Jump to content
Sign in to follow this  
nitro2311

IPA - Chmielenie na goryczkę

Recommended Posts

Właśnie zacieram 7kg słodu Pale Ale (100%). Chciałbym, żeby wyszło około 25l piwa o dość wysokim ekstrakcie.

 

Jest to jedno z moich pierwszych piw z zacieraniem i zastanawiam się czy taki schemat jaki sobie wymyśliłem będzie ok ?

 

Gotowanie - ok. 70 min

 

60 min - Enigma 30g + Zeus 30g

30 min - Mosaic 20g + Amarillo 20g

5   min - Citra, Cascade, Centannial, Galaxy x 10g (40g)

0   min - Enigma, Amarillo, Mosaic x10g (30g)

 

Proszę o opinie, czy taki schemat ma sens i coś z tego będzie, czy lepiej to troszkę zmodyfikować ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak na szybko licząc w BeerSmith dostaniesz teoretycznie 100IBU - tyle chcesz? :)

 

A nie chcesz troche tego chmielu dać na zimno? Czy 8 gatunków chmielu to nie deko za dużo? Bedziesz w stanie wyczuć ich nuty? Ja bym zachował zeusa na goryczkę i zrobił jakiś myk z Centenniala, Mosaica i Citry. A pozostałe na inna warkę abys mógł sobie porównać aromaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie piję American Ipa z Dr Brew - 90 IBU i idealny smak, więc to 100 IBU nie było by takie przesadzone :)

 

Właściwie to chciałem przede wszystkim użyć Enigmy i Amarillo, ale jako że mam kilka innych otwartych paczek chmieli

to pomyślałem, że również je dodam (na zimno jeszcze sporo mi zostanie).

 

Wiem, że potem będzie problem z wyczuciem co odpowiada za jaki smak, ale tak sobie skomponowałem to piwo.

 

Jeśli uważasz, że lepiej zostać przy mniejszej ilości chmieli to może mi wymyślisz jakiś schemat z zachowaniem 'enigmy' i 'amarillo' (+ ewentualnie 1-2 inne chmiele) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enigmy nigdy nie próbowałem ale z opisu producenta wynika, ze on idzie raczej w stronę czerwonych owoców. Razem z Amarillo daj jeszcze moze Citre aby dać troche rześkich aromatów cytrusów.

 

Co do ilości i czasów chmielenia poczekajmy na bardziej doświadczonych kolegów bo ja jestem jeszcze za cienki Bolek i nie chce wpuścić Cię w maliny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za poradę Alexy, jeszcze się zastanawiam nad finalną recepturą :)


5 min - Citra, Cascade, Centannial, Galaxy x 10g (40g)
 

 

 

Znaczy po prostu, że każdego z tych chmieli chciałem dać 10g czyli razem 40g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 różnych chmieli? ja wiem, że popularna interpretacja AIPy polega na sypaniu szufli chmielu, ale nie do końca na tym to polega ;). jeżeli dopiero zaczynasz to przejrzyj gotowe receptury i na nich się wzoruj. na zagranicznych forach widziałem fajne rozpiski combo chmieli - co z czym pasuje. polecam ograniczyć się do 1-2, ewentualnie 3 na początek.

 

z mojej strony polecam cokolwiek na goryczkę, centennial na 30' i citrę na koniec gotowania - 5'. albo centennial plus citra i dodatkowo amarillo na koniec. samo galaxy też zresztą daje radę. co do 100 IBU - jak dla mnie grubo za dużo, może wyjść mocno nieprzyjemnie goryczkowe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie zacieram 7kg słodu Pale Ale (100%). Chciałbym, żeby wyszło około 25l piwa o dość wysokim ekstrakcie. Jest to jedno z moich pierwszych piw z zacieraniem i zastanawiam się czy taki schemat jaki sobie wymyśliłem będzie ok ?

Może już po fakcie ale .... odczucie goryczki w dużym stopniu zależy od zacierania ,a widzę że z tego co podałeś na to nie zwróciłeś uwagi , tylko same  chmieli .  Przy takiej samej ilości chmieli dwa piwa z identyczną początkową gęstością w odczuciu mogą diametralnie różnić się .

Jeżeli npr. zacierasz na bardziej słodko to te domniemane 100ibu może i ujdzie , ale przy zacieraniu na bardziej wytrawnie to konieczny wynik potrafi być nie do przyjęcia .

Wszystko zależy od balansu słodko- gorzko . Po kilka warkach i odpowiednich notatkach myślę ze znajdziesz odpowiedni dla siebie balans . I nie koniecznie to musi być w stylu ;)  .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

na zagranicznych forach widziałem fajne rozpiski combo chmieli - co z czym pasuje.

