Skocz do zawartości

Domowy Browar "Waszkutnik" Zebrzydowice


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 34 ... 19.07.2011 (nr na kapslu to: 32)

Witbier

 

Słód Pilzneński - 5kg

Słód Pszeniczny - 2kg

Płatki Pszenne - 1,2kg

Płatki Orkiszowe - 0,8kg

Płatki Owsiane - 1kg

Chmiel Lubelski szyszka - 70g

Curacao - 40g

Kolendra - 45g

Gęstwa Wyeast 3944 Belgian Witbier

 

Zacierane na gęsto w 23 litrach wody.

70 - 65°C - 80'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Lubelski - 60'

Kolendra 30g + Curacao 20g - 15'

Kolendra 15g+ Curacao 20g - 5'

 

Trochę problemów było przy filtracji co przy wicie nie jest niczym dziwnym. Brzeczka przednia natomiast była jakaś taka kleikowata, gęsta sam nie wiem dlaczego. Próba jodowa wyszła negatywnie wiec wszystko powinno być ok. Zobaczymy co wyjdzie.

Brzeczki nastawnej wyszło ok 50 litrów o gęstości 10°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr 35 ... 23.07.2011

Ordinary Bitter

 

Słód Pale Ale - 2,7 kg

Słód Carahell - 0,1 kg

Słód Aroma - 0,1 kg

Słód Abbey Malt - 0,1 kg

Chmiel Fuggles - 40 g

Chmiel East Kent Goldings - 20g

Cukier trzcinowy ciemny - 0,2 kg

Safale S-04

 

Zacierane w 13 litrach wody.

68°C - 60'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60 min:

Fuggles - 60'

EKG + cukier - 15'

 

Wyszło 21,5 litra brzeczki nastawnej o gęstości 9,5°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 36 ... 25.07.2011

Ordinary Bitter

 

Z racji opóźnionej reakcji drożdży płynnych byłem zmuszony uwarzyć jeszcze jednego bittera. Zdecydowałem się uwarzyć identyczną warkę jak poprzednią i zaszczepić ją drożdżami Wyeast 1275 Thames Valley Ale. Będę mógł porównać oba piwa i dostrzec różnice w smaku pomiędzy tymi drożdżami a suchymi S-04.

 

Słód Pale Ale - 2,7 kg

Słód Carahell - 0,1 kg

Słód Aroma - 0,1 kg

Słód Abbey Malt - 0,1 kg

Chmiel Fuggles - 40 g

Chmiel East Kent Goldings - 20g

Cukier trzcinowy ciemny - 0,2 kg

Wyeast 1275 Thames Valley Ale

 

Zacierane w 13 litrach wody.

68°C - 60'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60 min:

Fuggles - 60'

EKG + cukier - 15'

 

Wyszło równe 20 litrów o gęstości 10°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 37 ... 10.08.2011

Robust Porter

 

Słód Pilzneński - 4,5 kg

Słód Caraaroma - 0,26 kg

Słód Aroma - 0,24 kg

Słód Czekoladowy - 0,25 kg

Jęczmień palony - 0,15 kg

Chmiel Target - 20 g

Chmiel Fuggle - 15 g

Chmiel Willamete - 15 g

Gęstwa Wyeast 1275 Thames Valley

 

Słody wsypane do wody 66°C .

62°C - 40'

70°C - 20'

73°C - dodanie słodów palonych

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Target - 60'

Fuggle+Willamete - 15'

 

Finalna objętość to 21,5 litra o gęstości 14,5°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 38 ... 13.09.2011

Stout Kawowy

 

Słód Pilzneński - 4 kg

Słód Pszeniczny - 0,5 kg

Słód Caraamber - 0,5 kg

Słód Czekoladowy - 0,25 kg

Jęczmień palony - 0,11 kg

Chmiel Willamette - 55g

Kawa "Prima" - 0,15 kg

US-05

 

Słody wsypane do wody 66°C

62°C - 40'

70°C - 25'

76°C - filtracja

 

Chmielenie: 60'

27g Willamette - 60'

26g Willamette - 10'

kawa - 1'

 

W efekcie wyszło 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 15°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 39 ... 29.09.2011

Świąteczne

 

Z racji, że do świąt już bliżej niż dalej, trzeba się przygotować. Lekkie czyszczenie magazynu z słodów i tak powstało to piwo.

