim przypadku w kalkulatorze podaję objętość 10l i 35°Blg, a potem otrzymane IBU dzielę na 2?

 

Idąc tym tropem i przyjmując chmielenie:

- 20g English Golding 4.7% AK na 60min.

- 20g Marynka 8% AK na 60min.

- 10g English Golding 4.7%AK na 10min.

 

Otrzymałem wynik:

2123971300_1501253733_thumb.jpg

Czyli średnio około 30IBU.

 

Co o tym myślicie? Może macie jakieś inne propozycje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obczajam te wszystkie kalkulatory i już głupieję.

 

Pierwsza sprawa. Będę chmielił w objętości około 10l gdzie będę już miał rozpuszczone wszystkie ekstrakty, a później będę uzupełniał zmrożoną wodą do 20l.

Rozumiem, że w takim przypadku w kalkulatorze podaję objętość 10l i 35°Blg, a potem otrzymane IBU dzielę na 2?

 

Idąc tym tropem i przyjmując chmielenie:

- 20g English Golding 4.7% AK na 60min.

- 20g Marynka 8% AK na 60min.

- 10g English Golding 4.7%AK na 10min.

 

Otrzymałem wynik:

2123971300_1501253733_thumb.jpg

Czyli średnio około 30IBU.

 

Co o tym myślicie? Może macie jakieś inne propozycje?

 

Jaka będzie finalna gęstość 20l? Jaka będzie gęstość podczas gotowania w tych 10l?

Ja używam tego kalkulatora

https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

 

tam nic nie trzeba dzielić, wystarczy odpowiednio wpisać wartości (no chyba, że w trakcie gotowania będziesz dodawał ekstrakty ale z tego co piszesz gotujesz wszystko od początku...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finalna gęstość przy 20l będzie około 17,5°Blg. Podczas chmielenia gęstość przy 10l będzie około 35°Blg.

 

Mógłbyś opisać co mam rozumieć przez "Boil size" i "Batch size"?

 

Co do ekstraktu żytniego, to zrobiłem mały test i zrobiłem sobie w szklance roztwór w proporcjach jak w gotowej brzeczce i chyba zrezygnuję z jego dodawania. W zapachu mocno ziemisty i jakby grzybowy?!  (zupełnie jak jakaś zupka grzybowa instant), a w smaku głównie bardzo mocna kwaśność i nic poza tym. Ewentualnie dodam może z 200 g właśnie dla kwaśności.

Edited by pietros

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mógłbyś opisać co mam rozumieć przez "Boil size" i "Batch size"?

 

W Twoim przypadku Boil size = 10l a Batch size = 20l. Target Original Gravity (OG) = 1.072

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otóż nie.

Te kalkulatory wyliczają średnią gęstość w trakcie gotowania na podstawie średniej objętości (batch size + boil size) / 2.

Taką gęstość wstawiają do wzoru na IBU. To ma sens jeśli masz np 25L boil size a 22L batch size (nie jest dokładne bo nie wszytskie porcje chmielu się gotują przez cały czas, ale ma sens).

Natomiast kalkulator nie uwzględnia dolewki po gotowaniu.

Prawidłowa procedura obliczania wygląda tak że boil size to ilość brzeczki przed gotowaniem (np 13L), batch size to ilość brzeczki po gotowaniu (np. 10L) a dolewkę trzeba przeliczyć we własnym zakresie, co akurat w tym przypadku jest bardzo łatwe bo sprowadza się do podzielenia przez dwa.

 

Aby nie marnowac chmielu gotując go w brzeczce o zbyt wielkiej gęstości, ja bym do gotowania użył tylko jednej puszki ekstraktu, a pozostały ekstrakt rozpuściłbym w gorącej wodzie i użył do dolewki.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Natomiast kalkulator nie uwzględnia dolewki po gotowaniu.
Brewersfriend uwzględnia. Za to chyba w ogóle nie bierze pod uwagę odparowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie uwzględnia, tzn uwzględnia objętość, ale źle liczy gęstość gotowania.
Np. Boil Size 20, Batch Size 20, Target Original Gravity 1.048, Estimated Boil Gravity 1.048, IBU 13 (np.)
Boil Size 10, Batch Size 20, Target Original Gravity 1.048, Estimated Boil Gravity 1.096 (bzdura, w żadnym momencie gotowania tyle nie ma bo to jest dolewane po zakończeniu gotowania, a ta wartość idzie do wzoru na IBU), IBU 8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli na koniec uzyskasz 20l 1.048, to kiedy masz 10l, np na początku gotowania, gęstość wynosi 1.096. Gdzie tu bzdura. Gęstość którą podajesz to planowana po dolaniu.

