Jump to content
Sign in to follow this  
ANalfabeta

Zapomniana warka

Recommended Posts

Hej,

 

Jakoś w styczniu korzystając ze sprzyjających temperatur uwarzyłem jakiegoś tam Pilsa na próbę.
Ostatnio go widziałem w lodówce na początku maja, ale że młody miał Komunię i lodówka była potrzebna to fermentor wylądował w piwnicy przysłonięty jakimiś tam szpargałami.

 

I znalazłem wczoraj bidule.

 

Zapach smak w porządku. Tylko temperatura koło 18°C

 

Myślę nad rozlaniem i pytanie brzmi czy jest jeszcze sens i czy mogę liczyć na drożdże zdolne do nagazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro smak i zapach w porządku to czemu miałbyś nie rozlewać?

 

Z drożdżami ciężko powiedzieć. Możliwe, ze nagazują, ale nie zaszkodzi dorzucić łyżki gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz 2 opcje: do kanału lub do butelek. Ja bym wybrał tą drugą opcję, oczywiście przed rozlewem dodać jeszcze solidną ilość chmielu na zimno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz 2 opcje: do kanału lub do butelek. Ja bym wybrał tą drugą opcję, oczywiście przed rozlewem dodać jeszcze solidną ilość chmielu na zimno...

A po kiego grzyba do pilsa ładować chmiel na zimno? To nie hamerykański pale ale żeby łopatami wrzucać chmiel na każdym etapie produkcji ;)

 

Tak jak kolega Oskaliber napisał, pakuj go do butelek, spróbuj w okolicy znaleźć kogoś, kto by posiadał trochę gęstwy, wystarczy łyżka. Jeśli dobrze pamiętam, to sporo osób na forum wspominało, że RISy i portery nagazowały im się nawet po półrocznym leżakowaniu, więc ostatecznie dodaj cukru do refermentacji i czekaj na wyniki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A po kiego grzyba do pilsa ładować chmiel na zimno?

no jak to po co ? bo taka moda z tymi chmielami, do stouta, do pszenicy, do wszystkiego i to nie jakieś tam skromne 10-20 czy 30 g musi być solidnie, a później że te kupne to takich jakieś kiepskie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

A po kiego grzyba do pilsa ładować chmiel na zimno?

no jak to po co ? bo taka moda z tymi chmielami, do stouta, do pszenicy, do wszystkiego i to nie jakieś tam skromne 10-20 czy 30 g musi być solidnie, a później że te kupne to takich jakieś kiepskie

 

hehehehhe - a potem płacz w obie garście że cena chmielu taka wysoka i na głupiego lagerka muszą na chmiel wydać sporo więcej niż na słód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Masz 2 opcje: do kanału lub do butelek.

 

Rany Boskie, ludzie, co jest z Wami?! Od razu do kanału...   :D

Ja się dziwie, że w ogóle bierzesz pod uwagę taką opcje, tym bardziej, że kolega przecież pisze, że zapach i smak ok. Może być z tego całkiem fajne piwko.

Utarło się takie fajne powiedzenie, że "do kanału zawsze zdąży się wylać...". Strach pomyśleć ile stylów nie powstałoby, gdyby wszyscy tak z marszu wylewali piwo w kanał  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie byłoby mieć keg cornelius. Dodać surowca do refermentacji i kontrolować czy się nagazuje drożdżami, które już tam są. Jak nie, to albo gazować w kegu z butli, albo dodać gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Fajnie byłoby mieć keg cornelius. Dodać surowca do refermentacji i kontrolować czy się nagazuje drożdżami, które już tam są. Jak nie, to albo gazować w kegu z butli, albo dodać gęstwy.

Wg mnie pomysł o tyle dobry co i komplikujący życie :(

Jeśli ktoś ma KEG to ma i butlę z gazem więc po co ta całą zabawa w refermentację w KEGu?

Wg mnie szkoda czasu, pracy itd.

Konia z rzędem temu kto rozróżni sposób nagazowania piwa (naturalne a z butli). :facepalm:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Fajnie byłoby mieć keg cornelius. Dodać surowca do refermentacji i kontrolować czy się nagazuje drożdżami, które już tam są. Jak nie, to albo gazować w kegu z butli, albo dodać gęstwy.

Wg mnie pomysł o tyle dobry co i komplikujący życie :(

Jeśli ktoś ma KEG to ma i butlę z gazem więc po co ta całą zabawa w refermentację w KEGu?

Wg mnie szkoda czasu, pracy itd.

Konia z rzędem temu kto rozróżni sposób nagazowania piwa (naturalne a z butli). :facepalm:

 

Zgadzam się w 100%. Jakoś się zasugerowałem, że ANalfabeta chce przeprowadzić refermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.