Skocz do zawartości

Niezamknięta pokrywa komory - skok temperatury - skutki?


Rekomendowane odpowiedzi

Hej

 

Fermentuję w piwnicy czeskiego pilsa. Jest na burzliwej od 26.06. Fermetuje w komorze styropianowej w 10°C. W piątek wieczorem zmierzyłem blg (3), ale w związku z wyjazdem na weekend, nie zlewałem jeszcze na cichą, tylko zmieniłem wkład i udałem się na wycieczkę. Wracam dziś, patrzę a tu pokrywa komory leży obok.. Po prostu w piątek wieczorem za dużo %% i nie zamknąłem komory, przez co temperatura piwa wzrosła do temperatury piwnicy (niecałe 18°C).

 

Na tą chwilę wrzuciłem godzinę temu nowy wkład i zamknąłem pokrywę.

 

Czy taki wzrost temperatury na tym etapie (praktycznie odfermentowane "zaszkodzi" piwku w sensie pozbawienia jego lagerowych walorów smakowych?

 

Czy po przelaniu na cichą (prawdopodobnie jutro) schładzać go mimo wszystko do 10°C czy już zostawić w tych 18°C? Zlewał będę chyba jutro.

 

Pozdrawiam

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.