Jump to content
Sign in to follow this  
MarcinG

American IPA - czy poprawiać

Recommended Posts

Witam. 

Uwarzyłem swoje pierwsze piwo z tej oto receptury:

http://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)

Niestety z przyczyn ode mnie niezależnych wyszło mi 17,5 litra piwa (ekstrakt 16 st. BLG - czyli zgodnie z planem). Chmielu dawałem według receptury. Boję się, że może wyjść za bardzo goryczkowe.

 Co z tym zrobić? Rozcieńczyć przegotowaną wodą? zmniejszyć chmielenie na zimno, które jeszcze nie było robione, czy może całkiem je odpuścić?

Nie przeszkadza mi zbyt mała ilość piwa. Zależy mi tylko aby było smaczne. Obecnie jest w czwartym dniu burzliwej fermentacji. Co poradzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie (choć co ja tam wiem) zostaw tak jak jest. Chmielenie na zimno goryczki Ci nie da. No chyba że bardzo długo przetrzymasz chmiel to może być odczuwalne łodygowe ściąganie. Wg mnie fajne efekty daje chmielenie 4-5 dni. Wszystko zależy od warunków fermentacji.

 

Pewnie ktoś bardziej kompetentny się wypowie ale ja bym zostawił jak jest i zobaczył jak wyjdzie a potem ewentualnie korygował.

 

Polecam wykłady Czesława Dziełaka. Jest kilka filmów na YT. Masz przynajmniej odrobinę wiedzy praktyka a nie tylko kilka frazesów modowego blogera (If you know what I mean). Obejrzyj sobie tez filmy Tomka z Browar Gdynia. Przekaż specyficzny ale też to jakaś wartość dodana a nie tylko puste frazesy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minimalnie skoryguj cukier do refermentacji, reszta jak wyżej czyli bez zmian :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa na tym forum i tacy piwowarzy, ktorzy by doradzili: dodaj chmielu :):)

Bedzie dobrze, tak jak napisali koledzy powyzej. Nie jest to jakas nieziemska roznica, piwo bedzie mialo na tyle solidne IBU, ze nie odczujesz roznicy. Z surowcem do refermentacji fakt - uwazaj.

I nastawiaj kolejne piwo :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież na jak AIPA to są dolne granice chmielenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet za duża ilość cukru przy refermentacji pewnie nie zaszkodzi, bo znając życie, piwo z pierwszej warki zniknie nim się zdąży porządnie nagazować ☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za sugestie.  Na razie zostawiam w spokoju tak jak jest. Po dwóch tygodniach sprawdzę blg, a po kolejnych kilku znowu i zobaczymy ile jest i czy jest zmiana.

A to trochę temat poboczny dotyczący piwa z brewkitu, które zrobiłem wcześniej i jeszcze nie zabutelkowałem. Czy to normalne, że nadal wytwarza się CO2 pomimo iż  od tygodnia blg jest stałe? ( 2,5 st. z 11,5 blg początkowego). Przykryłem wiekiem bez rurki i ono pęcznieje (fermentacja cicha). To trochę inny temat niż z kategorii bulka/nie bulka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, to normalne, nie obawiaj się ;) kiedy "uwarzyłeś" tego brewkita?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponad  3 tygodnie temu. Miałem czas na uwarzenie z zacieraniem następnego, ale na rozlew pierwszego już nie :) Jutro, może pojutrze. Generalnie nie jestem z niego zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.