Jump to content
Sign in to follow this  
kartoniasty

Chmielenie chyba Pilsa

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem już kilka warek jednak na forum do tej pory tylko czytałem. Mam jutro w końcu jeden wolny dzień od uczelni więc postanowiłem uwarzyć coś lekkiego i przyjemnego na lato. Piwo zależy mi żeby szybko odfermentowało, było lekkie i przyjemne. Zostały mi 2 kilogramy słodu pilzneńskiego, kilogram wiedeńskiego, pół kilo monachijskiego i jakieś 0,5 palle ale. Dodatkowo dysponuję sporą ilością chmielu magnum i lomik. Zamierzałem dodać do tego jakieś pół kilo płatek owsianych żeby podbić ekstrakt i stworzyć coś na szybko. Całość chcę zatrzeć w około 66-67 stopniach, mam nadzieję że wyjdzie mi około 20L gotowego produktu o ekstrakcie 11-12Blg, jednak mam problem z chmieleniem, ile i jakiego chmielu radzilibyście mi dodać.

Pozdrawiam Łukasz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio na 20 litrów dawałem po 30 gramów Lubelskiego na 5' i 0', i Marynkę na 60' i 30', do zakładanego IBU (ok. 38 IBU). Ale danie po 50 gr aromatycznego w dwóch dawkach podobno w pilsie nie zaszkodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko powiedzieć jaki styl może z tego wyjść. Jeśli dolna fermentacja to coś w rodzaju lageru wiedeńskiego albo piwa marcowego(choć na to blg trochę niskie). W takim przypadku sypnął bym lomika na 20 i 5 minut w ilościach około 25 i 50 gram a magnum na 60 minut tak aby uzyskać około 30 IBU. Ja bym z tego uwarzył jasnego milda. Odpuścił bym owies i to co masz zatarł bym na słodko w okolicy 68 C. Chmielenie to lomik około 30 g na 15 minut plus magnum od początku aby w sumie było maks 25 IBU. Jakie masz drożdze i warunki fermentacji?

 

Wysłane za pomocą mTalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widzisz, nie popatrzyłem na zasyp. Spokojnie wyjdzie marcowe. Pilzno, wiedeński i monachijski. Chmielenie na 28-30 IBU. W tym odrobinę na smak w 45'. Reszta na niewysoką goryczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za rady, drożdże to albo Gozdawa Hybrid Ale Yeast (górna fermentacja) albo Brewgo Ale Biowinu (też górna fermentacja). Zbiornik zaniosę do piwnicy gdzie mam około 14 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. 

Wyjdzie Ci z tego bardzo dobry pils górnej fermentacji. Oczywiście możesz dodać cały zasyp co podałeś wyżej, piwo wyjdzie nieco słodowe, może miodowe, lekko ciasteczkowe. Chmielu do tego "ejla" daj 30 g Magnum na 60 minut, 15 g Magnum na 10 minut, 25 g Lomik na 5 minut i 15 g Magnum i 15 g Lomik na 0 minut. Płatki owsiane wyrzuć, lepiej dodaj trochę cukru czy glukozy, tak 0,25-0,4 kg. Szybciej pójdzie fermentacja, większe alko będzie i ogólnie piwo bardziej wytrawne, z bardziej "względną" goryczką. Piwo na szybko a będzie smakowało jak piwo. 

 

Pozdrawiam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki! Właśnie grzeje wodę i będę psocił w kuchni, może akurat coś wyjdzie i uda się wkupić piwem w łaski budowlańców na praktykach :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.