Jump to content

Śrutowanie ręczne


Recommended Posts

Część, lada dzień będę robił moja pierwsza Warkę. Niestety zakupiłem nieśrutowany słód. Postanowiłem wspomóc się młynkiem do kawy.

Czy słód taki jak na dołączonym obrazku będzie ok? Starałem się zmielić tylko troszkę ( żeby nie było mąki).461efbdcd3a6c93193e978d3157e67bf.jpg

 

Sent from my Neffos C5 using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

wiadomo jesli zmienisz troszkę bardziej niczemu to nie będzie szkodzilo. Ja srutuje prawie na mąkę. Ważne tylko żeby nie zmielić łuski i żeby nie bylo dużo całych ziaren

Link to post
Share on other sites

Wpłynie na pewno na niższą wydajność. I w zasadzie tyle. Z tyłu głowy kołacze mi się myśl, że duży udział całych ziaren może też bardzo delikatnie zmniejszyć sprawność filtracji, ale w Twoim przypadku przy tak ładnej łusce nie będzie i tak problemu (jeżeli większość zasypu stanowi jęczmień).

 

Tak w ogóle nie lepiej kupić sobie śrutownik skoro kupujesz całe ziarno?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.