Skocz do zawartości

Płatki dębowe - które polecacie


Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że tematów z płatkami było sporo. Ile ich dodać [około 30-50 gramów na 20 litrów], jak dodać [zdezynfekować w wysokoprocentowym alkoholu lub wrzątku] jak długo trzymać [minimum 2 tygodnie - maksimum ile kto chce i zniesie]. A ja mam pytanie dotyczące efektów. Które płatki polecacie? Które u Was był najlepiej wyczuwalne, dały najlepsze efekty, zrobiły - jednym słowem - robotę. Dodam tylko, że zaopatruję w "TwoimBrowarze". 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na youtube jest prelekcja Czesława Dziełaka w temacie dębu w piwie. Wynika z niej, że odpowiedź na każde z Twoich pytań brzmi "to zależy". Generalnie polecam poświęcić te półtorej godziny, czy ile to trwa, i przyswoić sobie tę teorię - dużo łatwiej będzie Ci zdecydować w którą stronę chcesz iść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na youtube jest prelekcja Czesława Dziełaka w temacie dębu w piwie. Wynika z niej, że odpowiedź na każde z Twoich pytań brzmi "to zależy". Generalnie polecam poświęcić te półtorej godziny, czy ile to trwa, i przyswoić sobie tę teorię - dużo łatwiej będzie Ci zdecydować w którą stronę chcesz iść.

Kiedyś to oglądałem, ale z tego co pamiętam, to nie ma tam sugestii, które płatki dają najciekawszy efekt, a mnie w gruncie rzeczy o to chodzi. Ale dzięki za przypomnienie, zerknę na to jeszcze raz. 

Edytowane przez JanuszMyszyński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Na youtube jest prelekcja Czesława Dziełaka w temacie dębu w piwie. Wynika z niej, że odpowiedź na każde z Twoich pytań brzmi "to zależy". Generalnie polecam poświęcić te półtorej godziny, czy ile to trwa, i przyswoić sobie tę teorię - dużo łatwiej będzie Ci zdecydować w którą stronę chcesz iść.

Kiedyś to oglądałem, ale z tego co pamiętam, to nie ma tam sugestii, które płatki dają najciekawszy efekt, a mnie w gruncie rzeczy o to chodzi. Ale dzięki za przypomnienie, zerknę na to jeszcze raz.
Ale było sporo o tym co jaki daje efekt... Z konkluzją (przynajmniej tak zapamiętałem) że najfajniej w większości piw wychodzą średnio/średnio-plus opiekane.

A tak w ogóle, to po przelewaniu piwa znad płatków, gdzie pływało dużo wiórów i tego typu śmiecia, następnym razem wezmę kostki i po prostu potrzymam dłużej na nich piwo.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na youtube jest prelekcja Czesława Dziełaka w temacie dębu w piwie. Wynika z niej, że odpowiedź na każde z Twoich pytań brzmi "to zależy". Generalnie polecam poświęcić te półtorej godziny, czy ile to trwa, i przyswoić sobie tę teorię - dużo łatwiej będzie Ci zdecydować w którą stronę chcesz iść.

Kiedyś to oglądałem, ale z tego co pamiętam, to nie ma tam sugestii, które płatki dają najciekawszy efekt, a mnie w gruncie rzeczy o to chodzi. Ale dzięki za przypomnienie, zerknę na to jeszcze raz.
Ale było sporo o tym co jaki daje efekt... Z konkluzją (przynajmniej tak zapamiętałem) że najfajniej w większości piw wychodzą średnio/średnio-plus opiekane.

A tak w ogóle, to po przelewaniu piwa znad płatków, gdzie pływało dużo wiórów i tego typu śmiecia, następnym razem wezmę kostki i po prostu potrzymam dłużej na nich piwo.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

 

Wystarczy pończocha do przefiltrowania. Kostki są dobre ale na kilka miesięcy leżakowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Na youtube jest prelekcja Czesława Dziełaka w temacie dębu w piwie. Wynika z niej, że odpowiedź na każde z Twoich pytań brzmi "to zależy". Generalnie polecam poświęcić te półtorej godziny, czy ile to trwa, i przyswoić sobie tę teorię - dużo łatwiej będzie Ci zdecydować w którą stronę chcesz iść.

Kiedyś to oglądałem, ale z tego co pamiętam, to nie ma tam sugestii, które płatki dają najciekawszy efekt, a mnie w gruncie rzeczy o to chodzi. Ale dzięki za przypomnienie, zerknę na to jeszcze raz.
Ale było sporo o tym co jaki daje efekt... Z konkluzją (przynajmniej tak zapamiętałem) że najfajniej w większości piw wychodzą średnio/średnio-plus opiekane.

A tak w ogóle, to po przelewaniu piwa znad płatków, gdzie pływało dużo wiórów i tego typu śmiecia, następnym razem wezmę kostki i po prostu potrzymam dłużej na nich piwo.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wystarczy pończocha do przefiltrowania. Kostki są dobre ale na kilka miesięcy leżakowania.

Ja i tak nie kupuję idei wrzucania drewna do piw, które nie wymagają tych kilku miesięcy dojrzewania. Typu RIS, porter, lambik, flandersy. Więc mi wszystko jedno. Pończocha... Ha, może i to jest myśl.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Na youtube jest prelekcja Czesława Dziełaka w temacie dębu w piwie. Wynika z niej, że odpowiedź na każde z Twoich pytań brzmi "to zależy". Generalnie polecam poświęcić te półtorej godziny, czy ile to trwa, i przyswoić sobie tę teorię - dużo łatwiej będzie Ci zdecydować w którą stronę chcesz iść.

Kiedyś to oglądałem, ale z tego co pamiętam, to nie ma tam sugestii, które płatki dają najciekawszy efekt, a mnie w gruncie rzeczy o to chodzi. Ale dzięki za przypomnienie, zerknę na to jeszcze raz. 

 

 

Najciekawszy to pojęcie dosyć mało precyzyjne, stopień opiekania jak i rodzaj samego drewna mają wpływ na to co wyjdzie w piwie ale czy to będzie najciekawsza opcja to zależy od oczekiwań, wszystko jest we wspomnianym wykładzie, u mnie amerykańskie średnie na dwa tygodnie dały bardzo mocną wanilię, która jednak bardzo szybko się zredukowała i wycofała na trzeci plan.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.