Jump to content
rot

Hefeweizen

Recommended Posts

Panowie robie Hefeweizena własne zasyp

2.5kg pszenicznego

1.8kg pilzneńskiego

Już sie gotuje 11BLG ale pytanie mam co do klarowności. Filtrat szedł tak klarowny, że nie wiem czy crystal nie wyjdzie. Spodziewałem się zmętnienia a tu klarownie. Czy na tym etapie to normalka? Pierszy raz przeniczny robię.

Edited by rot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie robie Hefeweizena własne zasyp

2.5kg przenicznego

1.8kg pilzneńskiego

Już sie gotuje 11BLG ale pytanie mam co do klarowności. Filtrat szedł tak klarowny, że nie wiem czy crystal nie wyjdzie. Spodziewałem się zmętnienia a tu klarownie. Czy na tym etapie to normalka? Pierszy raz przeniczny robię.

Przeniczny zawsze jest klarowny po gotowaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

W odróżnieniu od pszenicznego czy nie?

 

Nie rozumiem? Pszeniczny to to samo co weizen i weissbier: http://www.wiki.piwo.org/Weizen/Weissbier  I oczywiście przez pszeniczny rozumiemy weizen, bo tak kojarzą ludzie piwo pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nigdy przenicznego nigdy nie robiłem. Zawsze mi wychodził pszeniczny bo używałem pszenicy a nie przenicy.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mętność w piwie w stylu weizen powodują drożdże które mają bardzo niską flokulację. Po fermentacji piwko będzie mętne, bez obaw, a jeżeli będzie klarowne w butelkach, to po prostu wlej drożdże z dna butelki do szklanki i smacznego ;)  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Użyłem Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20

 

Beznadziejne drożdże start fermentacji strasznie się opóźniał Polecam do pszenicy fm41 albo Wyeasta  3068 na tych teraz robię pszenicę 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie już następnego dnia zaczęły ładnie pracować. Czapa piany obfita i z rurki ładnie gra. Zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie mam. Widzę, że w recepturach nagazowanie realizowane jest poprzez dodanie od 2 do 3g cukru na butelkę 0,5L. Wg kalkulatorów w stylu nagazowanie jest na poziomie 3,3-4,5 co daje dużo większą ilość cukru na butelkę. Nie chciałbym też zrobić granatów więc pytanie mam jaką ilość rozsądnie dać aby osiągnąć bezpieczne wysokie nagazowanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jaką ilość rozsądnie dać aby osiągnąć bezpieczne wysokie nagazowanie?

 Jeśli piwo jest dobrze od fermentowane ( i nie zakażone)to jak wsypiesz nawet czubatą łyżeczkę to granatów nie będzie Ja to co daję w butelki to sypię około 5g ale u mnie w butelkach lądują resztki. Poza tym są kalkulatory do wyliczania ilości składnika do re-fermentacji http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, świadomy jestem, że piwo powinno być prawidłowo odfermentowane i mam nadzieję, że takie mi wyjdzie. Ja cukru bezpośrednio nie sypię, tylko rozpuszczam w wodzie aby gęstość odpowiadała BLG brzeczki nastawnej. Właśnie moje pytania wynika z poziomu jaki pokazują kalkulatory w stosunku do receptur :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

5g na butelkę przy nagazowaniu jakim lubię jest w sam raz. Oczywiście piwo trzeba w miarę szybko wypić bo po 3 miesiącach może np zacząć uciekać z butelek.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie po 2 tygodniach burzliwej (19-20C) piwo odfermentowało z 12BLG do 4BLG. Przelałem na cichą. Próbka w smaku całkiem dobra lekka niskogoryczkowa, charakterystyczny smak piwa pszenicznego ale... no właśnie w aromacie zero goździków ani bananów a wręcz jakiś dziwny zapach niczym cydr... Drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 już następnego dnia po zadaniu pracowały.

 

Zacierałem :20min 44C, 30min 64C, 30min 72C i mashout

 

Czy ten aromat po burzliwej to już zła wiadomość czy czekać po zabutelkowaniu i nagazowaniu?

Edited by rot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm...właśnie przed chwilą spróbowałem po tygodniu burzliwej swojego  z receptury http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks)drożdże te same co Ty, więc piwko powinno wyjść w miarę podobne. Faktycznie filtrat był bardzo klarowny, jednak drożdże wszystko naprawiły i piwko wygląda już tak jak powinno wyglądać pszeniczne. Smak i aromat typowy dla pszenicy. Czuć goździki, bananów nie wyczuwam, ale widocznie jeszcze mam za słaby nos. W każdym razie smakuje prawie tak samo jak z Hefeweizen z browaru obok. Odfermentowało do 3,5°blg. Z tego co widzę to różnice między nami to:

 

- U mnie było więcej pszenicy (zrobiłem 4,2kg pszenicy / 1,8kg pilzneńskiego)

- Fermentowałem w 18°C

- Zrobiłem przerwę w 55° na 15' 

 

Teraz niech ktoś mądrzejszy od nas się wypowie czy te różnice mogły pozbawić Twojego piwka pszenicznych aromatów. 

 

Moje wyszło na tyle dobre, że jednak będę robił dalej pszenicę. Po grodziskim sobie obiecałem, że jak teraz mi nie będzie smakować to więcej nie zrobię...ale zrobię ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie u mnie w smaku też nic złego sie nie dzieje ale ten aromat, kwaśny. Czuć go wyraznie było z fermentora. Na próbce w szklance szybko odparował ale goździków nigdzie nie czuje albo cos mam z nosem... zostawiłem jeszcze na 2 tyg cichej i zabutelkuje. Najwyżej wypije jakie wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tygodniu nagazowania piana jeszcze średnia ale aromaty bajka. Teraz wyraźnie czuć banan i gume balonowa a w tle goździki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.