 

Jeżeli wpiszesz 10 i 10 i 2 razy większy ekstrakt to wyjdzie ci IBU 16

 

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli na koniec uzyskasz 20l 1.048, to kiedy masz 10l, np na początku gotowania, gęstość wynosi 1.096.

OK, spytam inaczej, w którą rubryczkę wpisujesz ile zostaje po odparowaniu? Przecież to różnica z punktu widzdnia IBU czy odparujesz 2L i dolejesz 12 czy 5L i dolejesz 15. Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nie bierze pod uwagę odparowania.

 

Jeżeli bardzo chcesz uwzględnić odparowanie, to jako boil size wpisałbym jakaś wartość pośrednią, np, mam 10l, odparuje mi litr to wpisuję 9.5

Masz rację i jej nie masz. Faktycznie odparowanie ma znaczenie przy liczeniu IBU, ale ten kalulator nie robi tak jak twierdzisz:

 

 

Te kalkulatory wyliczają średnią gęstość w trakcie gotowania na podstawie średniej objętości (batch size + boil size) / 2.

Właśnie powyższe wyliczenie trzeba wykonać samemu, za to dolewkę po gotowaniu przeliczy prawidłowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Te kalkulatory wyliczają średnią gęstość w trakcie gotowania na podstawie średniej objętości (batch size + boil size) / 2.

Właśnie powyższe wyliczenie trzeba wykonać samemu, za to dolewkę po gotowaniu przeliczy prawidłowo.

 

Bynajmniej. Wpisz takie dane:

Boil size 20L, Batch Size 20L Target OG 1.055, jakiś tam chmiel. Rezultat: Estimated Boil Gravity 1.055, IBU 11 (przykładowo)

Teraz zmień Boil Size na 40L

Wychodzi Estimated Boil Gravity 1.027 (czyli połowa), IBU 14 z groszem. Wychodzi tak dlatego że kalkulator podstawia do wzoru na IBU taką gęstość jaka wynika ze średniej objętości w czasie gotowania.

 

Jak Batch Size jest większe niż Boil Size to wychodzą głupoty, faktycznie inne głupoty niż początkowo napisałem, ale głupoty.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawia do wzoru 1.027, a nie średnią.

Jak weźmiesz 20 i 20, ale 1.027 to dostaniesz 14 z groszem.

 

Ten kalkulator zakłada że przez cały czas masz początkową gęstość. Można to uznać za bzdurę, ale jest to taka sama bzdura dla boil size większego i mniejszego niż docelowe. Dla większego nawet bardziej, bo jak dolewasz wodę możesz to robić przez cały czas gotowania i wtedy będzie się zgadzać :P

 

Załączam przykład. W ostatnim mamy niższe IBU, ale 25l. 25*9.74 = 243.4   20*12,17=243.5

post-17689-0-87077700-1501582773_thumb.png

 

Przykład skrajny: boil size 20l batch size 2l (sic!) czyli dla boil gravity 1.044 ustawiamy target 1.44

Dostajemy IBU 121.74

Edited by koval_blazej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również używam kalkulatora Brewer's Friend i jak dotąd dobrze się sprawdza.

Boil size - objętość jaką gotujemy
Batch Size - objętośc docelowa (już po gotowaniu i dolewce zimnej wody)

Chczesz gotować 40l żeby uzuskać 20l? Gdzie tu logika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chczesz gotować 40l żeby uzuskać 20l? Gdzie tu logika?

Rozumiem że to do mnie, ale nie widze żebym coś takiego napisał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wpisz takie dane: Boil size 20L, Batch Size 20L Target OG 1.055, jakiś tam chmiel. Rezultat: Estimated Boil Gravity 1.055, IBU 11 (przykładowo) Teraz zmień Boil Size na 40L
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale rozumiesz różnicę między wpisywaniem danych po to żeby zademonstrować jak działa algorytm a po to żeby uwarzyć piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.