Jump to content
PawelW

Niezamknięta pokrywa komory - skok temperatury - skutki?

Recommended Posts

Hej

 

Fermentuję w piwnicy czeskiego pilsa. Jest na burzliwej od 26.06. Fermetuje w komorze styropianowej w 10°C. W piątek wieczorem zmierzyłem blg (3), ale w związku z wyjazdem na weekend, nie zlewałem jeszcze na cichą, tylko zmieniłem wkład i udałem się na wycieczkę. Wracam dziś, patrzę a tu pokrywa komory leży obok.. Po prostu w piątek wieczorem za dużo %% i nie zamknąłem komory, przez co temperatura piwa wzrosła do temperatury piwnicy (niecałe 18°C).

 

Na tą chwilę wrzuciłem godzinę temu nowy wkład i zamknąłem pokrywę.

 

Czy taki wzrost temperatury na tym etapie (praktycznie odfermentowane "zaszkodzi" piwku w sensie pozbawienia jego lagerowych walorów smakowych?

 

Czy po przelaniu na cichą (prawdopodobnie jutro) schładzać go mimo wszystko do 10°C czy już zostawić w tych 18°C? Zlewał będę chyba jutro.

 

Pozdrawiam

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słowem, całkiem przypadkowo zrobiłeś coś dobrego dla pilsa ;) przelej do drugiego wiaderka i ponownie trzymaj temp. 10 stopni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.