Jump to content
Mateusz Puślecki

8. Warszawski Konkurs Piw Domowych - 19-21.10.2018

Recommended Posts

Szanowni Piwowarzy.
 

8. Warszawski Konkurs Piw Domowych odbędzie się jesienią 2018 roku. Wszystkie kategorie oraz opisy stylów będziemy publikowali sukcesywnie.

Na tę chwilę publikujemy krótkie opisy stylów piw, które wymagają dłuższego wyleżakowania, tj. Wood Aged Imperial Stout oraz Flanders z owocami.
 

Wood Aged Imperial Stout
Imperialny Stout, w którym nacisk w balansie położony jest na stronę słodową – powinien być palony, kawowy i czekoladowy, ale nie słodki. Nuty te mają być uzupełnione przez słodkie aromaty i smaki pochodzące od leżakowania piwa z drewnem (w dowolnej postaci: beczka, chipsy, kostka, etc.), czyli przede wszystkim wanilii, czy kokosa.

Dodatkowe źródła informacji:
http://www.thebrewingnetwork.com/brewing-style-brewing-big-beers/
http://www.thebrewingnetwork.com/post482/
http://www.thebrewingnetwork.com/post483/
http://www.thebrewingnetwork.com/post486/
http://www.thebrewingnetwork.com/post488/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1678/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1572/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1706/
http://www.thebrewingnetwork.com/post1534/
https://www.maltosefalcons.com/tech/thinking-big-getting-handle-brewing-big-beers
 

Flanders z owocami
Klasyczne, belgijskie kwaśne piwo o czerwonej barwie. Nuty charakterystyczne dla tego stylu – słodowe, kwaśne, „dzikie” łączą się z aromatami i smakami pochodzącymi z dodatku owoców (w znaczeniu potocznym).

Dodatkowe źródła informacji:
‚American Sour Beer’ M. Tonsmeier
http://sourbeerblog.com/designing-and-brewing-a-flanders-red-ale/
http://sourbeerblog.com/a-guide-to-blending-sour-beer-with-fruit/
 

Organizatorzy Konkursu
Zarząd Mazowieckiego OT PSPD

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ankieta dot. zgłoszeń stylów na WKPD 2018

Konkursów Ci u nas dostatek. Dopiero co zakończyliśmy #wkpd2017, a już spieszymy do Was z kolejnymi kategoriami na #wkpd2018, które wybierzecie Wy!  Konkurs odbędzie się prawdopodobnie w październiku 2018 r.
 
Poniżej znajdziecie link do ankiety, w której możecie wpisywać nazwy zaproponowanych kategorii wraz z krótkim uzasadnieniem dlaczego akurat taka?
 
Spośród zgłoszeń grono organizatorów Konkursu wyłoni najciekawsze propozycje, które zostaną kategoriami konkursowymi lub przejdą do dalszej części – głosowania.
 
Czas na zgłoszenia macie do 19 listopada. Czas, start. Tylko poważne propozycje 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 19.07.2017 o 13:20, Mateusz Puślecki napisał:

Nuty te mają być uzupełnione przez słodkie aromaty i smaki pochodzące od leżakowania piwa z drewnem (w dowolnej postaci: beczka, chipsy, kostka, etc.), czyli przede wszystkim wanilii, czy kokosa.



 

 

 

Czy dopuszczalne są nuty wnoszone przez alkohol w którym macerowane byłoby drewno? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, buk0 napisał:

 

Czy dopuszczalne są nuty wnoszone przez alkohol w którym macerowane byłoby drewno? 

Wyjaśnij jeszcze w jaki sposób i jaki alkohol chcesz dodać?
Alkoholowość w smaku czy aromacie na niskim poziomie będzie dopuszczalna w tym piwie. Jeśli jednak użyjesz bardzo torfowej whiskey, która wniesie wędzoność torfową do piwa to będzie to błąd. Jeśli użyjesz rumu, który wniesie np. słodką cukrową karmelowość alkoholową, to też będzie to błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanowni.
 