O! To może być ciekawe... Pamiętasz może gdzie coś takiego widziałeś?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zaczynam wysładzanie, więc ekstrakt dopiero zmierzę za jakąś godzinę, ale pewnie będzie dość wysoki.

 

Kurde, myślałem, że sobie zmieszam co mi się podoba a im więcej IBU tym lepiej. Nigdy nie piłem zbyt gorzkiego piwa, ale 

piłem tylko piwa kupowane w sklepach, i zwykle się chwalono jak udało się uzyskać duże IBU i zawsze było to na +

 

Mało czasu mam już na modyfikację.

Na pewno ta moja receptura, będzie za mocna i słabo pijalna ?

Ile w ogóle w sumie tego chmielu dać na taką warkę ?

Ten chmiel który dam w 10 minucie najmniejsze ma znaczenie wg "lubie grac w gry" a mi się wydawało, że największe ?

 

To może tak:

 

70 min (a może mniej ?)

 

60 min - Tomahawk (Zeus) 40g

30 min - Enigma 20g + Amarillo 20g

5   min - Amarillo 30g

0   min - Enigma 30g

 

Czy ta receptura będzie już miała większy sens od poprzedniej jeśli chodzi o 25-30l warkę ?

 

EDIT // Fajne zestawienie Alexy, w mojej nowej recepturze właśnie są 3 gatunki chmielu, tylko czy będą ok :)

Edited by nitro2311

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem będzie dużo lepiej. Nadal 100 IBU ale zobaczysz jak te dwa konkretne chmiele zagrają i będziesz miał referencje na przyszłość.

 

I pomyśl co dać później po fermentacji na zimno - ja bym sypnął tak z 80g.

 

W jakiej temperaturze zacierales? Jakie drożdże dasz?

Edited by Alexy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalej 100 IBU ? To zostawić tak, czy może obniżyć ilość chmielu, np Tomahawka dać 1/4 mniej ?

 

Zacierałem w temp 66°C, teraz wysładzam i w zasadzie mam już 18 litrów bez dolewania wody, a pojemnik zmieści max 25-30l

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak liczy BS. Jak obetniesz Zeusa do 45g to będziesz w okolicy 80IBU co osobiście bym rekomendował. Bo wyjdzie Ci jakieś 16 Blg brzeczka.

 

66C to nie tak źle, coś tam tego cukru zostanie. Ale napisz jeszcze jakie drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha - ten pojemnik to ma pojemności łącznej 25-30l czy masz jakiś zapas? Co najmniej 1/3 wolna musi zostać bo wyjdą Ci drożdże rzecz jasna - pytam na wszelki wypadek ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeusa bym obciął o 1/4 więc, by wyszło 30g a nie 45g (oryginalnie 40g miało być), więc nie wiem czy dobrze obliczyłeś te 100 IBU.

 

66C myślałem, że to optymalna temp, ale mówisz, że nie tak źle, więc radziłbyś więcej czy mniej ?

 

Drożdże US-05 (mam jeszcze S-04), ale raczej 05.

 

EDIT // Pojemnik ma skalę do 25l, ale do czubka jest 30. Mogę przelać do 2 po 15 litrów do każdego, tak będzie lepiej prawda ?

Edited by nitro2311

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry, zle wklepałem. Zostaw jak było w poście wyżej - 40g Zeusa. Będzie około 75 IBU razem.

 

66C to dobra temp. Sam najczęściej zacieram 66-67. Chodzi natomiast o balans goryczki do tego co zostanie.

 

daj US05 i będzie dobrze. Raczej nie lej więcej jak 20-22l do wiadra - zostaw miejsce na pianę. Lepiej faktycznie podzielić na dwa fermentory.

Edited by Alexy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alexy - wielkie dzięki za Twoją pomoc!

 

75 IBU chyba będzie optymalne :) Jak wyjdzie pijalne to piwo to zapraszam Cię na degustację :D

 

PS Korzystasz z https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/?  

PS 2 Myślisz, że jedna saszeta drożdży 11,5g wystarczy na tą warkę (30l) i 2 fermentory, czy dać 2 opakowania ? A może do jednej partii dodać S-04, aczkolwiek pewnie i tak bym

to inaczej nachmielił na zimno, więc nie wiem czy bym wyczuł różnicę innych drożdży do innego chmielu (chociaż chmielenie na zimno raczej daje tylko aromaty).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko. Powodzenia! Jeśli przebywasz w polskiej strefie czasowej to zapowiada się długa noc :)

 

Korzystam z BeerSmith - aplikacja na windowsa. Taki kombajn piwny, polecam.

 

Jak będziesz miał 16 Blg i 25l piwa to dawaj 2 saszetki uwodnionych uprzednio drożdży. Porządnie napowietrz brzeczkę. S04 nie dawaj - to inna bajka, angielski szczep. Idź po ubitej ścieżce IPA na US05.

