Jump to content
udarr

Fermentum Mobile - FM54 Gorączka Kalifornijska

Recommended Posts

Typ fermentacji : górna

Zakres temperatur fermentacji : 18-21 st.C

Stopień odfermentowania : 76-83%

Flokulacja  : średia/wysoka

Tolerancja alkoholu w piwie : 12% ABV

Profil smakowy : szczep dedykowany do wytrawnych piw górnej fermentacji w stylu west coast. Neutralny profil smakowy współgrający z amerykańskimi chmielami, szybka praca i wysokie odfermentowanie, dobra flokulacja.

Szczep polecany do piw w stylach : West Coast IPA

Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 1217-PC West Coast IPA™

 

https://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm54-goraczka-kalifornijska/

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardzo przyzwoite drożdże. Ze startera po ok 8h zaczął się szał, ciezko powiedziec ile trwał bo zostawilem na 11 dni w lodówce fermentacyjnej i nie sprawdzałem. Piwa wytrawne, chmiel na pierwszym planie, aktualnie pije 3cią warke - piwa zacierane w 64-65 zeszły do 2.5blg. Ładnie osiadają, piwa dość szybko są klarowne. Polecam póki świeże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dużo piany produkują te drożdże? Uwarzyłem 25l pale ale, schodzę dzisiaj na dół i tam już jest ok. 4l piany. Wyjdą na spacer?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerobiłem na nich cztery piwa, od 11Blg do 25Blg.

Przy 11 zacieranymi w 64C przez 45 min i 72C przez 30 min zeszły do ok. 2,5 Blg, przy 25Blg zacieranymi po angielsku w 67C dobiły do 6 Blg, więc nie jest źle. Balans faktycznie ku chmielowości, natomiast u mnie piana była raczej średnia, jakieś 3 - 4 L, tyle, że fermentowałem w 18 - 19C w lodówce ze sterownikiem, więc raczej w dolnym zakresie. Całkiem ładnie się wyklarowały (poza żytnim oczywiście), z tym że u mnie do końca, nawet przy coldcrushu zostały pojedyncze placki drożdże na powierzchni. Ogólnie na +.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałyby radę. Double IPA bez problemu ruszyła w 14 stopniach otoczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem dwie warki na tych drożdżach, dość głęboko schodzą 12 -> 2,5 i 14 -> 2,6.

Czysty profil, dość szybki start, przyzwoita flokulacja, jednak sam osad jest okrutne pylisty i lata po butelce przy najmniejszym poruszeniu. Irytująca przypadłość tych drożdży jest taka, że oblepiają ścianki, zarówno fermentora, jak i butelek po rozlewie, nie wiem czy tylko ja tak mam, ale strasznie mnie to irytuje, bo psuje to zarówno wygląd jak i smak.

Nie jestem jakoś szczególnie z nich zadowolony, może do nich wrócę, ale z alternatyw pora na WLP090

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie w butelce mają skłonność do tego aby unosić się w toni piwa, a efekt nasilał się jeżeli w piwie znajdują się jakieś mikro drobinki z chmielenia na zimno (używam worka teflonowego ~100 mikronów), słabnie jeżeli robimy piwo z mchem irlandzkim. Schłodzenie butelki powoduje jednak, że wszystko opada, jednak nie jest to jakiś super zbity osad.

Sam profil smakowy/zapachowy bardzo mi odpowiadał i z piw byłem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze zachowują się także w bardziej kwaśnym środowisku. Fermentowałem nimi Sour Ale 12blg pH 3,2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W opisie tych drożdży FM podaje, że są one podobne do WYEAST 1217-PC West Coast IPA. Zakładam, być może błędnie, że jest to ten sam szczep, pobrany po prostu z banku drożdży i namnożony przez producenta. Zastanawia tylko fakt, że zakres temperatur różni się, dla FM to 18-21 a dla wyeast ~17-23. Ciekawi mnie, z czego wynika ta różnica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.