Jump to content
Sign in to follow this  
Cube

Receptura do oceny/korekty Amber Ale

Recommended Posts

Hej.

 

Planuję zużyć trochę resztek, które mi zalegają, wymyśliłem coś w stylu amber ale (coś w stylu, bo skleciłem z tego, co mam w zapasie :)

 

Pale ale     2,5 kg

pilzneński  1 kg

special B   0,3 kg

płatki pszeniczne 0,3 kg

 

victoria secret 25 g

enigma 25 g

galaxy 25 g

 

na zimno victoria secret 25 g, enigma 25 g

 

s-05

 

Będzie coś z tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Czy wyjdzie AA to nie wiem, ale na pewno jakieś piwo.

A jeśli nie spieprzysz czegoś a przede wszystkim najważniejszej sprawy (fermentacji) to może nawet wyjdzie smaczne piwo :D

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

special B i płatki owsiane zdecydowanie odstaw do szafy i wyjmij jak będziesz warzyć stouta.

 

jak to planujesz chmielić, jakie IBU wychodzi z kalkulatora?

 

Victoria 10 g 60'

enigma, galaxy po 25 g na 5 minut

victoria 15 g na koniec

 

IBU ~52 rager, ~35 tinseth

 

Jakoś inaczej pochmielić? Nie za dużo w ogóle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Special B możesz użyć, ale max 100g żeby się karmel w smaku i aromacie zbyt mocno nie wybijał. Płatki jak najbardziej (skleikuj o ile nie są błyskawiczne) poprawią delikatnie pienistość piwa.

Nie polecam na goryczkę używać Vic secret, dał mi zalegającą goryczkę, która mi osobiście nie podeszła, a chmieliłem tylko na 25 IBU.

Chmiele z 5 minut przerzuć na 0' (wrzuć je po wyłączeniu ogrzewania, gazu, prądu, czy czym tam grzejesz :P).

 

Edit.

Co do chmielenia na goryczkę, chyba najlepszy będzie Galaxy, zawiera najmniej kohumulonów z tych chmieli. 

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.