Dziękujemy za przesłanie Waszych propozycji na kategorie VIII Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2018. Było ich aż 72! Wybraliśmy najciekawsze, ale i najbardziej realne do uwarzenia i oceny piwa.

 

Dziś rozpoczynamy serię pucharową wyboru stylów, tzn. w poniższym głosowaniu wybieracie jeden z pary. Zwycięzca pod względem ilości oddanych głosów zostanie kategorią naszego konkursu w 2018 roku. Na oddanie głosu macie 1 tydzień. Planujemy kilka takich ankiet, także stay tuned i głosujcie!
 

Na pierwszy ogień niemiecka klasyka: Dortmunder Export vs. Munich Helles
Zagłosować możecie tu: 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogłaszamy wszystkie kategorie konkursowe na Warszawski Konkurs Piw Domowych, który odbędzie się jesienią 2018.

A oto one:
1. Wood Aged Imperial Stout - krótki opis https://wkpd.waw.pl/wkdp-2018,
2. Flanders z owocami w rozumieniu potocznym (piwowar musi podać jakich owoców użył) - krótki opis https://wkpd.waw.pl/wkdp-2018,
3. Munich Helles,
4. Black IPA Single Hop – piwowar musi podać jakiego chmielu użył,
5. Hoppy Grodziskie,
6. Belgian Golden Strong Ale,
7. Dry Stout.


Pełne opisy stylu będziemy ogłaszali sukcesywnie na naszym fan pageu oraz na www.wkpd.waw.pl

Także możecie już planować swoje warki! Tymczasem życzymy Wam Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2018! 1f642.png:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

13 godzin temu, Ambrose Chapel napisał:

Dzień dobry,

Czy do konkursowego RISa podczas fermentacji cichej można dodać ziarna kawy, czy  piwo nie może zawierać tego typu dodatków?

 

Pozdrawiam

AC

Witaj.

W tym stylu chodzi o to, aby wydobyc aromaty i smaki pochadzące od beczki. I to finalnie będzie oceniane w piwie. Jeśli będą wyczuwalne intensywne nuty takie jak kawa (i sędziowie uznają, że nie jest to odsłodowe) to piwo odpadnie w eliminacjach. Także inne dodatki takie jak kawa czy jej ziarna nie są dozwolone.

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie zastanawia ten RIS i opis cech sensorycznych wnoszonych przez drewno, bo opis odpowiada raczej dębowi amerykańskiemu. Więc czy tylko takie cechy będą poszukiwane i pożądane, czy nuty wnoszone przez inne odmiany dębu, albo w ogóle inne odmiany drewna także będą "punktowane na plus"?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 21.04.2018 o 19:36, Thorgall napisał:

Ile butelek piwa muszę wysłać w kategorii Ris?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
 

Będzie potrzebnych na 2 litry, czyli 4 butelki 0,5 l lub 6 butelek 0,33 l

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 butelka na eliminacje "na pianę"

1 butelka na eliminacje na probki do oceny sensorycznej

1 butelka na final kategorii

1 butelka na wybór GP

 

Przy mniejszych butelkach bywa różnie, czasem jedna zostaje a czasem nie. Chodzi o to, że jak trwa konkurs musimy mieć "przy sobie" odpowiednią ilość piwa do oceny. Nie możemy dopuścić do sytuacji, że nie możemy ocenić Waszego piwa np. przy wyborze Grand Prix. To byłoby nieuczciwe z naszej strony, że czegoś nie dopilnowaliśmy przed konkursem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym ogłosić, iż VIII Warszawski KPD im. Wojciecha Trześniowskiego odbędzie się w dniach 19-21 października 2018 r.
 
