b.dawid 116 Posted July 19, 2017 (edited) Piwowarzy! Piwowarki! Nowy sezon, nowe warki, nowe kategorie Zapraszamy już dziś do planowania grafiku domowych warzelni, niechaj tym razem do Waszych garów trafią piwa IV edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych. Kategoriami IV PKPD będą: A. American Wheat, kategoria 1D BJCP 2015 B. Rauchbier, kategoria 6B BJCP 2015 C. Brett Imperial Stout - bazą jest Imperialny Stout wg. kategorii 20C BJCP 2015, piwo fermentowane z udziałem dzikich drożdży Brettanomyces. IV PKPD - opis stylów.pdfRegulamin IV PKPD.pdf Formularz zgłoszeniowy Partnerzy i sponsorzy Nagrody American Wheat I miejsce - uwarzenie zwycięzkiego piwa w browarze Brovca oraz deputat piwny Rauchbier I miejsce - uwarzenie zwycięzkiego piwa w browarze Waszczukowe, nagroda pieniężna 1000zł a także deputat piwnyWszystkie kategorie Sklep Sami Swoi: Sklep Sami Swoi ufundował 3 bony po 100 zł dla zdobywców trzecich miejsc w każdej kategorii. Nasz sponsor to wymarzone miejsce dla domowych hobbystów - piwowarów, winiarzy, wędliniarzy, nalewkarzy i gorzelników. Asortyment dostępny online i stacjonarnie (Białystok)! Fermentum Mobile: Zdobywcy miejsc 1-3 w każdej z kategorii otrzymają po fiolce drożdży Fermentum Mobile (do wyboru). Centrum Piwowarstwa: Zdobywcy II miejsc w każdej kategorii otrzymają bony w wysokości 100 zł do zrealizowania w sklepie Centrum Piwowarstwa Browamator: I miejsce - bon 150zł od Browamatora na zakupy w sklepie internetowym Browamator.pl II miejsce - bon 100zł od Browamatora na zakupy w sklepie internetowym Browamator.pl III miejsce - bon 75zł od Browamatora na zakupy w sklepie internetowym Browamator.pl Twój Browar: Zdobywcy I miejsc otrzymają po 133 zł do zrealizowania w sklepie, koszt wysyłki pokrywa sponsor! Viking Malt: 1 miejsce 25 kg słodu + koszty transportu 2 miejsce 10 kg słodu + koszty transportu 3 miejsce 5 kg słodu + koszty transportu. Brewness: Zdobywcy miejsc 1-3 otrzymają odpowiednio 12, 6 i 3 miesiące abonamentu na konta premium Beerstok: Organizator festiwalu piwa Beerstok ufundował gadżety festiwalowe wszystkim zdobywcom podium. Druga edycja festiwalu już 22-23 czerwca, Białystok, stadion miejski. Zapraszamy Edited May 17, 2018 by b.dawid dodanie opisów kategorii, dodanie regulaminu, sponsorzy 2 Grodzimił and Mateusz Puślecki reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kordas 106 Posted September 22, 2017 Opis jest wg BJCP, ale lepiej się dopytać... W rauchbierze dopuszczacie także wędzonkę pochodząca z innego drewna, np. dębowa lub mieszanki różnych gatunków drewna? Wiadomo nie chodzi mi o sam fakt użycia, tylko to jaki profil sensoryczny dadzą piwu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dagome 347 Posted September 24, 2017 Nie dopuszczamy. Jak zauważymy nietypowy charakter wędzonki, to w zależności od jego intensywności albo obetniemy punkciki, albo odrzucimy w eliminacjach. Wędzonka ma być taka, jak buk przykazał 1 kordas reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted September 24, 2017 Zapraszamy do lektury opisów kategorii, dokument z opisami podpięty do pierwszego posta tego wątku. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 92 Posted September 24, 2017 Same podlaskie piwa.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted September 24, 2017 ... nic tylko warzyć Quote Share this post Link to post Share on other sites
kordas 106 Posted September 24, 2017 No to plan na zutylizowanie słodu grodziskiego właśnie upadł Quote Share this post Link to post Share on other sites
BROWAR KWARTA 22 Posted September 29, 2017 Czy w stylu American Wheat dopuszczalne jest zastosowanie drożdży danstar nottingham ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dagome 347 Posted September 29, 2017 Godzinę temu, rayavaldek napisał: Czy w stylu American Wheat dopuszczalne jest zastosowanie drożdży danstar nottingham ? Jasne. Spokojnie możesz użyć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcepanowy Margrabia 2 Posted November 4, 2017 Plusy przy parametrach RIS-a oznaczają, że dane parametry nie mają górnej granicy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dagome 347 Posted November 4, 2017 26 minut temu, Marcepanowy Margrabia napisał: Plusy przy parametrach RIS-a oznaczają, że dane parametry nie mają górnej granicy? Dokładnie tak. Podaliśmy typowe zakresy. Jeżeli jednak piwowar ma ochotę je przekroczyć i wie co robi, uznaliśmy że