Jump to content
andrzej.b

Dożdże FM25 po terminie

Recommended Posts

Witam

Znalazłem w lodówce FM 25 z datą ważności do 26-02-2017 które były w styropianowym pojemniku i zastanawiam

się czy coś z tego będzie jeszcze można zrobić. Planowałem Blonda. Czy zrobić jakąś 10% brzeczkę 1 litrową

i wlać do niej te drożdże i wstawić na dobę do mieszadła?. Czy tak stare drożdże firmy FM jeszcze powstaną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiało nastawiaj starter, na pewno coś tam sobie ruszy i uda się namnożyć odpowiednią ilość gęstwy. Fosforan dwuamonowy albo inna pożywka dla drożdży się przyda. Nabiorą wigoru  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powstać mogą, jednak niekoniecznie wyjdzie z tego super piwo! Ja się nie raz przejechałem na przeterminowanych. Przynajmniej pierwszy pasaż wychodził dość słabo (chociaż ostatnio z braku laku musiałem użyć przeterminowanych (ok miesiąca), bo się okazało że FM robi se przerwę wakacyjną dla FM11, ale zrobiłem  starter 2 stopniowy i zadana do brzeczki 10 blg - piwo zapowiada się fajnie). Twój wybór, czy za 25 plnów opłaca się ryzykować wylanie kilku godzin pracy. Drożdże z lutego pewnie bym spróbował namnożyć, ale tylko dla fanu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem podobną sytuację z fm20, też sporo po terminie. Piwa wyszło fajnie, problemów ze startem nie było, wszystkim smakowały. Ale każdy przypadek jest inny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie użyłbym tych drożdży po porządnym starterze takim 2 litry. Belgi są trochę żywotniejsze moim zdaniem niż pozostałe drożdże. Choć pół roku to sporo sprawdź czy w ogóle odpalą się w starterze ;)

 

Powstać mogą, jednak niekoniecznie wyjdzie z tego super piwo! Ja się nie raz przejechałem na przeterminowanych. Przynajmniej pierwszy pasaż wychodził dość słabo (chociaż ostatnio z braku laku musiałem użyć przeterminowanych (ok miesiąca), bo się okazało że FM robi se przerwę wakacyjną dla FM11, ale zrobiłem  starter 2 stopniowy i zadana do brzeczki 10 blg - piwo zapowiada się fajnie). Twój wybór, czy za 25 plnów opłaca się ryzykować wylanie kilku godzin pracy. Drożdże z lutego pewnie bym spróbował namnożyć, ale tylko dla fanu :-)

 

Czy ja wiem dostawałem często drożdże np. podczas PiwoWarZone we Wrocławiu, które miały 2 tygodnie do końca terminu, odpalałem je trzy miesiące po terminie robiąc porządny starter i pierwsze piwa wychodziły całkiem przyzwoite. Moim zdaniem kluczem tu jest porządny starter (można się pokusić o pożywkę) plus porządne natlenienie brzeczki oraz oczywiście dobrze poprowadzona fermentacja. Ludzie używają rok po terminie Wyeasty i WLP fakt, że czasem jest loteria, ale jak ruszą to piwka normalnie wychodzą. Choć sam nie polecam tego i uważam im świeższe drożdże tym lepsze (wyleczyłem się też z kupowania przeterminowanych) to z ciekawości puściłbym starter na nich ;)

 

Tak z ciekawostek znalazłem w szafce gęstwę z warki 44 ;) Wyeast Belgian Witbier 3944 nie wiem po co je zostawiłem. Po 5 latach wrzuciłem je do brzeczki 10 blg. Po 24 h fermentowały, po kilku dniach skończyły - piwo paskudne aldehyd octowy i lekki merkaptan z autolizą, ale jakby się pokusić o przepłukanie tej gęstwy oraz dwu stopniowy starter podejrzewam, że by spokojnie odżyły te drożdże ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja tam zupełnie nie polecam używania tak starych drożdży, u mnie to nigdy nie kończyło się dobrze, a tyle po terminie to jeszcze nie używałem.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.