Jump to content
Sign in to follow this  
Bielo

Płyta indukcyjna wolnostojąca

Recommended Posts

Nadszedł czas w którym muszę zacząć rozglądać się za nowym sposobem na podgrzewanie zacieru/brzeczki. Taboret gazowy i butla odstrasza mnie ciepłem jaki ten zestaw emituje i tym, że odpada wtedy warzenie w piwnicy. I tu pojawia się pytanie - warzy ktoś na kuchenkach indukcyjnych wolnostojących? Mam na myśli np. coś takiego:

http://allegro.pl/berghoff-kuchenka-indukcyjna-pojedyncza-i5188406246.html

lub takiego:

https://www.mediaexpert.pl/plyty-wolnostojace/plyta-mpm-mke-06,id-220250

Wątpliwości jakie mi się nasuwają to mała moc i fakt, że dno mojego garnka ma 33 cm a szerokość płyt 28-30cm. Może się ktoś podzielić wrażeniami? 2kw da radę utrzymać 25L brzeczki we wrzeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

adszedł czas w którym muszę zacząć rozglądać się za nowym sposobem na podgrzewanie zacieru/brzeczki. Taboret gazowy i butla odstrasza mnie ciepłem jaki ten zestaw emituje i tym, że odpada wtedy warzenie w piwnicy. I tu pojawia się pytanie - warzy ktoś na kuchenkach indukcyjnych wolnostojących? Mam na myśli np. coś takiego:

http://allegro.pl/berghoff-kuchenka-indukcyjna-pojedyncza-i5188406246.html

lub takiego:

https://www.mediaexpert.pl/plyty-wolnostojace/plyta-mpm-mke-06,id-220250

Wątpliwości jakie mi się nasuwają to mała moc i fakt, że dno mojego garnka ma 33 cm a szerokość płyt 28-30cm. Może się ktoś podzielić wrażeniami? 2kw da radę utrzymać 25L brzeczki we wrzeniu?

 

@Bielo nie napisałeś nic o Twoim wybiciu, zakładam, że masz do gotowania około 25litrów. Jeżeli tak to zapomnij o modelach do których linkujesz. Potrzebujesz trochę większej mocy. Są kuchenki do gastronomii produkowane m.in. przez Stalgast czy Hendi o mocy 3,5kW. Te kuchenki bez problemu radzą z zagotowaniem (nawet bez docieplenia gara) 32 litrów i potrafią utrzymać intensywne wrzenie przy 70% mocy.

 

Edit: @BretBeermann mnie ubiegł. Kuchenka do której linkuje, to jest coś czego potrzebujesz. W niej widzę jedynie taki mankament, że kabel nie jest oryginalny.

 

Ta też może być warta uwagi: https://www.olx.pl/oferta/hendi-kuchenka-indukcyjna-3500-stan-bdb-CID628-IDmWFls.html#c99b916618

Edited by Daniel / Gruby Stefan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lepiej przerobić keg na kadź zacierną ogrzewaną prądem ?? Ja o czymś takim myślę. Grzałki, mieszadło, fałszywe dno, izolacja - coś takiego chodzi  mi po głowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie lepiej przerobić keg na kadź zacierną ogrzewaną prądem ??

 

Jeśli chodzi o kadź warzelną to już od dawna tak jadę - nie widzę póki co lepszej opcji. Grzałka z kwasówy 3,4 kW (2 kW + 1,4 kW) - wystarczająca moc, żeby dobrze rozbujać brzeczkę 25L, a żeby zbytnio nie obciążać instalacji elektrycznej. Podgrzewam brzeczkę na 3,4 kW, trwa to naprawdę szybko. Jak zacznie wrzeć, to zostawiam tylko włączoną grzałkę 1,4 kW - wrzenie jest na bardzo przyzwoitym poziomie.

Zacieram na kuchence gazowej. Palnik włączam dosłownie kilka razy aby utrzymać temp, więc nie czuję póki co potrzeby przechodzenia na elektryczne grzanie przy zacieraniu. To właśnie z warzeniem był największy problem.

Edited by Piwosz86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heja. Mam podobny problem. Otóż obecnie zacieram / gotuję na 30L garze emaliowanym (średnica 44cm) na "dwupalnikowej" kuchence elektrycznej oporowej. Niestety mam z nią ogrom problemów. Od długiego podgrzewania po duży problem ze stabilizacja temperatury. Czy mogę zastosować jakąś alternatywę? Tzn. kuchenka indukcyjna da radę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam mam wolnostojacą indukcje 1.8kw i dawała radę ale czas zagotowania brzeczki to 1.5h trochę utrudnial robotę. dlatego dokupilem grzałke nurkowa 3.5kw i teraz czas zagotowania to 15min. Jak się nie ma warunków na taboret to jest to idealne rozwiazanie. Trzeba tylko później wylaczyc grzalke i jechac sama indukcja, bo razem daja zbyt gwaltowne gotowanie i brzeczka ucieka z gara. Dokupienie takiej grzalki to niewielki wydatek około 50 zł a sprawdza sie doskonale i moge to polecic każdemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy mi najbardziej na kontroli temperatury przy zacieraniu (że tak delikatnie mówiąc tutaj daję dużo "ciała" )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.