Adrian28 0 Posted July 6, 2017 Witam. 17 czerwca warzyłem Belgian Pale Ale według receptury Pani Doroty Chrapek. Zacieranie 64 stopnie przez 20 minut i 72 stopnie przez 45. Refraktometr pokazał 12,5 brix. Wczoraj postanowiłem piwo zlać na cichą i podczas pomiaru ballingometr wskazał 5,5, a refktometr 8. Fermentowane gęstwą FM20 Białe walonki. Czy jest to normalne odfermentowanie przy takim zacieraniu? bo jednak trochę się wystraszyłem, że tak słabo odfermentowało po takim czasie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kordas 106 Posted July 6, 2017 No jak dla mnie słabo odfermentowało, zakładam że to nie koniec roboty, tylko drożdże stanęły. Niestety niektóre belgi potrafią stanąć przed dojedziemy wszystkich cukrów, szczególnie jeśli było ich mało lub temperatura nie była odpowiednio kontrolowana. Możesz spróbować trochę wzburzyć drożdże i przenieść wiadro do najcieplejszego miejsca jakie masz w domu i spróbować zmierzyć ekstrakt za jakiś tydzień. Jeśli zacznie spadać to czekaj, aż się ustabilizuje, jeśli nie ruszy się to możesz próbować butelkować z nastawieniem na potencjalne granaty i szybkie spicie - po nagazowaniu możesz schować piwa w jakieś chłodne miejsce, to opóźni produkcję dwutlenku, choć drożdże czasami potrafią na refermentacji odżyć i dać w ciągu mniej niż 2 tygodni piwo z gushingu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Posted July 6, 2017 Co to za receptura? 8 brix końcowe to 4,5 blg. Wyznaję zasadę, że jak mierzę początkowo refraktometrem, to na koniec też i wrzucam do kalkulatora. Skoro zeszło do 4,5 blg to masz odfermentowanie 62% - tragedii nie ma. Moim zdaniem dałeś drożdżom za mało czasu, mierzyłeś w ogóle blg w odstępie kilku dni? Skąd wiesz, że nie spada? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted July 6, 2017 Robiłem to piwo też na fm20. U mnie zeszło jakoś do 2,5 jak się nie mylę. 3 tygodnie fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted July 6, 2017 Co to za receptura? 8 brix końcowe to 4,5 blg. Wyznaję zasadę, że jak mierzę początkowo refraktometrem, to na koniec też i wrzucam do kalkulatora. Skoro zeszło do 4,5 blg to masz odfermentowanie 62% - tragedii nie ma. Moim zdaniem dałeś drożdżom za mało czasu, mierzyłeś w ogóle blg w odstępie kilku dni? Skąd wiesz, że nie spada? Wszystko zawarłem w swoim poście. Nie mierzyłem wcześniej blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted July 6, 2017 Robiłem to piwo też na fm20. U mnie zeszło jakoś do 2,5 jak się nie mylę. 3 tygodnie fermentacji. Witbier na starterze też zszedł mi do 2,5. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted July 6, 2017 Podbij temperaturę i odczekaj. W międzyczasie możesz sprawdzić wszystkie sprzęty pomiarowe i potwierdzić czy nie było ewentualnej pomyłki w pomiarze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted July 6, 2017 Przeniosłem fermentor w ciepłe miejsce i pozostaje cierpliwie czekać. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi . Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted July 7, 2017 Który to jest pasaż drożdży? U siebie miałem jakąś dziwną sytuację z tym szczepem. Pierwsze 3 wity, przy identycznym zacieraniu w Speidelu, odfermentowały do chyba 2.5, kolejne 2 już do 4. Gęstwę używałem zawsze świeżą, max tygodniową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adrian28 0 Posted July 7, 2017 Który to jest pasaż drożdży? U siebie miałem jakąś dziwną sytuację z tym szczepem. Pierwsze 3 wity, przy identycznym zacieraniu w Speidelu, odfermentowały do chyba 2.5, kolejne 2 już do 4. Gęstwę używałem zawsze świeżą, max tygodniową. To jest drugie piwo na tych drożdżach, witbier zjechał również do 2,5. Jeszcze planuje zrobić na nich Belgian Speciality Ale 18 blg, mam już nawet surowce i sie okaże co drożdże potrafia zrobic z takim ekstraktem. Quote Share this post Link to post Share on other sites