Jump to content
hedgehog

Fruit Ale - dylematy, dylematy

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

W sobotę uwarzyłem NE IPA z myślą o przetestowaniu nowych drożdżaków FM55 Zielone Wzgórza.

Zasyp był tak pomyślany, żeby z wysłodzin zrobić cienkusza Fruit Ale'a na tych drożdżach.

 

I teraz konkretnie. Cienkusz wyszedł 10 Blg w ilości 20 l (zaszczepione ok 0,6 l ze startera). Problem polega na tym, że z tej dziesiątki chciałbym odzyskać gęstwą.

Stąd pytanie czy jeśli 0,8 l pulpy z mango i papaji dodam na cichą to czy nie będzie to nazbyt ryzykowne posunięcie (wojny nie ma - granaty nie potrzebne ;)).

Jest jeszcze pomysł, żeby po zlaniu na cichą odzyskać trochę gęstwy do kolejnej warki a część dodać razem z pulpą...

 

Co myślicie?

Piwo w zamyśle ma być mętne (zresztą nie sądzę, żeby pulpa pomogła w klarowaniu :P ) więc...

 

Jeśli nie mam rację proszę o wyprostowanie moich pokręconych pomysłów, ew. jakieś sugestie.

W zasadzie mógłbym z IPY zbierać gęstwę ale plan jest żeby dodać 200 g chmielu na cichą, a z moim szczęściem to na bank zakażę jak zacznę przemywać i przelewać drożdżaki. :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich!

 

W sobotę uwarzyłem NE IPA z myślą o przetestowaniu nowych drożdżaków FM55 Zielone Wzgórza.

Zasyp był tak pomyślany, żeby z wysłodzin zrobić cienkusza Fruit Ale'a na tych drożdżach.

 

I teraz konkretnie. Cienkusz wyszedł 10 Blg w ilości 20 l (zaszczepione ok 0,6 l ze startera). Problem polega na tym, że z tej dziesiątki chciałbym odzyskać gęstwą.

Stąd pytanie czy jeśli 0,8 l pulpy z mango i papaji dodam na cichą to czy nie będzie to nazbyt ryzykowne posunięcie (wojny nie ma - granaty nie potrzebne ;)).

Jest jeszcze pomysł, żeby po zlaniu na cichą odzyskać trochę gęstwy do kolejnej warki a część dodać razem z pulpą...

 

Co myślicie?

Piwo w zamyśle ma być mętne (zresztą nie sądzę, żeby pulpa pomogła w klarowaniu :P ) więc...

 

Jeśli nie mam rację proszę o wyprostowanie moich pokręconych pomysłów, ew. jakieś sugestie.

W zasadzie mógłbym z IPY zbierać gęstwę ale plan jest żeby dodać 200 g chmielu na cichą, a z moim szczęściem to na bank zakażę jak zacznę przemywać i przelewać drożdżaki. :wallbash:

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

 

 

Coś tam wiem. 

Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście.

 

Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy  :wallbash: i fakt wychodzi niezbyt logicznie. 

 

Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak.

Edited by hedgehog

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

 

 

Coś tam wiem. 

Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście.

 

Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy  :wallbash: i fakt wychodzi niezbyt logicznie. 

 

Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak.

 

 

Ja dodawałem na burzliwą. Przelewanie to nie jest za super pomysł takiego piwa ale może spróbować jak wyjścia nie masz i tyle. Zlej jeden słoik drożdży pozostałą gęstwę zostaw razem z piwem. Druga spraw jeżeli to faktycznie są Vermont Ale to drożdże będą pływać jako zawiesina w piwie - mało będzie na dnie większość zostanie przelana razem z piwem. Więc technicznie powinny sobie poradzić z fermentacją dodatkowych cukrów.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Czy Ty wiesz w ogóle o czym Ty piszesz...?   :facepalm:

Przeczytałem tego posta chyba z 6 razy i albo nie masz pojęcia co to zbieranie gęstwy i kiedy się to robi, przelewanie na cichą, chmielenie na zimno, dodawanie pulpy na cichą... albo nie potrafisz myśli przełożyć na sensowny tekst...   :eusathink:

 

 

Coś tam wiem. 

Milion spraw na głowie, telefon się urywa od 7 rano, więc sorki za zamęt w tekście.

 

Co do zbierania gęstwy to w akapicie z IPA był to skrót myślowy  :wallbash: i fakt wychodzi niezbyt logicznie. 

 

Nieważne zresztą. Ze zbieraniem gęstwy sobie poradzę, kwestia tego kiedy dodać tą pieprzoną papkę żeby mieć w miarę pewne że odfermentuje i dało przyjemnie owocowy aromat i smak.

 

 

Ja dodawałem na burzliwą. Przelewanie to nie jest za super pomysł takiego piwa ale może spróbować jak wyjścia nie masz i tyle. Zlej jeden słoik drożdży pozostałą gęstwę zostaw razem z piwem. Druga spraw jeżeli to faktycznie są Vermont Ale to drożdże będą pływać jako zawiesina w piwie - mało będzie na dnie większość zostanie przelana razem z piwem. Więc technicznie powinny sobie poradzić z fermentacją dodatkowych cukrów.

 

 

Dzięki. W sumie to jest to test. Jak będę musiał wylać to przeżyję. Jednakże wolałbym nie utylizować w kanale nawet części sobotniego biegania przy garnkach.

 

 

 

z ciekawości, jaki ekstrakt miała ta NE IPA że cienkusz wyszedł aż 10 BLG?

17,2 Blg. 

Zaraz ktoś mnie zbeszta pewnie ale część brzeczki przedniej połączyłem z końcówką wysładzania, a później dolałem wody  :naughty: i stąd cienias 10 Blg.

IPA to koniec brzeczki przedniej i późniejsze wysładzanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.