Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Belgijski Express

Recommended Posts

Dwie warki 18°Blg na Wyeast 1214 Belgian Abbey w tydzień na burzliwej odfermentowało do 3 i 2°Blg.

Postały kolejne 5 dni na cichej i zastanawiam się czy butelkować już czy jeszcze czekać...? Przecież belgijskie powinno fermentować tygodniami...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już po raz któryś to pisze ale mój Triple po 5 dniach zszedł z 19 na 3,5 :beer:. Po kilku dniach na cichej był całkowicie klarowny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tempo fermentacji jest zależne wyłącznie od drożdży i temperatury w której robią to najszybciej.

Widocznie te Abbeye są szybkie, no i dobrze masz szybciej wolny fermentator na nowe piwo:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kto tak mówi, że tygodniami?

Gdzieś w paru postach było, zdaje się że Coder pisał że dwa tygodnie na burzliwej i dwa na cichej stało...

Czyli jedziem z butelkami

 

A tak na marginesie, jak długo mogą stać drożdże propagatora po aktywacji w nierozpieczętowanej saszetce?

W piątek chcę robić pszeniczne i dzisiaj przyszły drożdże a ponieważ poprzednie startowały trzy dni to już dzisiaj rozgniotłem pożywkę i po dwóch godzinach saszetka napęczniała (drożdże były z lutego '10) nie chcę robić startera bo piwko będzie miało 12°Blg , wytrzymają do piątku czy jednak zrobić starter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dwie warki 18°Blg na Wyeast 1214 Belgian Abbey w tydzień na burzliwej odfermentowało do 3 i 2°Blg.

Postały kolejne 5 dni na cichej i zastanawiam się czy butelkować już czy jeszcze czekać...? Przecież belgijskie powinno fermentować tygodniami...

Kilka lat temu robiłem piwo na tych drożdżach, też mocno odfermentowało, te drożdże chyba tak mają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak na marginesie, jak długo mogą stać drożdże propagatora po aktywacji w nierozpieczętowanej saszetce?

Tygodniami. Włóż saszetkę do lodówki wyjmij kilka h przez zadaniem żeby się ugrzały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie robię piwo na tych drożdżach. Z 13 Blg zeszło do 3 Blg w ciągu 24h. Drugie piwo zeszło z 20 Blg do 7 w ciagu 36 godzin, więc widać , że są bardzo szybkie. Zobaczę teraz jak mocno odfermentują piwo 20 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja przebiegała w temp. 18-20 C. Producent podaje 14-24, więc jest to temperatura w średnim zakresie fermentacji tych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.