Jump to content
Sign in to follow this  
marcinos

APA Sorachi Ace SH

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zrobić SH na Sorachi Ace. Wstępnie zrobiłbym tak :

 

Pale Ale - 6kg

Monachijski - 0,8kg

Pszeniczny - 0,5kg

 

Zacieranie przez 60min 64C-66C

 

Sorachi Ace 60min - 15g

Sorachi Ace 15 min - 5g

Sorachi Ace 5min - 35g

 

Drożdże US-05

 

Sorachi Ace 100g - 5 dni na zimno

 

Czy receptura jest ok czy raczej coś zmienić ? Proszę o porady  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ile litrową warkę celujesz? Bo jak na APA i standardowe 25 l to raczej prawilna IPA wyjdzie. No oprócz chmielenia bo wg mnie goryczka będzie cieniutka nawet jak na APA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie o to chmielenie mi chodzi. Jak twoim zdaniem chmielić żeby goryczka była jak dla apy ale też z fajnym aromatem

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zasyp ustalilem na ok 26l warkę 12blg

Ja robiłem APA tak http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-kt%C3%B3ra-mia%C5%82a-by%C4%87-apa-p/i koniec końców wyszła IPA.

Twój zasyp jest trochę bogatszy więc na moje oko to 15 blg wyjdzie nawet przy słabszej wydajności.

 

Co do chmielenia to ostatnio do lekkiego piwa 10 blg dałem Sorachi 30 g na godzinę i goryczka jest fajna niezalegająca i średnio wysoka.

Co do chmielenia to ja bym dał:

60' - 20 g

30' - 30 g

5' - 20 g

No i na zimno z 60-70 g na 3-4 dni.

 

Wychodzi wtedy ok 45-55 IBU w zależności od metody obliczania. 

Oczywiście zakładam ze 15 blg wyjdzie Ci spokojnie po gotowaniu.

 

Ilość chmielu podobna ale przy Twoim schemacie wychodzi ok 35 IBU. No i na smak trochę mało jak dla mnie.

Ale wiadomo Twoje piwo i Twoje preferencje co do smaku i goryczki. Myślę że przy chmieleniu na zimno (w lekkim piwie) jednym chmielem też nie zrobi większej różnicy czy dasz go 50 g czy 100 g (ale w tej kwestii się mną nie sugeruj, bo wiedzy nie mam a testów u siebie takich nie robiłem).

Ten monachijski na pewno ciała trochę podbije, więc goryczka też będzie skontrowana (jeśli się mylę proszę niech ktoś mnie poprawi).

 

Reasumując ja w swojej AIPA, do której link wkleiłem za tydzień przy powtórce na pewno dorzucę z 20 g na 30 min i zamienię Magnum na CTZ bo w dwóch piwach z chmielem Magnum miałem taką dziwną goryczkę, która mi osobiście nie do końca pasuje. Choć to może być duża wina nieprzypilnowania fermentacji jak należy.

 

Tak czy inaczej dobrego piwa Ci życzę (i sobie też ;P)

Edited by hedgehog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za sugestię. Na pewno skorzystam z tej porady

Daj znać jaki ekstrakt wyszedł brzeczki nastawnej, bo ja obstawiam że z tego zasypu będzie ok 16 Plato.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.