Jump to content
Sign in to follow this  
Lakis

Belgian Single i Dubbel

Recommended Posts

Mam zamiar wziąć się za dubbla, a że warto zainwestować tu w drożdże płynne i nie mam mieszadła, to chce je rozbujać na Belgian Single'u Trappistów. Głównym problemem był brak informacji o tym stylu, prócz opisu BJCP i bazowałem na recepturze Westvleteren Blond. Byłym wdzięczny, gdyby ktoś kto już się w ten styl bawił wypowiedział się coś w jego temacie. Pierwszy raz bawię się w Belgię i słodami biscuit oraz special B, więc mogłem trochę przekombinować.

 

Belgian Single:

11°Blg, 20 litrów

Zasyp:

- słód pilzneński: 3,5 kg

- biały cukier: 0,25 kg

Chmiel:

- Iunga: 15 g na 60 min (zapasy)

- Stryrian Goldings: 20 g na 20 min

- Styrian Goldings: 30 g na 12 min

 

Dubbel

16,6°Blg, 19 litrów

Zasyp:

- słód pilzneński: 3,5 kg

- monachijski (15 EBC): 0,5 kg

- biscuit: 0,5 kg

- cukier kandyzowany: 0,5 kg

- Caramunich typ 2: 0,25 kg

- Special B: 0,25 kg

Chmiel:

- Iunga: 15 g na 60 min

- Stryrian Goldings: 15 g na 20 min

- Styrian Goldings: 10 g na 10 min

 

Drożdże: FM25, 26 lub 27

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie, FM25 był lepszy na blonde niż FM26 ale dwa bardzo dobry piwo. FM25 prawdopodobne jest Chimay a FM26 Ardennes (Achouffe).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego @Lakis, jak wyszedł Ci ten singiel?

 

Interesuje mnie uwarzenie singla na wzór http://trzechkumpli.pl/piwo/novicius/ choć o wzorze ciężko mówić, bo "kumple" nie podali żadnych informacji o składzie.

Dość niewiele dostępnych jest informacji o tym stylu.

 

Nie do końca wiem czy to jest Belgian Single Ale, czy może Trappist Single

?

Stawiałbym na Trappist Single właśnie,  i jeślio chodzi o recepturę to znalazłem coś takiego https://beerandbrewing.com/make-your-best-trappist-single/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.