Jump to content
Sign in to follow this  
Medi

Leżakowanie piwa domowego

Recommended Posts

Cześć,
za rok mam wesele brata i zostałem poproszony o uwarzenie piwa w większych ilościach. Okej, problem nie byłby duży gdyby nie fakt, że edukacja wywiała mnie do Włoch i obecnie w Polsce bywam "od święta". Chcę uwarzyć pierwsze 4 warki jeszcze w lipcu- Wita, IRA, Bitter i AIPA.
W związku mam pytanie czy roczne leżakowanie piwa mu nie zaszkodzi? Nigdy żadna warka tyle u mnie nie leżała xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak równo za rok to "od święta" uwarzyłbym te warki podczas świąt wielkanocnych ;P. Rok leżakowania takich piw nic dobrego nie przyniesie.

Edited by Ramnic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaszkodzi. To nie są dobrze starzejące się style, wszystkie będą nieprzyjemnie utlenione, AIPA zwłaszcza. IRA i bitter pewnie jeszcze będą pijalne, ale nuty utlenienia powinny być zauważalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej, dzięki. Trzeba będzie to przesunąć w czasie w takim razie :) Czyli temat prosty - Im później tym lepiej. Wiadomo, że jak 2-3 miesiące fajnie żeby poleżały :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Twoim miejscu jeśli tylko taka opcja jest to uwarzyłbym coś nie bazującego na aromatach chmielowych. 

Choć piwa, które dobrze się starzeją są raczej ze sporą zawartością alko co na picie weselne może niekoniecznie jest najlepszym pomysłem  ;)

Myślę że jakiś weizen to niezły pomysł bo na świeżo przed imprezą mógłbyś uwarzyć.

 

Na Twoim miejscu to jakiegoś stouta bym uwarzył. Na pewno na leżakowaniu nie straci, a zyskać może. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz to można coś mocniejszego, niechmielowego zrobić (tak powyżej 15-16°Blg, jakiś stout mocniejszy, BW, może jakąś belgię), a te style to do zrobienia najlepiej na 2-3 miesiące przed imprezą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może FES jakiś. Ja mam parę flaszek uwarzonych półtora roku temu i jest wszystko, być powinno. 

 

Edycja:Zauważyłem, że kolega wyżej proponował "mocniejszy stout", co z kolei tylko potwierdza moje słowa.

Edited by JanuszMyszyński

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.