Skocz do zawartości

Klarowanie brzeczki


Rekomendowane odpowiedzi

Spróbujcie Panowie na początku na małej ilości klaru 24 daje naprawdę bardzo zadowalające efekty

A jak osad w butelkach?

 

 

 

Oblepione ścianki w wiadrze czy w butelce?

W butelce. I oblepione brzmi gorzej niż w rzeczywistości, ot trochę grudek drożdży przy ściankach, przynajmniej u mnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Oblepione ścianki w wiadrze czy w butelce?

W butelce. I oblepione brzmi gorzej niż w rzeczywistości, ot trochę grudek drożdży przy ściankach, przynajmniej u mnie.

 

 

Tak jak powyzej. Plamiasta butelka od drozdzy, ale nie lataja luzem, tylko siedza na sciankach. Na dnie osad srednio zbity, z czasem zrobilo sie lepiej. Przy ostroznym nalewaniu mozna uzyskac piekny klar w szklance, wiec tragedii nie ma, focha mam tylko na sam fakt, ze tak sie zrobilo. Ale tak jak napisalem - nie mam pojecia czy to efekt zelatyny, czy innej fazy ksiezyca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na warkę 20-25L- 50 gram chmielu zalewam w garnku ok. 2-2,5L wody o temp. 80 st, następnie filtruje wywar przez takie sitko jak używają laiernicy do farb akrylowych. Zostawiam do ostygnięcia pod przykryciem (w między czasie część mikrodrobin chmielu osiądzie jeszcze na dnie garnka). Biorę strzykawkę 100ml ( kupisz w aptece) i nalewasz do każdej butelki odpowiednią ilość, ja wlewam przeważnie 40-50ml/butelkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.