 

Słód Pilzneński - 3,3 kg

Słód Pale Ale - 1 kg

Słód Aroma - 0,2 kg

Słód Abbey Malt - 0,2 kg

Chmiel Marynka - 30 g

Chmiel Lubelski (sz) - 30 g

Kolendra (ziarna) - 15 g

Gałka muszkatułowa - 1/3 gałki świeżo startej

Cynamon - 1 laska pokruszona

Imbir - nie wiem ile, na oko :)

Goździki - ok 13 szt.

Jałowiec - 5 szt

Cukier trzcinowy ciemny - 0,1 kg

Gęstwa Wyeast 3787 THG od misiuzeb. Dzięki ;)

 

Słody wsypane do wody 66°C

63-60°C - 40'

72°C - 25'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60'

Marynka - 60'

Lubelski - 20'

Przyprawy+cukier - 5'

 

Finalna objętość to 22 litrów o gęstości ok 13°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 39 ... 29.09.2011

Świąteczne

 

 

Gęstwa Wyeast 3787 THG od misiuzeb. Dzięki ;)

raczej podziękowania dla Portera , bo to chyba jego. dopiero jesteś 4 właścicielem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 40 ... 6.10.2011

Trappist

 

Przepis kolegi Hagara, podobno bardzo dobre piwo, więc warto spróbować.

 

Słód Pilzneński - 5 kg

Słód Monachijski I - 0,9 kg

Słód Caramunich I - 0,3 kg

Słód Czekoladowy - 0,06 kg

Chmiel Marynka - 20 g

Chmiel Lubelski (sz) - 15 g

Cukier kandyz. ciemny - 0,5 kg

Drożdże THG

 

Słody wsypane do wody 52°C

50°C - 10'

65°C - 40'

74°C - 25'

78°C - filtracja

 

Chmielenie 90'

Marynka - 90'

Lubelski - 10'

Cukier - 5'

 

Oryginalnie w przepisie był użyty caramunich II, ale miałem tylko I wiec musiałem lekko zmodyfikować przepis.

W sumie po chłodzeniu wyszło 20 litrów - 20°Blg. Trochę dużo, więc dodam 3 litry wody przegotowanej i powinno być ok.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 41 ... 21.10.2011

Pilsner

 

Słód Pilzneński - 4kg

Chmiel Saaz - 100g

Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager

 

słód do 14 litrów wody o temp. 45°C

53°C - 15'

63-62°C - 20'

dekokt 1/3 podgrzewam do 72°C - 10'

dekokt podgrzewam do wrzenia - 20'

reszta cały czas w 63-62 st.C

dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego

73°C - 40'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

30g - 90'

30g - 15'

40g - 1'

 

Uzyskana objętość to 18,5-19 litrów o gęstości ok 13°Blg. Wieczorem uzupełnię te brakujące 1,5 l.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 42 ... 7.11.2011

Czeska 10°

 

Słód Pilzneński - 3,5 kg

Chmiel Żatecki - 87g

Gęstwa W 2001 Urquell lager

 

słód do 12 litrów wody o temp. 45°C

53°C - 15'

63-62°C - 20'

dekokt 1/3 podgrzewam do 72°C - 10'

dekokt podgrzewam do wrzenia - 20'

reszta cały czas w 63-62 st.C

dekokt małymi porcjami wlewam do zacieru głównego

73°C - 40'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 90 minut:

25g - 90'

25g - 15'

37g - 1'

 

Wyszło 23 litry brzeczki nastawnej o gęstości ok 10°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przeszukuje właśnie forum z recepturami zawierającymi słód whisky. Bodajże 3 Twoje warki zawierały taki słód w zasypie, najbardziej interesują mnie warki 15 i 16A (była jeszcze warka 30 ale to dolniak więc odpada) - jak bardzo ten słód jest wyczuwalny w piwie przy takim zasypie jaki zastosowałeś ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc, praktycznie niewyczuwalny był w tych szkockich piwach, więc radzę go dać więcej. W tym dolniaku był wyczuwalny początkowo, taki lekko ziemisty- wędzony posmak, ale z czasem zaniknął prawie całkowicie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak myślałem. W #15 tego słodu było 10% zasypu a w #16 poniżej 5% a w #30 też 10%. W takim razie wydaję mi się, że spokojnie mogę podnieść ilość tego słodu do 20-25% zasypu.

