kartoniasty 1 Posted June 27, 2017 Witam, uwarzyłem już kilka warek jednak na forum do tej pory tylko czytałem. Mam jutro w końcu jeden wolny dzień od uczelni więc postanowiłem uwarzyć coś lekkiego i przyjemnego na lato. Piwo zależy mi żeby szybko odfermentowało, było lekkie i przyjemne. Zostały mi 2 kilogramy słodu pilzneńskiego, kilogram wiedeńskiego, pół kilo monachijskiego i jakieś 0,5 palle ale. Dodatkowo dysponuję sporą ilością chmielu magnum i lomik. Zamierzałem dodać do tego jakieś pół kilo płatek owsianych żeby podbić ekstrakt i stworzyć coś na szybko. Całość chcę zatrzeć w około 66-67 stopniach, mam nadzieję że wyjdzie mi około 20L gotowego produktu o ekstrakcie 11-12Blg, jednak mam problem z chmieleniem, ile i jakiego chmielu radzilibyście mi dodać. Pozdrawiam Łukasz 1 adamski_68 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted June 27, 2017 Ostatnio na 20 litrów dawałem po 30 gramów Lubelskiego na 5' i 0', i Marynkę na 60' i 30', do zakładanego IBU (ok. 38 IBU). Ale danie po 50 gr aromatycznego w dwóch dawkach podobno w pilsie nie zaszkodzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafał Pałka 14 Posted June 27, 2017 Ciężko powiedzieć jaki styl może z tego wyjść. Jeśli dolna fermentacja to coś w rodzaju lageru wiedeńskiego albo piwa marcowego(choć na to blg trochę niskie). W takim przypadku sypnął bym lomika na 20 i 5 minut w ilościach około 25 i 50 gram a magnum na 60 minut tak aby uzyskać około 30 IBU. Ja bym z tego uwarzył jasnego milda. Odpuścił bym owies i to co masz zatarł bym na słodko w okolicy 68 C. Chmielenie to lomik około 30 g na 15 minut plus magnum od początku aby w sumie było maks 25 IBU. Jakie masz drożdze i warunki fermentacji? Wysłane za pomocą mTalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted June 27, 2017 A widzisz, nie popatrzyłem na zasyp. Spokojnie wyjdzie marcowe. Pilzno, wiedeński i monachijski. Chmielenie na 28-30 IBU. W tym odrobinę na smak w 45'. Reszta na niewysoką goryczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kartoniasty 1 Posted June 27, 2017 Dziękuję za rady, drożdże to albo Gozdawa Hybrid Ale Yeast (górna fermentacja) albo Brewgo Ale Biowinu (też górna fermentacja). Zbiornik zaniosę do piwnicy gdzie mam około 14 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buber 46 Posted June 27, 2017 Z dwojga złego chyba Gozdawa lepsza, ale na żadnych nie wyjdzie lager... Quote Share this post Link to post Share on other sites
kartoniasty 1 Posted June 27, 2017 Niestety, ale tylko to mi zostało w barku ;/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pindin 118 Posted June 27, 2017 Cześć. Wyjdzie Ci z tego bardzo dobry pils górnej fermentacji. Oczywiście możesz dodać cały zasyp co podałeś wyżej, piwo wyjdzie nieco słodowe, może miodowe, lekko ciasteczkowe. Chmielu do tego "ejla" daj 30 g Magnum na 60 minut, 15 g Magnum na 10 minut, 25 g Lomik na 5 minut i 15 g Magnum i 15 g Lomik na 0 minut. Płatki owsiane wyrzuć, lepiej dodaj trochę cukru czy glukozy, tak 0,25-0,4 kg. Szybciej pójdzie fermentacja, większe alko będzie i ogólnie piwo bardziej wytrawne, z bardziej "względną" goryczką. Piwo na szybko a będzie smakowało jak piwo. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kartoniasty 1 Posted June 28, 2017 Wielkie dzięki! Właśnie grzeje wodę i będę psocił w kuchni, może akurat coś wyjdzie i uda się wkupić piwem w łaski budowlańców na praktykach Quote Share this post Link to post Share on other sites