Jump to content
aston

Starter drożdzowy a kalkulatory

Recommended Posts

Cześć

 

Przymierzam się do ESB 14BLG, warka 25l.

Zastanawiam się jak duży starter drożdży FM10 przygotować. Kalkulator z mrmalty.com doradza 1.4l, BeerSmith z kolei 1.5l ale... z dwóch fiolek drożdży! Któremu lepiej zaufać?

Aha - będę używał mieszadła magnetycznego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie. Ale w "najgorszym scenariuszu" (Use smaller starter) wynik to 2 fiolki na 1l starteru. Wynik i tak znacznie lepszy niż wskazania BeerSmith.

A z doświadczenia - jaką objętość starteru polecilibyście dla mojego przypadku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie. Ale w "najgorszym scenariuszu" (Use smaller starter) wynik to 2 fiolki na 1l starteru. Wynik i tak znacznie lepszy niż wskazania BeerSmith.

A z doświadczenia - jaką objętość starteru polecilibyście dla mojego przypadku?

 

U mnie wychodzi 3,5l starter z jednej fiolki. Możesz zrobić stopniowy starter po 1,5 litra choć trochę to kombinacji. Zauważ że na 20 litrów brzeczki 14 blg wystarczy 2 litrowy pokusiłbym się nad zmniejszeniem wybicia w Twoim przypadku, jeżeli nie masz możliwości zrobienia dużego startera. Możesz też zrobić Ordinary Bittera na rozruch wtedy starter też o wiele mniejszy wychodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Faktycznie. Ale w "najgorszym scenariuszu" (Use smaller starter) wynik to 2 fiolki na 1l starteru. Wynik i tak znacznie lepszy niż wskazania BeerSmith.

A z doświadczenia - jaką objętość starteru polecilibyście dla mojego przypadku?

 

U mnie wychodzi 3,5l starter z jednej fiolki. Możesz zrobić stopniowy starter po 1,5 litra choć trochę to kombinacji. Zauważ że na 20 litrów brzeczki 14 blg wystarczy 2 litrowy pokusiłbym się nad zmniejszeniem wybicia w Twoim przypadku, jeżeli nie masz możliwości zrobienia dużego startera. Możesz też zrobić Ordinary Bittera na rozruch wtedy starter też o wiele mniejszy wychodzi.

 

Duże startery to nie problem, robiłem już większe. Bardziej zastanawia mnie rozbieżność pomiędzy dwoma kalkulatorami - jest dość spora jak dla takiego, zdawałoby się prostego przypadku. 

Widzę, że chyba lepiej dmuchać na zimne i pokusić się o większy starter.

Undeath - jaka byłaby korzyść ze stopniowego startera 2x1,5 litra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W stopniowym starterze nie ma korzyści :P Jedynie to sposób na to by uniknąć kręcenia na raz 3,5 litra brzeczki - jeżeli ktoś ma ograniczoną pojemność kolby. Wygodnie wtedy zrobić 2*1,5l, bo wymagana jest trochę mniejsza ilość brzeczki niż przy standardowym starterze. Ja tam same minusy takiej metody widzę niż plusy :P Jeden to dezynfekcja, drugi czas itd. W mrmalty też jest kalkulator na stopniowe startery.

 

Co do rozbieżności prosta sprawa każdy z kalkulatorów ma inny system obliczeń i zmienne. W mrmalty np. masz dodatkową funkcję wiek fiolki drożdży - w BS o ile dobrze pamiętam od razu zakładają 80% żywotności drożdży w fiolce. Mogę się mylić zrezygnowałem z BS zanim poznałem większość jego funkcji.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wszystko sprowadza sie do tego ze najlepszym wyjsciem jest warzyc wiecej piwa. Mniejszy starter do slabszego piwa a potem leci gestwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.