 

Ostatnio piłem piwo Smokey George, genialnie pachnie torfem, w smaku wędzone, zamierzam "iść tą drogą" :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc, praktycznie niewyczuwalny był w tych szkockich piwach, więc radzę go dać więcej. W tym dolniaku był wyczuwalny początkowo, taki lekko ziemisty- wędzony posmak, ale z czasem zaniknął prawie całkowicie.

Nie pamiętam, którą warkę ja miałem ale ten smak był wyczuwalny dość wyraźnie, asz musiałem sprawdzić w twoich zapiskach co to był za słód.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 43 ... 26.11.2011

Marcowe

 

Słód Pilzneński - 8 kg

Słód Monachijski I - 2 kg

Słód Carahell - 1,3 kg

Chmiel Marynka - 50g

Chmiel Lubelski - 65g

Gęstwa Urquell lager

 

Słody wsypane do wody 66°C

62°C - 1h

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

marynka - 60'

lubelski 50g - 15'

lubelski 15g - 1'

 

Wyszło około 50 litrów brzeczki o gęstości 13°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc, praktycznie niewyczuwalny był w tych szkockich piwach, więc radzę go dać więcej. W tym dolniaku był wyczuwalny początkowo, taki lekko ziemisty- wędzony posmak, ale z czasem zaniknął prawie całkowicie.

A płatki dębowe które zastosowałeś do cichej (wedle opisu) nadały piwu jakiś dodatkowy wyczuwalny charakter ?

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, dały taki lekko "drewniany" posmak, ciężko mi określić jaki konkretnie. Ale był lekko wyczuwalny. Do ciemnego piwa, szczególnie w szkockim charakterze całkiem fajnie się sprawdziły. Do innych gatunków piwa jednak bym nie stosował. Nie pamiętam już ile ich dokładnie dałem, ale nie było tego tyle ile mam zanotowane w zapiskach, a chyba trochę więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 44 ... 17.12.2011

Bohemskie Ciemne

 

Słód Pilzneński - 2,4 kg

Słód Monachijski I - 1,2 kg

Słód Aroma - 0,35 kg

Słód Abby Malt - 0,3 kg

Słód Carafa III - 0,2 kg

Chmiel Saaz - 50g

Gęstwa Urquell Lager 2001

 

Słody wsypane do wody 55 °C

62°C - 40'

72°C - 20'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60 min:

35g - 60'

15g - 10'

 

Piwo zrobione z czyszczenia magazynu więc dlatego taki zasyp a nie inny.

Wyszło 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 12,5°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 45 ... 13.01.2012

Piątek 13-tego Lager

 

Słód Pilzneński - 3 kg

Słód Pszeniczny - 1 kg

Słód Carahell - 0,3 kg

Chmiel Lubelski - 80g

Gęstwa W 2001 Urquell Lager

 

Słody wsypane do wody o temp 44°C

42°C - 10'

62°C - 40'

72°C - 20'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 90min:

20g - 90'

30g - 15'

30g - 1'

 

Wyszlo 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg.

Piwo warzone z pomocą Kasi z Browaru Domowego z Podbeskidzia :) Dzieki :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kamil_s1 jak Ci się sprawują te drożdże Urquell Lager? Tydzień temu zrobiłem na nich warkę zaczęły ładnie pracować a później nagle przestały (choć sprawiały wrażenie że cały czas działają) jak zmierzyłem to w zaszło 1 blg w tydzień więc przeniosłem do ciepłego - teraz czekam. Zdarza mi się tak z nimi już drugi raz więc zastanawiam czy to one taki symulanty są czy może inna kwestia wchodzi w grę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Jestem bardzo zadowolony z tych drożdży. Zrobiłem na nich już 4 piwa, teraz robię 5. Za każdym razem odfermentowały do 1,5-2 Blg w 2 tygodnie, więc dosyć szybko jak na lagery. Fermentację przeprowadzam w 10oC. Piwa wychodzą bardzo klarowne.

Jak narazie nie miałem z nimi żadnych problemów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.