Jump to content
Kondzioss

Czy moje drożdże umarły?

Recommended Posts

Nic nie umarło. Jest ok. Cierpliwości.

Na pewno? Bo na początku piana bardzo urosła a teraz wszystko opadło i nie słychać żeby pracowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz jakąś taśmę to obklej fermentor na łączeniu wieka z wiadrem, może masz jakąś nieszczelność. Jeżeli to nie pomoże to jutro dodawał bym nowe drożdże, moze coś jeszcze z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz jakąś taśmę to obklej fermentor na łączeniu wieka z wiadrem, może masz jakąś nieszczelność. Jeżeli to nie pomoże to jutro dodawał bym nowe drożdże, moze coś jeszcze z tego wyjdzie.

No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kluczowa jest TEMPERATURA fermentacji.

 

Generalnie im cieplej tym szybciej.  Jeśli warzysz bez lodówki, w temperaturze ok. 22 C (u mnie w domu ostatnio taką notuję :() to w wiadrze masz dużo więcej. W takich temperaturach pewnie wsio się skończyło w 2 dni... zdziwiłbym się jakby długo pracowało. Zwłaszcza jak masz te 12-4 blg i wstypałeś całą saszetkę drożdży.

 

Nie dodawaj nowych drożdży. :D To najgłupsze wyjście.  Zwłaszcza, że na wiadrze widać, że ruszyły i to pełną parą. Nie zaglądaj do wiadra i daj tę rurkę, bo (przynajmniej u mnie) jest dużo małych muszek (mniejsze niż owocówki) i infekcja gotowa, ponadto ograniczysz kontakt z tlenem, który jest nawet przy tej nałożonej (a nie zamkniętej) pokrywie  (przy zamkniętej w sumie też coś się dostaje... ale zdecydowanie wolniej).

 

Przed dodaniem rurki możesz zrobić pomiar blg, ale wydaje mi się, że już masz po ptokach i niewiele/nic się nie zmieni.

Edited by Mikadorus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież to s-04. Piana już opadła bo po prostu fermentacja ustaje, nic w tym. Drożdże zrobiły swoje, one mają szybki i gwałtowny start. Ten stout pewnie dość lekki więc szybko zeżarły cukier i po wszystkim. Teraz tylko dać im dofermentować, posprzątać i będzie wszystko ok. W żadnym wypadku jakieś nowe drożdże i tego typu pomysły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz jakąś taśmę to obklej fermentor na łączeniu wieka z wiadrem, może masz jakąś nieszczelność. Jeżeli to nie pomoże to jutro dodawał bym nowe drożdże, moze coś jeszcze z tego wyjdzie.

 

Z boku fermentora widać pianę. Pewnie temperatura powyżej 21C to S-04 już zrobiły co swoje i opadły, powoli dożerają brzeczkę i gaz już się tak nie wydziela. Drożdże ciężko jest ubić samą fermentacją. Poczekaj teraz około 10-12 dni niech drożdże posprzątają po sobie i módl się, żeby przy tej temperaturze nie mieć rozpucha w piwie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle?

Tak, robisz coś źle: nie czytasz przed rozpoczęciem roboty.

Dla odmiany, twoje drożdże robią wszystko dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle?

Tak, robisz coś źle: nie czytasz przed rozpoczęciem roboty.

Dla odmiany, twoje drożdże robią wszystko dobrze.

 

 

ale fermentacja z lekko rozszczelnionym wieczkiem fermentora to nic zdrożnego

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No mam nieszczelność, bo fermentuję bez rurki więc nie domykam całkiem klapy. Robie coś źle?

Tak, robisz coś źle: nie czytasz przed rozpoczęciem roboty.

Dla odmiany, twoje drożdże robią wszystko dobrze.

 

Co w takim razie robię źle, chętnie się dowiem i poprawie na przyszłość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentujesz zapewne w zbyt wysokiej temperaturze. Podstawowy błąd.

Edited by buber

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Co w takim razie robię źle, chętnie się dowiem i poprawie na przyszłość.

 

Zadajesz pytania na które odpowiedzi powinieneś znać przed rozpoczęciem przygody z warzeniem, tj. przeczytać minimum potrzebne żeby coś tam uwarzyć. A tak to latasz w panice pomiędzy wiadrem a komputerem, prawdopodobnie wpadając na coraz to głupsze pomysły.

 

Oczywiście nikt Cię nie zmusi do czytania, tak jak i nas do odpowiedzi (chociaż zawsze się ktoś znajdzie niestety).

 

 

 

Z boku fermentora widać pianę
 

 

z boku fermentora to tam raczej widać osad po fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Undeath, dnia 11 lipiec 2017 - 08:46, napisał: Z boku fermentora widać pianę   z boku fermentora to tam raczej widać osad po fermentacji
 

 

No tak :P Miał być osad po pianie wyszła sama piana :D

 

 

 

Co w takim razie robię źle, chętnie się dowiem i poprawie na przyszłość.
 

 

Dokładnie jak Jaras mówi przeczytaj całe to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Oraz najczęstsze problemy na forum dowiesz się co jest źle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.