Jump to content
puszka

Porter Bałtycki i wyczuwalny alkohol

Recommended Posts

Witam,

 

W moich Porterach Bałtyckich jest wyczuwalny alkohol.

To już chyba 5 warka w której smak jest alkoholowy.

Obecna warka odfermentowała z 20blg do 7Blg.

Używam drożdży S23. (gęstwa z innej warki)

Piwo smakuje jakby ktoś dolał wódki.

Co jest powodem, że alkohol jest wyczuwalny??

 

Drożdże?? Przebieg fermentacji?? No bo chyba nie zacieranie i chmielenie?

 

Pozdrawiam

 

 

Puszka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkohol układa się z czasem. Może zbyt krótko leżakujesz?

 

Wyczuwalność alkoholi wzrasta wraz z stężeniem początkowym brzeczki, poziomem cukrów prostych, temperaturą fermentacji.

 

Sugeruję również spróbować zmienić drożdże. W-34/70 produkują o wiele mniej alkoholi wyższych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym obstawiał zadawanie drożdży w zbyt dużej temperaturze.

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz jaka temperatura fermentacji była.

Fermentuje najczęściej w temp 8-10stC

W takiej temperaturze zadaje również drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkohol układa się z czasem. Może zbyt krótko leżakujesz?

 

Wyczuwalność alkoholi wzrasta wraz z stężeniem początkowym brzeczki, poziomem cukrów prostych, temperaturą fermentacji.

 

Sugeruję również spróbować zmienić drożdże. W-34/70 produkują o wiele mniej alkoholi wyższych.

Obecnie mówię o piwie butelkowanym 1,5 roku temu także alkohol powinien się był już ułożyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem kiepskie drożdże. Spróbuj chociażby W-34/70, albo jeszcze lepiej jakichś płynnych np. Bavarian Lager, albo Munich. Rozumiem, że ilość zadawanych drożdży była odpowiednia? Dodatkowo 8-10* to nie jest optymalna temperatura dla S-23. Takie piwo tymi drożdżami ja bym fermentował bliżej 15*. Zasada, że im niższa temperatura fermentacji tym lepiej jest błędna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zasada, że im niższa temperatura fermentacji tym lepiej jest błędna.

 

 

Możesz to rozwinąć. Nie rozumiem. 

 

Już kumam 

Edited by puszka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój porter 20blg, odfermentowany podobnie do 7blg, po 3 miesiącach nie czuję w nim żadnego alkoholu :) Fermentowałem W34/70 w okolicach 10 stopni, stało fermentując prawie 2 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

8-10 stopni to jest temperatura fermentującego piwa, czy otoczenia? Jak przygotowałeś drożdże? W jakiej postaci zadałeś? Jaka była temperatura brzeczki przy zadaniu drożdży? Jaka ich ilość została zadana?

Generalnie co do zasady (moim mało doświadczonym zdaniem). Na alkoholowość w piwie ma wpływ albo temperatura fermentacji, albo kondycja drożdży, albo ich ilość.

Przy czym trzeba pamiętać, że temperatury podawane w specyfikacji, są to temperatury brzeczki, w której drożdże pracują. Ta temperatura może być o kilka stopni wyższa od temperatury otoczenia (proces fermentacji jest procesem egzotermicznym), szczególnie w mocnych piwach.

 

Z tego co wiem, drożdże należy zadawać w dolnych zakresach temperatur podanych w specyfikacji (a nawet nieco poniżej, biorąc poprawkę na to, że fermentacja nam ogrzeje piwo), i podnosić stopniowo w miarę, jak fermentacja zwalnia (aby dofermentować piwo).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.