Jump to content
Sign in to follow this  
PawelW

Fermentacja aż tak burzliwa?

Recommended Posts

Wczoraj zatarłem american IPA wg. receptury:

 

  • słód Weyermann® pale ale 2,6 kg
  • słód Weyermann® Carared 0,2 kg
  • słód Weyermann® Carapils 0,2 kg
  • chmiel Chinook (USA) 30g
  • chmiel Cascade (USA) 30g
  • chmiel Citra® (USA), 30g 
  • drożdże Safale US-05,

 

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

20g chinook w 15' gotowania

20g cascade + 10 chinook w 70' gotowania

10g cascade i 30g citry po zakonczeniu gotowania

 

Tyle, że przeliczone wszystko na 2x więcej brzeczki. Wyszło w każdym razie 25litrów 16°blg. Drożdże zadane ze startera do brzeczki o temp. 18°C, całość fermentuje w piwnicy w takiej samej temperaturze.

 

Czy aż tak burzliwa fermentacja przy takiej temperaturze jest normalna? Robilem wcześniej to samo piwo w temperaturze 21°C i aż tak nie bulgotało, zwłaszcza po 20h od zadania drożdży. Już po 10h (dziś rano) rurka ładnie bulgotała, ale teraz to...zresztą widać na filmiku.

 

Drugie pytanie: czy jeśli już tak napiernicza, to może rozszczelnić pokrywę i pozwolić CO2 swobodniej się ulatniać?

 

Dodam tylko, że resztki białkowych i chmielowych farfocli (przedostały się przez siateczkę prawdopodobnie) od razu opadły na dno, a teraz wirują jak szalone.

 

https://youtu.be/m5fsic90mug

Edited by PawelW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro tak ładnie bulka to tylko się cieszyć :) Jaka temperatura na tym termometrze naklejonym ? Nic nie rozszczelniaj, po co ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura na fermentorze podświetla 20°C, aczkolwiek wiadomo - atestu urzędu miar i wiar to on nie ma :)

 

Co do rozszczelnienia, pytam bo przy takim natarciu to zaraz mi się piwo w fermentorze nagazuje  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mchu nie dodawalem. Wlasnie dlatego mnie zdziwila taka praca drozdzy, przy tak duzym blg i takiej temperaturze. Ale skoro ok to ok :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Normalna, zdrowa fermentacja :) Zostaw jak jest.

Może da radę zaobserwować efekt Coriolisa przy tak widocznych drożdżach? Podobno taka obserwacja daje w IPA fajne aromaty żywiczne... Zmiany w komórkach drożdżowych itp. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz podgląd mojej amerykańskiej pszenicy na FM52 w 20°C, porównaj sobie :) 

Nie widać co się w wiadrze dzieje, ale było dokładnie jak u ciebie, a nawet mocniej :) myślałem że wybuchnie :D 

 

P.S. Sorry za jakość, kręcone żelazkiem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłeś starter z sucharów?

Tak. Odkad mam mieszadlo i kolbe i nie robie akurat dolniaka to zawsze robie starter. Nawet przy duzym blg jedna saszetka startuje po kilku godzinach z widocznym efektem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W saszetce jest dosyć sporo komórek, może za mało na mocne IPA ale z kolei jak je namnozysz to zapewne jest ich za duzo stąd taka gwałtowna fermentacja co wcale nie jest takim korzystnym zjawiskiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.