Jump to content
Sign in to follow this  
knurek

Moja pierwsza warka czyli Weissbier

Recommended Posts

Witam! Dziś uwarzyłem swoją pierwszą (po brewkicie) warkę- Weissbier. Skorzystałem ze "sprawdzonej " receptury z forum, podanej przez roberto_g. Słody; pszeniczny 2 kg, pilzneński 1,6 kg i karmelowy 0,1 kg, ze Strzegomia. Zacieranie wedle Dori 44C, 20 minut, 63C 45 minut i 72 C 20 minut, na koniec mash out oczywiście. Filtracja i wysładzanie bez problemów a na chmielenie dałem pelet Fuggle 20 gram 60 minut. Drożdże zadane w temp 24 C Safbrew wb-06, nastaw odstawiam w temperature 19 C.  BLG brzeczki po gotowaniu wynosiło 14, więc nieco wody dolałem żeby dobić do 18 litrów, co z tego wyjdzie czas pokaże hehe!!! Następna warka to chyba będzie Dunkelweizen na gęstwie.

Edited by knurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. 

Gratuluję uwarzenia pierwszej warki z zacieraniem. :)

Swoje zapiski możesz prowadzić w dziale : http://www.piwo.org/forum/32-zapiski-piwowar%C3%B3w-domowych/

Powodzenia przy kolejnych warkach. 

 

PS. Co za brewkit robiłeś? 

Dzięki! Robiłem Gozdawę Golden Ale, właśnie leży na cichej 4 dzień...a teraz lecę spać hej!!!

Edited by knurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Drożdże zadane w temp 24 C Safbrew wb-06, nastaw odstawiam w temperature 19 C

 

Następnym razem, używając WB-06, spróbuj zadać je w niższej temperaturze (12-14C), fermentuj w 16-17C i potem stopniowo ją podnoś nawet do 20C-22C. Możesz też spróbować zadać tych drożdży mniej (underpitching) w celu uzyskania bardziej wyrazistych smaków bananowych (jeśli takowe lubisz w piwach pszenicznych)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Robiłem Gozdawę Golden Ale

 

Cudów się nie spodziewaj po brewkitach marki Gozdawa (i przy każdych innych też nie, ale po Gozdawie w szczególności...;) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Się zrobi jak się klimat ochłodzi, u mnie w domu najzimiejsze pomieszczenie ma 18.5 C a lodowki jeszcze nie skonstruowalem.

 

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do Gozdawy to od czegoś musialem zacząć, i to całkiem przypadkowe było. Nie dawałem cukru tylko ekstrakt więc może będzie spoko.

 

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.