Skocz do zawartości

Drożdże nie ruszyły


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Już drugi raz mam problem z drożdżami firmy Wyeast (tym razem z Belgian Abbey II). Sam aktywator po 3 dniach nie napuchł, a już mija 24h od zrobienia startera i nie widać żadnej reakcji. Posiada ktoś w Bydgoszczy gęstwę odpowiednich drożdży do mocniejszego piwa belgijskiego?  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi ostatnio wyeast 1028 po pobiciu ich w niedziele to napuchly w czwartek dopiero. Widocznie statek z drozdzami dawno temu przyplynal i zalegaja stare na magazynach. W jakiej temperaturze trzymales? I czy nic a nic nie napuchly czy troche specznialo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Standardowo drożdże trzymam w lodówce, przed aktywacją wyciągam na kilka godzin co by doszły do temperatury pokojowej 21-23 stopnie Celsjusza. Aktywuje czekam 2-3 dni i do startera. Dla mnie paczka nic a nic nie napuchła. Natomiast starter pachnie dalej brzeczką i zero reakcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Standardowo drożdże trzymam w lodówce, przed aktywacją wyciągam na kilka godzin co by doszły do temperatury pokojowej 21-23 stopnie Celsjusza. Aktywuje czekam 2-3 dni i do startera. Dla mnie paczka nic a nic nie napuchła. Natomiast starter pachnie dalej brzeczką i zero reakcji.

 

 

Sprawdzałeś datę na paczce? Jaki termin ważności był? Jak to stare drożdże były to czasem paka puchnie do 2 tygodni. Trochę za wcześnie wstawiłeś ten starter - trzeba było poczekać, aż coś napuchnie. Teraz to ciężko cokolwiek ratować tylko czekać i sprawdzać czy dzikusy nie opanowały środowiska.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Standardowo drożdże trzymam w lodówce, przed aktywacją wyciągam na kilka godzin co by doszły do temperatury pokojowej 21-23 stopnie Celsjusza. Aktywuje czekam 2-3 dni i do startera. Dla mnie paczka nic a nic nie napuchła. Natomiast starter pachnie dalej brzeczką i zero reakcji.

 

Sprawdzałeś datę na paczce? Jaki termin ważności był? Jak to stare drożdże były to czasem paka puchnie do 2 tygodni. Trochę za wcześnie wstawiłeś ten starter - trzeba było poczekać, aż coś napuchnie. Teraz to ciężko cokolwiek ratować tylko czekać i sprawdzać czy dzikusy nie opanowały środowiska.

Dlatego poszukuje gęstwy w okolicach Bydgoszczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę za wcześnie wstawiłeś ten starter - trzeba było poczekać, aż coś napuchnie. Teraz to ciężko cokolwiek ratować tylko czekać i sprawdzać czy dzikusy nie opanowały środowiska.

Moim zdaniem to napuchnięcie niewiele daje. Albo drożdże są żywe albo nie. Jak są to sobie poradzą i bez tego. A jak nie są to paczka z pożywką ich nie wskrzesi.

 

Oczywiście warto tę paczkę rozbić, bo jeśli ma to poprawić trochę ich kondycję, to czemu nie. Ale na pewno nie jest to decydujący czynnik czy ruszą czy nie ruszą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.