Jump to content

Domowy Browar "Waszkutnik" Zebrzydowice


 Share

Recommended Posts

Może i piwo jest bardzo klarowne, jednak wydaje mnie się, że drożdże te dodają trochę posmaków kwiatowych do piwa. Mnie osobiście średnio to pasuje. Cenię sobie czysty charakter piwa, słód i chmiel.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Warka nr 46 ... 4.02.2012

Pils Bawarski

 

Słód Pilzneński - 9 kg (50/50 Litovel i Strzegom)

Słód Carahell - 1 kg

Chmiel Hallertauer Tradition - 200g

Drożdże Wyeast Bavarian Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 45°C

55°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

100g - 90'

70g - 20'

30g - 1'

 

Piwo warzone wspólnie z Kasią i Arkiem z Browaru z Podbeskidzia.

Finalna objętość to 50 litrów o gęstości 13°Blg.

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr 47 ... 25.02.2012

Marcowe

 

Słód Pilzneński - 8kg (50/50 Litovel i Strzegom)

Słód Monachijski I - 2kg

Słód Carapils - 0,7kg

Słód Carabohemian - 0,4kg

Chmiel Perle - 80g

Chmiel Hallertauer Tradition - 60g

Gęstwa Wyeast Bavarian Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 55°C

53°C - 15'

62°C - 30'

72°C - 30'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Perle - 60'

HT - 15'

 

Piwo Warzone wspólnie z Browarem z Podbeskidzia

Finalna objętość to 50 litrów o gęstości 13°Blg.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 48 ... 24.04.2012

Bitter

 

Słód Pilzneński (Litovel) - 3kg

Słód Cara Crystal - 0,2kg

Słód Cara Bohemian - 0,1kg

Chmiel Target - 30g

Chmiel EKG - 30g

Drożdże Wyeast British Ale II

 

Słody wsypane do wody 72°C

68°C - 1h

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

15g target - 60'

15g EKG - 15'

15g EKG - 1'

15g target - planowane jest na cichą

 

Wyszło 19 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 10°Blg.

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 49 ... 2.05.2012

Robust Porter

 

Słód Pilzneński - 4,5 kg

Słód Carabohemian - 0,5 kg

Słód Czekoladowy - 0,25 kg

Jęczmień Palony - 0,15 kg

Chmiel East Kent Golding - 35g

Chmiel Wilamette - 30g

Gęstwa W British Ale II

 

Słody wsypane do wody 66°C.

62°C - 40min

70°C - 20min

76°C - dodanie słodów palonych i filtracja

 

Chmielenie 60 min:

EKG - 60'

Wilamette - 15'

 

Wyszło 20 litrów brzeczki o gęstości 15,5°Blg.

Piwo warzone razem z Kasią z Podbeskidzkiego Browaru Domowego

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 50 ... 12.06.2012

American Ale

 

Słód Pilzneński (Bruntal) - 5kg

Słód CaraCrystal - 0,18 kg

Chmiel Marynka - 30g

Chmiel Amarillo - 60g

Chmiel Simcoe - 5g

Safale US-05

 

Słody wsypane do wody 66°C.

62°C - 45min

70°C - 15min

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Simcoe + 30g Amarillo - 15'

 

Podczas cichej fermentacji dodam kolejne 30g Amarillo do chmielenia na zimno.

W fermentorze ok 20 litrów brzeczki o gęstości 15°Blg, która właśnie została zaszczepiona drożdżami

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

Warka nr. 51 ... 19.06.2012

Witbier

 

Słód Pilzneński - 5kg

Słód Pszeniczny - 2kg

Płatki Pszenne - 1,2kg

Płatki Orkiszowe - 0,8kg

Płatki Owsiane - 1kg

Chmiel Marynka - 40g

Curacao - 40g

Kolendra - 45g

Drożdże Wyeast 3944 Belgian Wit

 

Zacierane na gęsto w 25 litrach wody.

70-65°C - 1h

77°C - filtracja

 

Chmielenie:

Marynka - 60'

20g curacao i kolendry - 15'

25g curacao i kolendry - 5'

 

Objętość finalna to ok 50l. o gęstości 11°Blg

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Po bardzo długiej przerwie pozdrawiam i zaczynamy warzyć:

 

Warka nr 52... 31.12.2012

Pilsner

 

Słód Pilzneński - 4kg

Chmiel Marynka - 25g

Chmiel z ogrodu (M lub L, tu jest niejasność ;) ) - 25g

Chmiel Lubelski - 20g

Wyeast Urquell Lager

 

Zacieranie w 13l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 45°C

55°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Z ogrodu - 15'

Lubelski - 0'

 

Wyszło 22l. piwa o gęstości 13°Blg

Piwo już jest zakegowane i zabutelkowane

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 53... 23.01.2013

Czeska 10

 

Słód Pilzneński - 3,5kg

Chmiel Marynka - 25g

Chmiel Lubelski - 15g

Wyeast Urquell Lager

 

Zacieranie w 12l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 45°C

55°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Lubelski - 15'

 

Wyszło 20,5l. piwa o gęstości 10,5°Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 54...16.02.2013

CIEMNY PILS BOHEMSKI

 

Słód Pilzneński - 10kg (50%bruntal/50%strzegom)

Słód karmelowy jasny - 1kg (Strzegom)

Słód karmelowy ciemny - 1kg (Strzegom)

Chmiel Żatecki - 160g )100/60

Drożdże Wyeast Pilsner Urquell

 

Piwko warzone razem z browarem z Podbeskidzia

 

Zacieranie :30min w 62 / 30 min w 72

 

Chmielenie 60min/20min, chmielem Żactecki.

