Jump to content
Sign in to follow this  
Browar Ustecki

Pierwsze warzenie,zacieranie

Recommended Posts

Witam wczoraj uwarzyłem pierwsze piwo i od razu z zacieraniem i mam kilka pytań. Po wyczytaniu typ padł na sweet stout podobno wybacza dużo błędów . Recepturę ułożyłem w Brewtarget na wzorcu tej http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_(anteks)

A moje to:

1,6 kg Pilzneński

1 kg Pale ale

250g Czekoladowy Ciemny

Chmiele:

10g Lubelski 1h

18g Lubelski 30min

20g Lubelski 10min

1g Mech irlandzki 15min

Drożdże  S-33

Wiem słaba różnorodność chmielu ale musiałem go już zużyć

Warka 10l  12,5 Blg

Pytanie jak dobrać ilość wody do wysładzania bo miałem problem z pomiarem blg

i czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ? próbki chłodziłem a to uciążliwe

 

Mam kraniki białe Biowina i gwint na filtrator zwęża 3/4 cala za duży 1/2 za mały czytałem o tym że jest z tym problem

ale na szybkości wymyśliłem chustę serowarską dokładnie klinek  wypchany wężem całość a dokładniej chusta nakręcona pod nakrętkę od kranika coś jak Hop Stopper zrobiło robotę  :) przy następnej warce zrobię zdjęcie ;)

 

Wnioski : Nie do końca w stylu raczej ale pierwsze.

Piwo troszkę za jasne wyszło i czy coś można poprawić na cichą i nwm czy nie za dużo chmielu

i co następne ? najlepiej z tej gęstwy

 

 

 

 

Edited by Browar Ustecki

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Mam kraniki białe Biowina i gwint na filtrator zwęża 3/4 cala za duży 1/2 za mały czytałem o tym że jest z tym problem

Kup kranik, który ma w opisie, że 3/4 i że pasuje do filtratora.

Jakiego sobie piwa nawarzyłeś takie wypijesz. Ja bym nic z cichą nie kombinował, bo następny post napiszesz w dziale "infekcje".

Pierwsze piwo i tak przeważnie najlepsze i zawsze smakuje   :P 

 Gęstwę z drożdży bez problemu możesz użyć a na tych drożdżach to chyba wiele piw można zrobić bo wyczytałem, że są uniwersalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też używam kraników z Biowin-u i one mają inny gwint. Rozwiązałem problem kupując nypel jednostronny. Na stronę z gwintem zakręcam oplot a druga strona nypla bez gwinta wchodzi na wcisk w kranik i jest szczelnie. Bezproblemowo wchodzi i mogę go wyjąć i założyć do innego fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

czy jest jakaś tabela z przeliczeniem błędu bo przy wysładzaniu 60-75 stopni przekłamuje ?

https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

 

Ale łatwiej wysładzać do objętości.

Do objętości czyli na np.3kg wsadu 5l wody do wysładzania nwm 1 do 2 czy do ilości brzeczki przed warzeniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzaj do ilości brzeczki z uwzględnieniem strat takich jak odparowanie, chmieliny po gotowaniu czy drożdże po fermentacji. Straty zależą od wielkości garnka, czasu gotowania ilości chmielu w garze, posiadanego sprzetu. Skoro to pierwsza warka to musisz opanować swoją warzelnię, zapamiętać czy zapisać straty i przy kolejnej warce to uwzględnić. Podobnie z wydajnością, sprawdź po gotowaniu ile ci wyszło blg (na początku zwykle mniej niż w przepisach innych) i na tej podstawie modyfikuj kolejne zasypy do swojej wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Do objętości czyli na np.3kg wsadu 5l wody do wysładzania nwm 1 do 2 czy do ilości brzeczki przed warzeniem

 

Na 3 kg słodu dałbym 9l wody do zacierania i tyle samo do wysładzania. 

Powinno być ok 15l przed gotowaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.