Lakis 0 Posted June 26, 2017 Mam zamiar wziąć się za dubbla, a że warto zainwestować tu w drożdże płynne i nie mam mieszadła, to chce je rozbujać na Belgian Single'u Trappistów. Głównym problemem był brak informacji o tym stylu, prócz opisu BJCP i bazowałem na recepturze Westvleteren Blond. Byłym wdzięczny, gdyby ktoś kto już się w ten styl bawił wypowiedział się coś w jego temacie. Pierwszy raz bawię się w Belgię i słodami biscuit oraz special B, więc mogłem trochę przekombinować. Belgian Single: 11°Blg, 20 litrów Zasyp: - słód pilzneński: 3,5 kg - biały cukier: 0,25 kg Chmiel: - Iunga: 15 g na 60 min (zapasy) - Stryrian Goldings: 20 g na 20 min - Styrian Goldings: 30 g na 12 min Dubbel 16,6°Blg, 19 litrów Zasyp: - słód pilzneński: 3,5 kg - monachijski (15 EBC): 0,5 kg - biscuit: 0,5 kg - cukier kandyzowany: 0,5 kg - Caramunich typ 2: 0,25 kg - Special B: 0,25 kg Chmiel: - Iunga: 15 g na 60 min - Stryrian Goldings: 15 g na 20 min - Styrian Goldings: 10 g na 10 min Drożdże: FM25, 26 lub 27 Quote Share this post Link to post Share on other sites
BretBeermann 74 Posted June 27, 2017 Dla mnie, FM25 był lepszy na blonde niż FM26 ale dwa bardzo dobry piwo. FM25 prawdopodobne jest Chimay a FM26 Ardennes (Achouffe). 1 Lakis reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
eltomek 23 Posted October 26, 2019 Kolego @Lakis, jak wyszedł Ci ten singiel? Interesuje mnie uwarzenie singla na wzór http://trzechkumpli.pl/piwo/novicius/ choć o wzorze ciężko mówić, bo "kumple" nie podali żadnych informacji o składzie. Dość niewiele dostępnych jest informacji o tym stylu. Nie do końca wiem czy to jest Belgian Single Ale, czy może Trappist Single ? Stawiałbym na Trappist Single właśnie, i jeślio chodzi o recepturę to znalazłem coś takiego https://beerandbrewing.com/make-your-best-trappist-single/ Quote Share this post Link to post Share on other sites