Kilka informacji organizacyjnych:
- Zgłoszenia będą prowadzone przez system zgłoszeniowy, który uruchomimy i opublikujemy niebawem, natomiast recepcja piw będzie prowadzona od 1 do 14 października.
- Wszystkie szczegóły będą zawarte w regulaminie oraz opisach stylów, które opublikujemy do końca lipca.
- Ogłoszenie wyników odbędzie się podczas Warszawski Festiwal Piwa. Konkretną datę podamy we wrześniu.
- Tradycyjne głównym sponsorem WKPD jest Browar PINTA, który ufunduje dla zwycięzcy Grand Prix nagrodę w wysokości 3000 zł oraz wspólne warzenia piwa, które będzie dostępne komercyjnie w całej Polsce.
- Konkurs podobnie jak w edycji 2017 będzie poświęcony pamięci naszego kolegi - Wojtka Trześniowskiego.
 
Zachęcamy do warzenia/zgłoszenia piw do naszego konkursu! :)
 
#wkpd2018 #wkpd
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!
 

1f37b.png🍻 Wiecie już, że #wkpd2018 odbędzie się 19-21 października 2018 roku 2668.png♨️
 

1f4dd.png📝 Tymczasem prezentujemy Wam gotowy Regulamin naszego Konkursu, który jest dostępny: https://wkpd.waw.pl/wp-content/uploads/2018/09/REGULAMIN-VIII-WARSZAWSKIEGO-KONKURSU-PIW-DOMOWYCH-2018.pdf
 

1f4d6.png📖 Gotowe są już także wszystkie opisy stylów 7 kategorii:
https://wkpd.waw.pl/opisy-wkdp-2018/
 

1f55b.png🕛 Rejestrację zgłoszeń uruchomimy we wrześniu, a recepcja piwa będzie w pierwszej połowie października.:

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, Zohan napisał:

Fajne opisy stylów. Krótko, zwięzle, precyzyjnie, ze skalą natężenia. Podoba mi się emoji846.png


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Potwierdzam. To dzieło @Szalas85 przy współpracy z @the_doctor i @oskaliber :-) Myślę, że opisy dobrze się sprawią i piwowarzy, podobnie jak przed rokiem, otrzymają dobry feedback na metryczkach eliminacyjnych i finałowych :)

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak restrykcyjnie podchodzicie do tematu: Zasyp to 100% słodu pilzneńskiego dla MUNICH HELLES? Czy dodatek do 5% innych słodów oznacza z miejsca dyskwalifikację?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, nie popadajmy w paranoję. Sędzia praktycznie nie jest w stanie powiedzieć, czy dodałeś 5% monacha, czy wiedeńskiego. Najważniejsze jest to, żeby piwo prezentowało cechy wymienione w opisie stylu. Skład surowcowy to tylko wskazówka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Przymus napisał:

Jak restrykcyjnie podchodzicie do tematu: Zasyp to 100% słodu pilzneńskiego dla MUNICH HELLES? Czy dodatek do 5% innych słodów oznacza z miejsca dyskwalifikację?

 

12 minut temu, the_doctor napisał:

Nie no, nie popadajmy w paranoję. Sędzia praktycznie nie jest w stanie powiedzieć, czy dodałeś 5% monacha, czy wiedeńskiego. Najważniejsze jest to, żeby piwo prezentowało cechy wymienione w opisie stylu. Skład surowcowy to tylko wskazówka.

Dokładnie. Sędzia oceniając piwo nie wie jak ono powstało. Nie będziemy wiedzieli, czy ono miało 5% dodatku innych słodów czy nie. Piwo musi spełniać założenia stylu, aby trafić do finału.

 

Każdy sędzia ocenia do opisu stylu, tj. szuka cech na odpowiedniej intensywności w piwie na podstanie opisu. Oceń piwo wg swoich umiejętności przed wysłaniem na WKPD. Jeśli będzie zgodnie z opisem stylu to masz duże szanse na finał. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności sensorycznych - poproś znajomego doświadczonego piwowara lub sędziego, żeby Ci ocenił przed wysłaniem. 

Edited by Mateusz Puślecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...