Jump to content
wena

Drożdże historyczne z XVI-XVII wieku

Recommended Posts

Linek do filmu o drożdżach historycznych.

Dziękuję Piotrowi Góra za realizację filmu.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś nie zabanglało z linkiem.

Czy chodziło o filmik skansen vs Małopolskie PSPD i odzyskiwanie drożdży ze ścian krakowskich piwnic?

edit: oglądałem u teścia na kompie, nie zalogowany i nie mam w historii konta, szukam pół dnia i nie mogę znaleźć. Zaczęło się od wizyty w skansenie, potem były piwnice Krakowa, laboratorium, szalki, próbówki i skosy agarowe. Fajny materiał.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to ten sam filmik.

Nowy link zamieściłem w pierwszym wpisie.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to ten sam filmik.

Nowy link zamieściłem w pierwszym wpisie.

A jak wyglądał efekt finalny piwa, bo tego nie było w filmie. Jestem bardziej niż bardzo zainteresowany wszelkimi aspektami piwowarstwa historycznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wyszło super. Przepis prosty 50% - słód pszeniczny, 50% słód jęczmienny i marynka. Na pierwszym miejscu banany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy użyciu drożdzy piekarniczych do komercyjnych sahti też wychodziły banany.Porównywałbyś to do klasycznych pszeniczniaków? Gdy przerwa ferulikowa była robiona?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwy przy warzeniu tego piwa:

45 st. - 20 min

50 st. - 15 min

62 st. - 50 min

72 st. - 30 min

Wg mnie to piwo to pszeniczniak, ale bez nut goździkowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem przerwy:
 

44 C 20 min 63 C 45 min 72 C 20 min

I fermentowałem (z tego co mi wiadomo) jako jedyny w tak niskiej temperaturze - 14-15C i piwo też wyszło bananowe ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.