Jump to content

Recommended Posts

Hej,

Zmieniłem niedawno chłodnicę zanurzeniową na wymiennik ciepła.
Zauważyłem że zaczynam piwa robić nieco prze chmielone na goryczkę. Doszedłem do wniosku że jest to wina tego że jak wyłączam palnik i zaczynam chłodzić przez wymiennik to ten chmiel na aromat dalej pływa w gorącej brzeczce i uwalnia AA na goryczkę. Jak sobie z tym poradzić.

 

Jednym ze sposobów opisanych w artykule:

http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/?hl=%2Bizomeryzacja+%2Balfa+%2Bkwas%C3%B3w

Jest obniżenie temperatury brzeczki w kadzi warzelnej poniżej 79C.

 

Kolejnym sposobem jest zmiana modelu chmielenia na goryczkę i estymowanie izomeryzacji alfa-kwasów w trakcie chłodzenia ale jak dla mnie jest to wróżenie z fusów.

 

Zastanawiam się jak sobie z tym radzić. Czy zawracać brzeczkę z wymiennika z powrotem do kadzi aby wychłodzić całą kadź poniżej 79C i dopiero chmielić na aromat?? A może chmielić tylko na goryczkę i resztę chmielu dodawać na zimno na cichą??

 

Jak sobie z tym poradzić.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

Zmieniłem niedawno chłodnicę zanurzeniową na wymiennik ciepła.

Zauważyłem że zaczynam piwa robić nieco prze chmielone na goryczkę. Doszedłem do wniosku że jest to wina tego że jak wyłączam palnik i zaczynam chłodzić przez wymiennik to ten chmiel na aromat dalej pływa w gorącej brzeczce i uwalnia AA na goryczkę. Jak sobie z tym poradzić.

 

Jednym ze sposobów opisanych w artykule:

http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/?hl=%2Bizomeryzacja+%2Balfa+%2Bkwas%C3%B3w

Jest obniżenie temperatury brzeczki w kadzi warzelnej poniżej 79C.

 

Kolejnym sposobem jest zmiana modelu chmielenia na goryczkę i estymowanie izomeryzacji alfa-kwasów w trakcie chłodzenia ale jak dla mnie jest to wróżenie z fusów.

 

Zastanawiam się jak sobie z tym radzić. Czy zawracać brzeczkę z wymiennika z powrotem do kadzi aby wychłodzić całą kadź poniżej 79C i dopiero chmielić na aromat?? A może chmielić tylko na goryczkę i resztę chmielu dodawać na zimno na cichą??

 

Jak sobie z tym poradzić.

 

 

Dokładnie. Ja technicznie zrezygnowałem już z chmielenia na aromat delikatnie coś tam rzucę czasem, ale to nie daje za dobrych efektów. Chmiele obecnie "whirpolowo" czyli wrzucam chmiel w 65-75C i chłodzę dalej do 20 C. Potem ten chmiel zostaje z brzeczką około 20 minut zanim zdezynfekuje starsanem pojemniki i dopiero zlewam brzeczkę przez hopstoppera. Dzięki temu uzyskuję dość dobry aromat i nie podnosi mi się właśnie goryczka. Ja chłodzę zanurzenikówką karbowaną ale mniej więcej uzyskujemy efekt ten sam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo ludzi tylko dają chmiel aromatyczny na cicho teraz. Są dużo filozofi, ale nie ma konkretna informacja co jest najlepszy. Jest możliwe że to jest coś że jest lepiej uczyć przez doświadczenie a nie teoretycznie. 

 

http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/

 

Tu masz informacji, że dry hopping też może dać goryczka. Chemia na ten temat jest taki skomplikowany.

Edited by BretBeermann

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.