Jump to content
_Paweł_S_

American Stout

Recommended Posts

Witam. Chciałem was poprosić o opinie na temat receptury, którą sobie ubzdurałem na American Stout. Będę wdzięczny za jakieś sugestie i rady co poprawić co do poniższego.

 

Wybicie 21 litrów

Zasyp:

5kg - Wiedeński

1kg - Pale ale

0,5kg - Pszeniczny wędzony dębem (pozostałość po grodziskim, i chce zużyć :) )

0,5kg - Jęczmień palony

0,5kg - Carahell

0,3 kg - Żytni czekoladowy

 

Chmielenie:

Equinox 30g na 60’

Chinook 30g na 30’

Chinook 30g na 10’

Chinook 30g na 0’

 

Drożdże:

US-05 (jedna saszetka to uciągnie czy lepiej zadać dwie od razu?)

 

Z powyższego zasypu powinienem otrzymać jakieś 16-17 BLG brzeczki nastawnej.

Zacieranie planuje następująco (wszystkie słody od samego początku zacierania):

30 minut w 62 stopniach

30 minut w 66  stopniach

10 minut w 70-72 stopniach.

Choć ostatnio planowałem podobnie a wyszło jednotemperaturowo bo przesadziłem z podgrzaniem zacieru na początku, ale to już są szczegóły.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilość wiedeńskiego z pale Ci się nie pomyliła? Czy tak chcesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilość wiedeńskiego z pale Ci się nie pomyliła? Czy tak chcesz?

 

Taki mam zamysł by dać w takich proporcjach choć jak danie pale ale 5kg a wiedeńskiego 1kg ma dać lepsze efekty to nic nie stoi na przeszkodzie bym zmienił pomysł. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przesadzisz z temp. początkową w zacieraniu to trzymaj w zapasie kostki lodu do korekty temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy mnie łapią takie pomysły [w tym przypadku stosunek wiedeński:pale], lubię sobie przypomnieć Czesława Dziełaka: "Co chcę tym osiągnąć?". Można oczywiście eksperymentować, o ile wspomniane pytanie ma w pełni racjonalną odpowiedź i jest to jedyna i najlepsza droga do celu ;)

Generalnie w kwestii układania receptur (o ile nie pomyliłem, że to w tym temacie był wykład) warto najpierw przesłuchać: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU 
Na mailu mam jeszcze pdf z prezentacją, ale można też poprosić o nią samego prelegenta @@Dagome ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrezygnuj z wędzonego. Dodaj kredy piwowarskiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy mnie łapią takie pomysły [w tym przypadku stosunek wiedeński:pale], lubię sobie przypomnieć Czesława Dziełaka: "Co chcę tym osiągnąć?". Można oczywiście eksperymentować, o ile wspomniane pytanie ma w pełni racjonalną odpowiedź i jest to jedyna i najlepsza droga do celu ;)Generalnie w kwestii układania receptur (o ile nie pomyliłem, że to w tym temacie był wykład) warto najpierw przesłuchać: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU Na mailu mam jeszcze pdf z prezentacją, ale można też poprosić o nią samego prelegenta @@Dagome ;)

Pisząc ten post czy kolega się czasem nie pomylił miałem ten wykład o którym mówisz przed oczami.

 

Co do receptury to daj na odwrót pale i wiedeński i tragedii nie będzie. O ile jak to mawia Czesław nie spieprzysz fermentacji.

Obejrzyj wykład bo sporo wnosi dla początkujących. Ja np jestem dopiero z 8 warki zadowolony, pomimo tego, iż wszyscy piszą, pierwsze piwa zawsze smakują.

 

Powodzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Zrezygnuj z wędzonego. Dodaj kredy piwowarskiej.
a po co kredy?!  :fool:  skąd wiesz jaką ma wodę? 

 

Słód wędzony wywal z jadłospisu on tu nic nie pomoże wręcz przeciwnie. żytni czekoladowy też bym wywalił.

16-17BLG to tak na pograniczu jednej saszetki wolałbym zrobic słabszy ekstrakt i miec pewnośc że grzybki wsio zjadły

 

chmiele jak kto woli...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak jak radzicie zamienię Pale ale z wiedeńskim. A co do wędzonego myślicie, że może kompletnie tam nie pasować? Zostało mi po innym piwie po prostu tyle a nie chciałbym by mi zalegał w pudle. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc tak jak radzicie zamienię Pale ale z wiedeńskim. A co do wędzonego myślicie, że może kompletnie tam nie pasować? Zostało mi po innym piwie po prostu tyle a nie chciałbym by mi zalegał w pudle. 

Uwarz jakiegoś klasycznego stouta i tam wepchniesz wędzony.

Nie sądzę żeby było go jakoś bardzo czyć, ale może doda jakąś delikatną nutkę w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.