Jump to content

Recommended Posts

Zastanawiam się nad uwarzeniem mocnego piwa na słodzie żytnim.

Czy wyjdzie z takiego zasypu dobre rye wine.

Słód :

- żytni 45%

-pilzneński 37%

-Monachijski 10%

-żytni karmelowy 8%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za dużo żyta. Im większy ekstrakt tym żytnia lepkość jest mocniej odczuwalna. Z tego wyjdzie piwo o konsystencji dosłownie trochę rzadszego kisielu. Fajna rzecz, żeby zaskoczyć znajomych i wypić butelkę na czterech, ale jako piwo do picia to już nie za bardzo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmniejszyłbym żyto do 30% - tak robiłem na KPD i wyszło bardzo gęste. Zrobiłbym bez karmelu i monachijskiego - i tak wyjdzie dość ciężkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez przesady. Robiłem 50/50 z pilznenskim Blg35 i kisielu nie było. Ja bym nie dawał karmelowych ale to twoje piwo.

Jeszcze kwestia jak skuteczną przerwę beta-glukanową zrobisz, ale w przypadku większości piw to jest za dużo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do września jeszcze trochę czasu zostało. A co powiecie na

40% żyta i 50 % wiedeńskiego 10% czerwony.

Chciałbym uzyskać ładny czerwony kolor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzylem zytnie 40 procent zyta wyszło dobre nie ma kisielu choc moze to nie barley wine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się - w moim 27 BLG (gdzie było 30% żyta) mam wrażenie, że gryzę i jem to piwo, a nie piję :) Ale ja nie robiłem beta-glukanowej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa zytniego dopiero sie ucze zrobilem trzy warki jedna za bardzo wysładzałem i wyszlo 9 blg.A do wszystkich trzech warek dałem 7 gram cukru do refermentacji i mam gaszing.

Edited by ireneuszj69

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj wypiłem ostatnie z drugiej warki i tak ja z ostatnim z pierwszej nie btło gaszingu poczekam z piciem trzeciej warki jak piwo bedzie miało 3 miesiące od zabutelkowania .

Share this post


Link to post
Share on other sites

o co chodzi z długim wysładzaniem i gushingiem z tego powodu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszą warke z źyta wysładzałem do 9 blg normalnie celuje w 12 blg.Co do gaszingu prawdopodobnie dałem za duzo cukru do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.