nie warto mu w tym przeszkadzać. W końcu w obecnych czasach Imperialny Stout to dość szeroko interpretowany styl. Niemniej jednak osobiście byłbym ostrożny z tym przekraczaniem. Im wyższy ekstrakt tym trudniej będzie zbalansować smak piwa, mogą dojść problemy z fermentacją, nagazowaniem. Tak więc finalnie "mniej" może okazać się "więcej" Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ramnic 11 Posted January 22, 2018 Czy dodatek owoców automatycznie wyklucza RISa z udziału w konkursie? Warzyłem jakiś czas temu RISa z dodatkiem brettów, jednak był tam też niewielki dodatek wiśni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pan_czarny 41 Posted January 25, 2018 nikt nie przeprowadzi analizy laboratoryjnej. Jeśli sędziowie wyczują wiśnie, odrzucą piwo. Jeśli nie, nie będą ich brali pod uwagę w ocenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dagome 347 Posted January 25, 2018 Dnia 22.01.2018 o 19:24, Ramnic napisał: Czy dodatek owoców automatycznie wyklucza RISa z udziału w konkursie? Warzyłem jakiś czas temu RISa z dodatkiem brettów, jednak był tam też niewielki dodatek wiśni. Z definicji wyklucza, ponieważ kategorią jest Brett RIS, a nie Owocowy RIS. Pytanie, czy wspomnianą wiśnię wyczujemy. Skoro jak piszesz dodatek był mały, jest szansa że wtopi się w ogólny profil piwa i nie wyczujemy. Niemniej jednak jak wyczujemy, to odrzucimy w eliminacjach Proponuję zdegustować buteleczkę pod koniec kwietnia i samemu ocenić, czy profil piwa jest stylowy, a wiśnia nie wyeksponowana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Perkele 0 Posted March 11, 2018 Cześć, kiedy pojawi się regulamin? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dagome 347 Posted March 15, 2018 Dnia 11.03.2018 o 23:37, Perkele napisał: Cześć, kiedy pojawi się regulamin? Hmmm, prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu. W tym roku mamy delikatne problemy, nazwijmy to - logistyczne. Natomiast wszystko wskazuje na to, że konkurs odbędzie się tradycyjnie w przedostatni weekend maja, czyli 19 maja eliminacje i 20 maja finał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
BROWAR KWARTA 22 Posted March 16, 2018 Dzień dobry, A czy wiadomo do kiedy maksymalnie można wysyłać/będą przyjmowane piwa ? Chciałbym zaplanować sobie warzenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted March 16, 2018 W ubiegłym roku wydłużaliśmy termin przyjmowania do wtorku przed konkursem. Wypada w tym roku na 15 maja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted March 17, 2018 Zapraszam do zapoznania się z regulaminem. Regulamin podpięty w pierwszym poście tego wątku Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted March 23, 2018 Czas powoli prezentować goodies ;). Wraz z kolejnymi publikacjami uzupełniany będzie wątek główny. Podlaskie rzemiosło rośnie w siłę a my razem z nim. W tej edycji po raz pierwszy konkursowe piwa zostaną uwarzone komercyjnie! Zdobywca pierwszego miejsca w kategorii Rauchbier uwarzy piwo w Browarze Waszczukowe. Browar ufundował dodatkowo 1000 zł nagrody i deputat piwny. Browar Waszczukowe to browar rzemieślniczy położony w Puszczy Knyszyńskiej. Marka jest obecna na rynku od lat i dobrze znana beer geekom. Brovca to browar założony w Cecelach koło Siemiatycz. Słynie z ciekawych i nieoczywistych interpretacji piwnych styli. Zwycięzca kategorii American Wheat uwarzy tu swoje piwo. Browar dodatkowo sponsoruje 50 piw dla zwycięzcy! Witamy na pokładzie! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pancho 3 Posted April 14, 2018 Kiedy będzie dostępny formularz zgłoszeniowy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szalas85 109 Posted April 14, 2018 Ja się pytam jaki browar uwarzy brett risa a nie jakieś tam ecie-pecie Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted April 15, 2018 Kiedy będzie dostępny formularz zgłoszeniowy? Przed otwarciem zgłoszeń. W praktyce tydzień przed przyjmowaniem paczek Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted April 15, 2018 Ja się pytam jaki browar uwarzy brett risa a nie jakieś tam ecie-pecie Nudny styl... nikt nie kce! 1 Szalas85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted April 23, 2018 Jak co roku, jest z nami Fermentum Mobile - polski producent płynnych drożdży piwowarskich. Zdobywcy miejsc 1-3 w każdej z kategorii otrzymają po fiolce drożdży ich produkcji (do wyboru). Quote Share this post Link to post Share on other sites