Jump to content

Recommended Posts

Lato w pełni, temperatury za oknem wysokie a lodówkę do fermentacji mam tylko jedną. Za to miejsca w pokoju na stole conajmniej na dwa fermentory. Szkoda było by zmarnować to miejsce na głupoty w stylu rodzinnych obiadów czy spotkań więc postanowiłem skorzystać z kveików. Estrowy, owocowy profil drożdży sugerował by jakiegoś lekkiego pale ale na amerykańskich chmielach. Zastanawiam się co jeszcze można na nich uwarzyć? Podzielcie się jakie style robiliście, jaką utrzymywaliście temperature fermentacji i jakie są wasze wrażenia z degustacji? Dzięki!! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/topic/21844-fermentum-mobile-fm53-kveik/

http://www.piwo.org/topic/22762-fm53-voss-kveik/

http://www.piwo.org/topic/24150-norwegian-farmhouse/

http://www.piwo.org/topic/22672-kveik-fermentacja/

 

Cztery wątki o tych drożdżach.

W kolejności pojawiania się.

Dwa ostatnie całkiem świeże.

Z prawej górnej strony forum ma wyszukiwarkę.

Pomaga.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję kolego Zasada za zainteresowanie się tematem. A więc tak...

Link nr. 1 dowiedziałem sie z niego że mogę uwarzyć lekkiego pale ale'a i ...porter miętowy.

Link nr 2 posiada 2 odpowiedzi z czego ostatnia przenosi do linka nr. 4.

Link nr 3 traktuje o tym jak nagazować piwo w stylu Norwegian Farmhouse.

Link nr. 4.... ciekawy ale ja nie o tym.

W dalszym ciągu jeżeli ktoś uwarzył coś ciekawego na tym szczepie i byłby w stanie podzielić się wrażeniami to zapraszam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starczyło napisać post w istniejącym temacie a nie zakładać nowy i robić śmietnik z poplątaniem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w którym konkretnie? O tym o nagazowaniu czy o tym o niczym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekka wędzonka w stronę grodzisza - fermentacja 40°C, wyszło pięknie jednorodnie mętne i bardzo delikatnie kwaskowe, reszta dość czysta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciał się dowiedzieć więcej niż w tych wątkach.

@zasada , @dawidaol jak nie macie nic ciekawego do napisania, to po co zawracacie nie powiem co ?

Ja też chętnie poczytam o praktyce z tymi drożdżami.

Edited by zielony07

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam się wiec się wypowiem;) A na poważnie, drożdży jeszcze nie używałem ale leżą w lodówce i czekają na poniedziałek także myślę, że mogę się podzielić co mam w planach. A w planach lekki, pszeniczny sour ale zakwaszany "w kotle" lactobacillus plantarum, z płatkami owsianymi i laktozą, na cichą truskawki. Mam nadzieję, że wyjdzie tak jak zaplanowałem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem sobie o FM53 (akurat takie kveiki mam w lokalnym sklepie), ponoć dają wyraźnego banana, ktoś nimi szczepił nastaw na witbier? Mam zestaw słodów z gotowca https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Witbier-11-BLG/400 i tak sobie myślę-zamiast fermentować to Fermentis K-97 z zestawu nie zaszczepić właśnie kveikami i w styropianie na słońcu pofermentować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[OT]:

 

@zasada , @dawidaol jak nie macie nic ciekawego do napisania, to po co zawracacie nie powiem co ?

Dwa poziomy.

Jeden: jeśli wydaje mi się, że mogę pomóc, to się odzywam. Czy jest to faktycznie pomocne? Różnie bywa. Tym razem w ocenie różnię się z zadającym pytanie (i Tobą).

 

Drugi: koncepcja forum. Albo szukam i dopisuję się do już istniejących wątków/ postów poruszających interesujące mnie zagadnienia, albo tworzę nowe.

Szukam i dopisuję się: nie przybywa wątków, rośnie liczba postów w wątkach istniejących.

Tworzę nowe: rośnie liczba wątków poświęconych temu samemu zagadnieniu. 

Ja jestem za szukaniem i dopisywaniem się - jestem przekonany, że tak łatwiej jest znaleźć odpowiedź na interesujące mnie pytanie.

[/OT]

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję kolego Zasada za zainteresowanie się tematem. A więc tak...

Link nr. 1 dowiedziałem sie z niego że mogę uwarzyć lekkiego pale ale'a i ...porter miętowy.

Link nr 2 posiada 2 odpowiedzi z czego ostatnia przenosi do linka nr. 4.

Link nr 3 traktuje o tym jak nagazować piwo w stylu Norwegian Farmhouse.

Link nr. 4.... ciekawy ale ja nie o tym.

W dalszym ciągu jeżeli ktoś uwarzył coś ciekawego na tym szczepie i byłby w stanie podzielić się wrażeniami to zapraszam.

 

piękne samozaoranie - dowodzić że nie potrzeba używać wyszukiwarki tylko dlatego że nie znalazło się nic godnego uwagi we wszystkich 4 tematach które ktoś podstawił Ci pod nos używając wyszukiwarki, kiedy to nie są jedyne informacje które można uzyskać za pomocą wyszukiwania frazy "kveik" forumową wyszukiwarką. i tak - sprawdziłem przed chwilą, choć nie musiałem, bo o kveikach to ja już tu na forum dużo czytałem.

 

najgorszy typ lenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/topic/19864-złoty-chłopiec-warzy/?p=407297

 

Tutaj masz moje 3 warki na kveikach, wszystkie fermentowane w temperaturze pokojowej. Pierwsze nudnawe i bez wyrazu, drugie bardzo dobre a trzecie lepiej pić schłodzone bo jak za bardzo się ogrzało to wychodził alkohol; Mosaic ładnie wyczuwalny.

 

Pozdrawiam Dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem pszenicę 10 blg na polskich chmielach (styl bardziej American (Polish) Wheat niż Weizen) i NEIPA 12,5 BLG.

Fermentacja w temp 25-27c.

Generalnie w pszenicy wyszedł fajny słodki aromat w klimacie pomarańczy (bananów nie odnotowałem).

W NEIPA na gęstwie już bardziej wyszły aromaty w stylu farmhouse, czyli trochę bretowe nuty, reszta aromatu raczej z chmielu, więc ciężko powiedzieć.

Piwa wychodzą mętne, drożdże długo opadają.

Co ważne, drożdże podczas fermentacji wydzielają dużo aromatów siarkowych (zgnilych jaj i podobne klimaty) i dość długo po sobie sprzatają, jednak warto zaczekać parę dni, przy okazji trochę opadną na dno, bo gęstwy jest relatywnie mało.

Ogólnie fajnie drożdże, bez wydzielania fuzli i innych nieprzyjemności w wysokich temperaturach.

Ja radzę ważyć na kveikach aromatyczne, owocowe style, apy, ipy, czy piwa z dodatkiem owoców, z racji na ich profil wzbogacający aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Surowce na IPA też mam, strasznie mnie swędzi zrobienie warki na Kveikach, bo moja skrzynka chłodząca jest dość licha i ma spory przedmuch, dodatwkowo mieszkanie mam z gatunku ciepłych (poddasze).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.