Edited by Alexy

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jeszcze chwilka mi zejdzie ;)

Nie mam chłodnicy to będę się z wanną bawił, ale z tego co czytałem to wystarczy zbić temp poniżej 80C a wtedy można zostawić wszystko

na noc i rano zaaplikować drożdże. Ostatnio schłodziłem w wannie gar 40l, wypełniony conajmniej w 60% w kilka minut do 80C, a po jeszcze kilku było 6xC, więc

nie wiem, czy te wszystkie chłodnice mają sens...

 

Piwa będę miał na pewno 25 litrów, ale jeszcze nie wiem ile BLG.

 

A to Ty aplikacji używasz, widzę że jest płatna, ale 21 dni można testować. Miałoby to sens dla mnie, gdyby nie trzeba wyszukiwać zawartości alfa kwasów jak w tych kalkulatorach internetowych, tylko wybierać z listy nazwę chmielu i wpisywać pozostałe parametry :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

No jeszcze chwilka mi zejdzie ;)

Nie mam chłodnicy to będę się z wanną bawił, ale z tego co czytałem to wystarczy zbić temp poniżej 80C a wtedy można zostawić wszystko

na noc i rano zaaplikować drożdże. Ostatnio schłodziłem w wannie gar 40l, wypełniony conajmniej w 60% w kilka minut do 80C, a po jeszcze kilku było 6xC, więc

nie wiem, czy te wszystkie chłodnice mają sens...

 

Piwa będę miał na pewno 25 litrów, ale jeszcze nie wiem ile BLG.

 

A to Ty aplikacji używasz, widzę że jest płatna, ale 21 dni można testować. Miałoby to sens dla mnie, gdyby nie trzeba wyszukiwać zawartości alfa kwasów jak w tych kalkulatorach internetowych, tylko wybierać z listy nazwę chmielu i wpisywać pozostałe parametry :)

Chłodzenie w wannie szczególnie mocno chmielonych na aromat piw jest słabe. Chłodnica to podstawa. Co do wyboru chmielu z listy, to też niestety nie działa. Dostaniesz przybliżony obraz swojego piwa, ale błąd może być dość duży jeżeli chodzi o ibu. Chmieleniu w zależności od kraju pochodzenia, plantacji różnią się zawartością ak. Rok Zbiorów itp.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzenie w wannie szczególnie mocno chmielonych na aromat piw jest słabe. Chłodnica to podstawa.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Skąd taka śmiała teoria? Jakieś badania, doświadczenia?

Kolejne Piwowarskie mity bez żadnego oparcia w rzeczywistości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam używam chłodnicy ale zastanawiałem się w pewnych sytuacjach nad podejściem no-chill - jak mam np. mało czasu i nie dam rady całego procesu zrobić i chciałbym dokończyć rano.

 

BelgLover - czy chodzi ci o to, ze zostawione gorące piwo nadal nabiera goryczy od chmielu rzuconego na ostatnie minuty? Isomeryzacja AK zdaje się wymaga gotowania.

 

Inny temat to kwestie bakteryjne przy podejściu no-chill - ale ten wątek zostawmy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerykanie z tego co wiem chętnie stosują no chill i piwka pewnie smaczne warzą, a wanna to kilkunastokrotnie szybciej schłodzona brzeczka więc powinno być jeszcze lepiej w teorii. Mi natomiast przy metodzie no chill i sporych ilościach granulatu na flameout wychodziła łodyga i trawa, po przejściu na chłodnicę była znaczna poprawa. Nie wiem w czym tkwi problem, może w świeżości chmielu, może jeszcze gdzieś indziej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak mam np. mało czasu i nie dam rady całego procesu zrobić i chciałbym dokończyć rano.

Z mojego doświadczenia, szanse na osiągnięcie pożądanej temperatury przy "no chill" są wyłącznie zimą kiedy warzymy na działkach. W inne pory roku i w warunkach domowych jest niebezpieczeństwo, że po nocy brzeczka tak czy inaczej ma ok. 40°C i konieczne jest certolenie się z osobnym wygotowaniem chłodnicy i dochłodzeniem tych 20-20 kilku °C

 

 

Isomeryzacja AK zdaje się wymaga gotowania.

 

Jakis czas temu kto podkleił artykuł: http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/

Mam go odłożony do przeczytania, więc tylko pobieżnie - jeśli chmielenie na zimno może zwiększyć odczucie goryczki, tym bardziej może sie ono zwiększyć podczas przedłużonego chłodzenia.

Na HBT trafiłem kiedyś na takie zestawienie i próbowałem przełożyć na nasz:

 

post-6077-0-30257900-1386504632_thumb.png
post-6077-0-30410300-1386505720_thumb.png
Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.