Skocz do zawartości

Browar CAT napiera...


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 272
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

...to jeszcze uzupełnię...:P

 

do gotowania poszło 25l, dodałem:

25g Chinook 60`

20g Citra 30`

20g Cascade 20`

10g Amarillo 10`

5g Amarillo 5`

 

Uzyskałem 21l. brzeczki 1.062 (15,12 Blg) zadane US 05.

Na zimno planuję jeszcze po 10g Cascade i Citra...

 

Zrezygnowałem już z utwardzania wody, kwas mlekowy dodałem, o mchu zapomniałem...(przez skrzydełka Bieloka...:P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #51 IPA

 

Po dłuższej przerwie...:smilies:

 

2,50 kg. pale ale

2,50 kg. pilzneński

0,25 kg. carapils

0,10 kg. crystal 120

 

Zasyp do 18 l. wody temp. 72°C.

Łyżeczka gipsu do wody i łyżeczka kwasu do zacieru. 50 min. w 67°C i 20 min. w 72°C .

Edytowane przez seniorroberto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52 Ale Na Świąteczne Rozdanie

 

2,5 kg. pale

2,0 kg. pilzneński

0,5 kg. monachijski

0,2 kg. crystal 120

0,2 kg. melanoidowy

0,06 kg. black

 

50°C - 15 min.

64°C - 30 min.

72°C - 40 min.

 

Zasyp do 18 l. wody z łyżeczką kwasu mlekowego.

 

Dodam 20 g Simcoe na 60 min, 13g skórek, 10g kolendry i 5g kardamonu - na 10 min....

 

Drożdże... jeszcze się zastanawiam... ;)

 

edit: literówka...

Edytowane przez seniorroberto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warki #51 i 52 w butelkach...

 

Warka #53 AAA

 

2,50 kg pale

2,00 kg pilzneński

0,40 kg monachijski

0,25 kg carapils

0,20 kg amber

0,07 kg chocolate

 

Zasyp do 19 l wody z łyżeczką gipsu i łyżeczka kwasu do zacieru.

 

Do gotowania poszły 24l brzeczki.

 

15g EKG 60`

10g Amarillo 60`

10g Amarillo 30`

8g Citra 5`

 

Uzyskałem 22l brzeczki 1.054, zadane uwodnionymi US-05

Edytowane przez seniorroberto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #54 Dortmunder

 

4,00 kg pilzneński

0,70 kg monachijski

0,25 kg carapils

 

50°C - 20 min, 67°C - 45 min, 76°C - 15 min. Zacieranie w wodzie ze źródełka z dodatkiem łyżeczki kwasu mlekowego.

Wysładzanie do uzyskania 24 l brzeczki.

Edytowane przez seniorroberto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Chyba jakieś święte to źródełko ;-)

Pewnie stąd: http://www.hotelinfo24.pl/news' date='6309,2,Termy_Torunskie_uzyskaly_pozytywna_decyzje_srodowiskowa.html[/quote']

Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana...;)

 

Źródełko mam 15 m od mojej klatki (schodowej!:)) z przyjemną, miękką wodą z głębokości 130 bodajże metrów...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ach! jacyż to koledzy dowcipni z rana...:)

No co ja mogę' date=' że od 20 lat Toruń kojarzy się z ojcem dyrektorem? Kiedyś byłbyś tradycyjnie krzyżakiem, a dziś... Ech... Strasznych czasów dożyliśmy :)[/quote']

...nie przesadzaj, krzyżakiem jestem do dziś... a i bromberżanie za tyfusa się nie obrażają...;)

Edytowane przez seniorroberto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.