Skocz do zawartości
b.dawid

x.05.2018 IV Podlaski Konkurs Piw Domowych

Rekomendowane odpowiedzi

Piwowarzy! Piwowarki!

Nowy sezon, nowe warki, nowe kategorie :)

Zapraszamy już dziś do planowania grafiku domowych warzelni, niechaj tym razem do Waszych garów trafią piwa IV edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych.

Kategoriami IV PKPD będą:

A. American Wheat, kategoria 1D BJCP 2015

B. Rauchbier, kategoria 6B BJCP 2015

C. Brett Imperial Stout - bazą jest Imperialny Stout wg. kategorii 20C BJCP 2015, piwo fermentowane z udziałem dzikich drożdży Brettanomyces.

 

IV PKPD - opis stylów.pdf

 

Konkurs odbędzie się w drugiej połowie maja 2018, regulamin wkrótce.

Edytowane przez b.dawid
dodanie opisów kategorii

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Opis jest wg BJCP, ale lepiej się dopytać...

W rauchbierze dopuszczacie także wędzonkę pochodząca z innego drewna, np. dębowa lub mieszanki różnych gatunków drewna?

Wiadomo nie chodzi mi o sam fakt użycia, tylko to jaki profil sensoryczny dadzą piwu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie dopuszczamy. Jak zauważymy nietypowy charakter wędzonki, to w zależności od jego intensywności albo obetniemy punkciki, albo odrzucimy w eliminacjach. Wędzonka ma być taka, jak buk przykazał ;) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, rayavaldek napisał:

Czy w stylu American Wheat dopuszczalne jest zastosowanie drożdży danstar nottingham ?

Jasne. Spokojnie możesz użyć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Marcepanowy Margrabia napisał:

Plusy przy parametrach RIS-a oznaczają, że dane parametry nie mają górnej granicy?

Dokładnie tak.

Podaliśmy typowe zakresy. Jeżeli jednak piwowar ma ochotę je przekroczyć i wie co robi, uznaliśmy że nie warto mu w tym przeszkadzać. W końcu w obecnych czasach Imperialny Stout to dość szeroko interpretowany styl. Niemniej jednak osobiście byłbym ostrożny z tym przekraczaniem. Im wyższy ekstrakt tym trudniej będzie zbalansować smak piwa, mogą dojść problemy z fermentacją, nagazowaniem. Tak więc finalnie "mniej" może okazać się "więcej" ;) 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×