Jump to content

Proces fermentacji po zacieraniu


Sabo
 Share

Recommended Posts

w ubiegły piątek zacierałem piwo Brown Ale, i dziś jak zwykle spuściłem dosłownie 100 ml na spróbowanie ( piwa z brew kitów na tym etapie były wypijalne ) zaś to jest tak jakby...jakby coś tam gęsto pływało, jakby ktoś dorzucił do niego mąki, nie ma takiej wodnistej struktury, czy to normalne? To moje pierwsze zatarte piwo, więc się zastanawiam ( dodam ze dziś już prawie wogle przestało pracować )

a jak to póżniej odcedzić? Żeby końcowe piwo było w miarę klarowne?

Link to comment
Share on other sites

Jak zleje na cichą, i postoi tak tydzień to wszystko osiądzie? bo teraz wydaje mi się bardzo gęste, a jak robiłem z brew kitu, to leciało już w miare klarowne

 

Nie chodzi mi że jakieś glutki tam pływają tylko jest takie jakby ziarniste ( nie wiem jak to opisać :D )

Edited by Sabo
Link to comment
Share on other sites

a po co ci menzurka? zdezynfekuj spławik i wsadź wprost do piwa.

 

 

przy takich operacjach bądźcie ostrożni łatwo o zakażenie ja nigdy nie przelewam na cichą i jest ok jest tylko trochę więcej osadu na dnie

Już nie przesadzaj, piwo po fermentacji jest mniej narażone na zakażenie niż na początku.

Link to comment
Share on other sites

Przelej na cichą a jeśli będzie dalej kiepsko spróbuj klarowania żelatyną. Mój ostatni lager za nic w świecie nie chciał się sklarować, widać było nawet "zawieszone" drobinki chmielu. Żelatyna pięknie wszystko posadziła na dno.

Link to comment
Share on other sites

niby po fermentacji jest mniejsze ryzyko zakażenia dlatego ze drożdże przerobiły cukry i powstał jakiś procent alkoholu a alkohol jak wiemy zabija bakterie...

co do rurki fermentacyjnej też nie stosuje (na razie) często zaglądam co się dzieje w fermentatorze ale jak pojawią sie muszki owocówki to trzeba będzie

zastosować rurkę :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.