 

Finalna objętość to ok. 55 litrów- Blg nieznany. Wszystko szło sprawnie i wzorowo.

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Witam po dłuższej nieobecności, czas rozpocząć sezon lagerowy:

 

Warka nr 55... 23.11.2013

Pilsner

 

Słód Pilzneński - 4kg

Słód pszeniczny - 0,5kg

Chmiel Saaz - 80g

Wyeast Urquell Lager

 

Zacieranie w 14l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 45°C

55°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

25g - 60'

25g - 15'

30g - 1'

 

Wyszło 20l. piwa o gęstości 13°Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 56 ... 07.12.2013

Pilsner

 

słód pilzeński Strzegom - 12kg

 

40 min w 63 stopniach

20 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

marynka 125g - 90 min

saaz 75g - 10 min

 

Drożdże: wyeast urquell lager

 

Wyszło 58l piwka o 12 blg

 

 

Warka nr 57 ... 07.12.2013

Czeska 10

 

słód pilzeński Bruntal/Strzegom - 10kg

 

40 min w 63 stopniach

20 min w 72 stopniach

masch out przy 78'

 

 

chmielenie:

marynka 125g - 90 min

saaz 75g - 10 min

 

Drożdże: wyeast urquell lager

 

Wyszło 58l piwka o 10 blg

 

Warki warzone wspólnie z Browarem Z Podbeskidzia w ich nowej warzelni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 58 ... 17.12.2013

Marcowe Oktoberfestbier

 

Słód Pilzneński Bruntal - 3,2 kg

Słód Monachijski I - 0,8 kg

Słód Carapils - 0,3 kg

Słód Caramunich - 0,2 kg

Chmiel Spalt Select - 30g

Chmiel Hallertauer Mittelfruh - 30g

Drożdże Saflager S-23

 

Zacieranie w 14l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 56°C

53°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

Spalt Select - 90'

HM- 15'

 

Wyszło 20l. piwa o gęstości 14°Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nowy rok - Nowa warzelnia :D Dzisiaj test systemu 3-stopniowego, żadnej automatyki (może kiedyś), wszystko grawitacyjnie. Sprzęt spisał się bardzo dobrze, a na pierwszy ogień poszło piwo:

 

Warka nr 59 ... 18.01.2014

Marcowe Oktoberfestbier

 

Słód Pilzneński - 6,4 kg

Słód Monachijski I - 1,6 kg

Słód Carapils - 0,6 kg

Słód Caramunich - 0,4 kg

Chmiel Spalt Select - 70g

Chmiel Hallertauer Mittelfruh - 70g

Gęstwa Saflager S-23

 

Zacieranie w 30l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 56°C

53°C - 10'

62°C - 45'

72°C - 15'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 60min (przedłużone o 20min z powodu wymiany butli z gazem):

Spalt Select - 80'

HM- 15'

 

Wyszło 40l. piwa o gęstości 14°Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr 60 ... 27.01.2014

Pils

 

Słód Pilzneński - 7,2 kg

Słód Pszeniczny - 1kg

Chmiel Magnat - 50g

Chmiel Lubelski Select - 60g

Gęstwa Urquell lager

 

Zacieranie w 30l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 56°C

53°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 10'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Magnat - 60'

LS- 10'

 

Wyszło 40l. piwa o gęstości 12°Blg

Dziś na testy poszły chmiele Magnat oraz Lubelski Select. Brzeczka nastawna dosyć mocno gorzka, zobaczymy co wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr 61 ... 15.02.2014

Pils

 

Słód Pilzneński - 8 kg

Słód Carahell - 0,7kg

Chmiel Magnat - 40g

Chmiel Lubelski Select - 90g

Gęstwa Saflager S-23

Wyeast 2000 Budvar Lager

 

Zacieranie w 30l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 56°C

53°C - 5'

62°C - 30'

72°C - 30'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Magnat - 60'

LS 60g- 10'

LS 30g- 0'

 

Wyszło 44l. piwa o gęstości 12°Blg.

Połowa zaszczepiona gęstwą Saflager, druga połowa zaszczepiona Budvarami. Zobaczymy różnicę pomiędzy piwami.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr 62 ... 08.03.2014

Tmavý Ležák

 

Słód Pilzneński - 4,2 kg

Słód Monachijski I - 2,4 kg

Słód Carapils - 0,6 kg

Słód Caramunich I - 0,3 kg

Słód Caraaroma - 0,3 kg

Słód Carafa III - 0,4 kg

Chmiel Saaz - 110g

Gęstwa Mauribrew Lager

 

Zacieranie w 30l. wody:

Słody wsypane do wody o temp. 72°C

68°C - 60'

78°C - filtracja

Słód carafa wsypany przed podgrzaniem do 78°C.

 

Chmielenie 60 min:

80g - 60'

30g - 10'

 

Wyszło 40 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.