Jump to content
Sign in to follow this  
seniorroberto

Browar CAT napiera...

Recommended Posts

...to jeszcze uzupełnię...:P

 

do gotowania poszło 25l, dodałem:

25g Chinook 60`

20g Citra 30`

20g Cascade 20`

10g Amarillo 10`

5g Amarillo 5`

 

Uzyskałem 21l. brzeczki 1.062 (15,12 Blg) zadane US 05.

Na zimno planuję jeszcze po 10g Cascade i Citra...

 

Zrezygnowałem już z utwardzania wody, kwas mlekowy dodałem, o mchu zapomniałem...(przez skrzydełka Bieloka...:P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #51 IPA

 

Po dłuższej przerwie...:smilies:

 

2,50 kg. pale ale

2,50 kg. pilzneński

0,25 kg. carapils

0,10 kg. crystal 120

 

Zasyp do 18 l. wody temp. 72°C.

Łyżeczka gipsu do wody i łyżeczka kwasu do zacieru. 50 min. w 67°C i 20 min. w 72°C .

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do gotowania poszło 25l. 1.048 czyli 11,86°Blg. plus 4 litry cienkusza, którego zagęszczam na ew. startery.

 

15 g. marynki - 60 min.

15 g. chinook - 60 min.

15 g. chinook - 30 min.

5 g. chinook - 5 min.

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #52 Ale Na Świąteczne Rozdanie

 

2,5 kg. pale

2,0 kg. pilzneński

0,5 kg. monachijski

0,2 kg. crystal 120

0,2 kg. melanoidowy

0,06 kg. black

 

50°C - 15 min.

64°C - 30 min.

72°C - 40 min.

 

Zasyp do 18 l. wody z łyżeczką kwasu mlekowego.

 

Dodam 20 g Simcoe na 60 min, 13g skórek, 10g kolendry i 5g kardamonu - na 10 min....

 

Drożdże... jeszcze się zastanawiam... ;)

 

edit: literówka...

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem 21 l. brzeczki 1.060... czyli 14,66.

Zadałem uwodnionymi T 58, wystartowały po niecałych pięciu godzinach.

 

Do warki # 51 dawałem DN... pierwsze użycie - pierwsze rozczarowanie. Startowały grubo ponad dobę, zeszły tylko do 1.020...:cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warki #51 i 52 w butelkach...

 

Warka #53 AAA

 

2,50 kg pale

2,00 kg pilzneński

0,40 kg monachijski

0,25 kg carapils

0,20 kg amber

0,07 kg chocolate

 

Zasyp do 19 l wody z łyżeczką gipsu i łyżeczka kwasu do zacieru.

 

Do gotowania poszły 24l brzeczki.

 

15g EKG 60`

10g Amarillo 60`

10g Amarillo 30`

8g Citra 5`

 

Uzyskałem 22l brzeczki 1.054, zadane uwodnionymi US-05

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #54 Dortmunder

 

4,00 kg pilzneński

0,70 kg monachijski

0,25 kg carapils

 

50°C - 20 min, 67°C - 45 min, 76°C - 15 min. Zacieranie w wodzie ze źródełka z dodatkiem łyżeczki kwasu mlekowego.

Wysładzanie do uzyskania 24 l brzeczki.

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana...;)

No co ja mogę, że od 20 lat Toruń kojarzy się z ojcem dyrektorem? Kiedyś byłbyś tradycyjnie krzyżakiem, a dziś... Ech... Strasznych czasów dożyliśmy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana...:)

No co ja mogę' date=' że od 20 lat Toruń kojarzy się z ojcem dyrektorem? Kiedyś byłbyś tradycyjnie krzyżakiem, a dziś... Ech... Strasznych czasów dożyliśmy :)[/quote']

...nie przesadzaj, krzyżakiem jestem do dziś... a i bromberżanie za tyfusa się nie obrażają...;)

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem:

 

12 g marynki na 60 min

15 g hellertauera na 60 min

10 g hellertauera na 30 min

5 g hellertauera na 5 min.

 

Uzyskałem 20,5 l brzeczki 1.054 czyli 13,27°Blg.

Wydajność BS policzył na 77,83%.

 

Zadane uwodnionymi w - 34/70 powędrują do piwnicy.

Posprzątane ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bielok, a ja siedzę w pracy ;)

Chciałem warzyć dziś po powrocie do domu, ale zważywszy na formę Weroniki, która działa na 120% możliwości nie dam rady iść do blaszaka i rozstawić warzelnię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...