Jump to content
Kamilos55

Chmielenie na zimno zamiast gotowania na aromat

Recommended Posts

Czy chmielenie na zimno może zastąpić gotowanie na aromat? Wasze doświadczenia w tym temacie? Chcę uzyskać jak najmocniejszy aromat z określonej porcji chmielu.

Edited by Kamilos55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może chociaż u mnie najlepiej wychodzi połączenie whirpoola z zimnym. Próbowałem i samego whirpoola z dużą ilością chmielu jak i dużej ilości chmielu na zimno i w żadnym przypadku efekt nie był taki kompletny jak przy połączeniu tych metod. Samo chmielenie na zimno daje bardzo rześkie i świeże aromaty, szczególnie przeprowadzone w nieco obniżonej temperaturze ale skutkuje moim zdaniem brakami w ogólnym odczuciu 'flavor' czego u nas chyba odpowiednikiem jest smakowitość :)

Edited by udarr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje doświadczenia podobne są do tego co opisał udarr. Najbardziej zadowolony bylem jak chmieliłem na każdym z etapów czyli trochę do kotła, chmielenie whirpoolowe i na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszane chmielenie - na aromat, whirpool i na zimno daje najlepsze efekty. Widać to nie tylko po recepturach ale także tym co wygrywa na konkursach. Aromat na zimno tak jak Bartek pisze jest najmniej trwały, u mnie po jego ustąpieniu wychodzą zawsze nuty w tle chmielowe z chmielenia whirpoolowego. Obecnie staram się by piwa mocno chmielone na zimno były spijane jak najszybciej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiem się z Tobą Undeath zgodzić. 

 

Ale chce jeszcze dodać ( co już pisałem kilka razy wcześniej ) że lepsze efekty da samo chmielenie w kotle ( zwykłe na 0' nie żadne whirpoole itp ) i czysta fermentacja niż najbardziej wyszukane chmielenie i aromaty wad fermentacji.

Niestety piszę to z własnego doświadczenia i lekcje były ciężkie. 

Kombinując z chmieleniem nic się nie poprawiało - z lenistwa i chęci ograniczenia zabawy zrezygnowałem z chmielenia poza kotłem i co dziwne aromat był dużo lepszy - argument o gorszym chmielu nie działał bo chmiel był z tej samej partii a nawet użyty kilka tyg/mies później. 

 

Co zmieniłem w między czasie - zadbałem o dobrą fermentację - efekt wow jak przy pierwszej ipie w życiu - niestety aldehyd octowy i diacetyl bardzo skutecznie przykrywa chmiel - z tego powodu czasem piwo z butelek z refermentacją jest gorsze niż z kega. 

 

Według mnie podstawą dobrego aromatu jest dobra fermentacja i dobrej jakości chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Fur w jakim sensie pilnujesz fermentacji? Sterujesz temperatura? Masz jakies sprawdzone metody?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Fur w jakim sensie pilnujesz fermentacji? Sterujesz temperatura? Masz jakies sprawdzone metody?

ma psa stróżującego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Fur w jakim sensie pilnujesz fermentacji? Sterujesz temperatura? Masz jakies sprawdzone metody?

ma psa stróżującego ;)

 

no niemal tak :) 

 

dbam :

- dobrą kondycję drożdży 

- dobrą szacunkową ilość drożdży 

- dobre napowietrzenie brzeczki 

- nie śpieszę się ze 'zlewaniem na cichą'

- dbam o ograniczenie stresu spowodowanego zbyt niską temperaturą zadania i fermentacji 

- w przypadku używania pokolenia starszego jak 2 stosuje pożywkę dla drożdży

 

Niestety kontrola temperatury fermentacji u mnie nie jest aktualnie możliwa - tyle dobrego że mam dość stabilne warunki co do temperatury otoczenia w pomieszczeniu gdzie znajdują się fermentory z fermentującym piwem 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

pożywkę? Hmm jak zwykle pierwsze słyszę. Co się dzieje jeżeli bym jej nie dodał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co wiem pożywka piwowarska to głównie błony komórkowe komórek drożdżowych ( yeast hulls ) - w brzeczce piwnej powinno być już wszystko inne co drożdże potrzebują.

Komórki drożdżowe wykorzystują pożywkę do mnożenia się.

 

w przypadku suchych drożdży i młodych pokoleń drożdży płynnych to nie ma ma potrzeby jej dodawać gdyż są one w pożywkę dobrze zaopatrzone. 

O tym pisał na forum kiedyś chyba leszczu 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

i dlatego o tym nie słyszałem bo ja tylko na sucharach jadę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.