reszkapl 0 Posted June 25, 2017 Hej, Posiadam płytę indukcyjną WHIRLPOOL ACM 816 BA. Do tej pory używałem garnka emaliowanego o poj. 30l ustawionego na polu podwójnym (3200W). Niestety płyta rozkręcona na maksa nie jest w stanie poprawnie utrzymać gotowania. Potrafi gotować pod przykrywką ale odkryta to już ledwo co "bulga", a po włożeniu chłodnicy to dogrzanie do wrzenia to katorga. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia na styku emailia/nierdzewka? Czy nierdzewka cechuje się wyższą sprawnością? Czy może ktoś po zmianie z odczuł różnicę? Garnek staram się oczywiście izolować, itp. itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Matz 9 Posted June 26, 2017 Garnek na indukcję musi mieć specjalne wielowarstwowe dno, inaczej jest problem z gotowaniem. Co prawda trochę moc wydaje mi się mała, mój czajnik elektryczny ma prawie 2kW, a mogę w nim gotować max. 1,5l wody. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
BretBeermann 74 Posted June 26, 2017 Jak jest dno "kapsułowe" nie bedzie problem. Jeden jest zwykły garnek, jeden aluminium, i ostatni jest stal magnetyczny i działa bez problemu na indukcji. Emalia działa bo nie jest stal, jest żelazno. Nie każdy stal jest magnetyczny. Stalgast, Hendi, i czasami Tadar są popularne garnki na indukcji. Dno "kapułowe" bedzie lepiej, że ciepło nie bedzie koncentrowany na mała pola. Ja używam inducji (3000 W) i nigdy nie miałem spalona beczka. Nie jest trudny umyć gar. Quote Share this post Link to post Share on other sites
redlum 87 Posted June 26, 2017 Garnek na indukcję musi mieć specjalne wielowarstwowe dno, inaczej jest problem z gotowaniem. Co prawda trochę moc wydaje mi się mała, mój czajnik elektryczny ma prawie 2kW, a mogę w nim gotować max. 1,5l wody. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka A ja mam garnek ala Lidl z grzałką 1800W i bez problemów gotuję w nim 25l brzeczki i to nawet z chlodnicą w środku. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
reszkapl 0 Posted June 26, 2017 Wiem, że niektórzy mają lidla, niektórzy inne. Moje pytanie dotyczy tego, czy np. ktoś po zmianie emalia - nierdzewka zauważył większa sprawność w gotowaniu lub podgrzewaniu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
DanielN 1126 Posted June 26, 2017 Wiem, że niektórzy mają lidla, niektórzy inne. Moje pytanie dotyczy tego, czy np. ktoś po zmianie emalia - nierdzewka zauważył większa sprawność w gotowaniu lub podgrzewaniu? Kilka warek gotowałem na indukcji z polem łączonym. Garnek to 36l firmy Stalgast. Nie miałem większego problemu z zagotowaniem 24l. Jednakże aby to dobrze działało musiałem postawić tak ganek, aby trafił na dwie cewki indukcyjne bo inaczej piszczało. Dodatkowo czasem włączało się zabezpieczenie temperaturowe i zmniejszało moc pola, to obchodziłem ustawiając moc na 80-90% od początku podgrzewania/gotowania. Jezeli chodzi o emalię - jak jest oznaczona, że nadaje się do kuchenek indukcyjnych to też da radę. Jak nie to może Ci dno wygiąć . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bezczynność II kwartału 16 Posted June 28, 2017 Ja zrobiłem ponad 30 warek na indukcji, stawiam go na 2 polach(nie wiem jaka moc ale jedno pole jest najsłabsze). Mam garnek z nierdzewki 33 l. Jak zagotuje brzeczkę to gotowanie zmniejszam moc z każdego pola o 1 stopień. Gotuje się bez problemów. Garnek ma tę wadę co inne garnki które oglądałem, jest nierówne. Brzegi trochę odstają od płyty. Zauważyłem, że kiedyś jak wykipiała mi brzeczka i uszczelniła szczelinę garnka z płytą to gotowanie było tak mocne, że musiałem znacznie zmniejszyć moc. Quote Share this post Link to post Share on other sites