Jump to content
Adrian28

Belgian pale ale Słabe odfermentowanie

Recommended Posts

Witam. 17 czerwca warzyłem Belgian Pale Ale według receptury Pani Doroty Chrapek. Zacieranie 64 stopnie przez 20 minut i 72 stopnie przez 45. Refraktometr pokazał 12,5 brix. Wczoraj postanowiłem piwo zlać na cichą i podczas pomiaru ballingometr wskazał 5,5, a refktometr 8. Fermentowane gęstwą FM20 Białe walonki. Czy jest to normalne odfermentowanie przy takim zacieraniu? bo jednak trochę się wystraszyłem, że tak słabo odfermentowało po takim czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak dla mnie słabo odfermentowało, zakładam że to nie koniec roboty, tylko drożdże stanęły. Niestety niektóre belgi potrafią stanąć przed dojedziemy wszystkich cukrów, szczególnie jeśli było ich mało lub temperatura nie była odpowiednio kontrolowana.

Możesz spróbować trochę wzburzyć drożdże i przenieść wiadro do najcieplejszego miejsca jakie masz w domu i spróbować zmierzyć ekstrakt za jakiś tydzień.

Jeśli zacznie spadać to czekaj, aż się ustabilizuje, jeśli nie ruszy się to możesz próbować butelkować z nastawieniem na potencjalne granaty i szybkie spicie - po nagazowaniu możesz schować piwa w jakieś chłodne miejsce, to opóźni produkcję dwutlenku, choć drożdże czasami potrafią na refermentacji odżyć i dać w ciągu mniej niż 2 tygodni piwo z gushingu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

  1. Co to za receptura?

8 brix końcowe to 4,5 blg. Wyznaję zasadę, że jak mierzę początkowo refraktometrem, to na koniec też i wrzucam do kalkulatora.

Skoro zeszło do 4,5 blg to masz odfermentowanie 62% - tragedii nie ma.

Moim zdaniem dałeś drożdżom za mało czasu, mierzyłeś w ogóle blg w odstępie kilku dni? Skąd wiesz, że nie spada? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

  1. Co to za receptura?
  2. 8 brix końcowe to 4,5 blg. Wyznaję zasadę, że jak mierzę początkowo refraktometrem, to na koniec też i wrzucam do kalkulatora.
  3. Skoro zeszło do 4,5 blg to masz odfermentowanie 62% - tragedii nie ma.
  4. Moim zdaniem dałeś drożdżom za mało czasu, mierzyłeś w ogóle blg w odstępie kilku dni? Skąd wiesz, że nie spada? 

 

Wszystko zawarłem w swoim poście. Nie mierzyłem wcześniej blg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem to piwo też na fm20. U mnie zeszło jakoś do 2,5 jak się nie mylę. 3 tygodnie fermentacji.

Witbier na starterze też zszedł mi do 2,5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbij temperaturę i odczekaj. W międzyczasie możesz sprawdzić wszystkie sprzęty pomiarowe i potwierdzić czy nie było ewentualnej pomyłki w pomiarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Który to jest pasaż drożdży? U siebie miałem jakąś dziwną sytuację z tym szczepem. Pierwsze 3 wity, przy identycznym zacieraniu w Speidelu, odfermentowały do chyba 2.5, kolejne 2 już do 4. Gęstwę używałem zawsze świeżą, max tygodniową. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Który to jest pasaż drożdży? U siebie miałem jakąś dziwną sytuację z tym szczepem. Pierwsze 3 wity, przy identycznym zacieraniu w Speidelu, odfermentowały do chyba 2.5, kolejne 2 już do 4. Gęstwę używałem zawsze świeżą, max tygodniową. 

To jest drugie piwo na tych drożdżach,  witbier zjechał również do 2,5. Jeszcze planuje zrobić na nich Belgian Speciality Ale 18 blg,  mam już nawet surowce i sie okaże co drożdże potrafia zrobic z takim ekstraktem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.