Skocz do zawartości

Domowy Browar "Waszkutnik" Zebrzydowice


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka nr. 17 ... warzona 19.11.2010 r.

Pale Ale

 

Słód Pale Ale (W) - 9,5 kg

Słód Carahell - 0,6 kg

Chmiel Marynka - 90 g

Chmiel Lubelski - 60 g

Gęstwa London III

 

Zacieranie na gęsto w 27 litrach wody.

Słody wsypane do wody o temp. 74°C.

71 - 66°C - 1,5h

76°C - filtracja

 

60 min chmielenie:

90 g Marynka - 60min

60 g Lubelski - 15min

 

W efekcie około 50 litrów brzeczki o gęstości 11,5°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 18 ... warzona 26.11.2010 r.

Bohemskie Ciemne

 

Niestety nie moja receptura, wiec póki co nie jestem w stanie napisać ile czego.

Wybicie około 50 litrów o gęstości 12,5°Blg zadane drożdżami Wyeast Bohemian Lager.

 

Warka nr. 19 ... warzona 27.11.2010 r.

Zimowe Ale

 

Słód Pale Ale (CM) - 4kg

Słód Caraamber - 0,25 kg

Słód Caraaroma - 0,15 kg

Chmiel Marynka - 30 g

Chmiel Lubelski - 20 g

Kolendra - 10 g

Gałka Muszkatułowa - niecałe 0,5 gałki

Cynamon - pokruszona 1 laska

Imbir - świeży starty około 10g

Rodzynki - jedna garść

Goździki - 6 szt

Jałowiec - 4 szt

Cukier Wanilinowy - 1 saszetka (16 g)

Miód - 0,7 l.

Gęstwa Wyeast London III

 

Słody wsypane do wody o temp. 73°C.

Zacieranie przez godzinę w temp 68-66°C.

Podgrzanie do 76 i filtracja.

Dosyć ciężko się filtrowało bo ciągle mi zapychało filtrator :P

 

Chmielenie 60 min.

Marynka - 60min

Lubelski - w 40 min

Przyprawy i miód - w 55 min

 

W efekcie 20 litrów brzeczki o gęstości 13°Blg stoi na kredensie zaszczepione drożdżami.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 20 ... warzona 10.12.2010 r.

Amber Ale

 

Słód Pale Ale (CM) - 1,5 kg

Słód Pale Ale (W) - 2,5 kg

Słód Caraamber - 0,2 kg

Słód Caraaroma - 0,1 kg

Chmiel Challanger - 30 g

Chmiel Fuggles - 20 g

Gęstwa W1318 London III

 

Słody wsypane do wody o temp 72°C .

Zacieranie w 70-66°C przez 1h.

Podgrzanie do temp 76°C i filtracja

Chmielenie:

Challanger - 60min

Fuggles - 15min

 

Brzeczki wyszło około 18-19 litrów o gęstości 12°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 21 ... warzona 11.12.2010 r.

Witbier

 

Słód Pilzneński - 5 kg

Słód Pszeniczny - 1,85 kg

Płatki błyskawiczne Pszenne - 2 kg

Płatki błyskawiczne Owsiane - 1 kg

Chmiel Challenger - 60 g

Curacao - 40 g

Kolendra - 40 g

Drożdże WLP 400 Belgian Wit

 

Kleikowanie płatków pominąłem z racji tego, że były to błyskawiczne.

Słody i płatki wsypane do wody o temp 73°C

Zacieranie:

69-65°C - 70min

72°C - 30 min i w tej temp. zacier poszedł do filtracji bo skończyła się butla.

 

Gotowanie:

Chmiel - 60min

20 g curacao i kolendry - 15min

20 g curacao i kolendry - 5min

 

W efekcie około 45 litrów brzeczki o gęstości 11,5°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 22 .... warzona 29.12.2010 r.

Pale Ale

 

Słód Pale Ale (W) - 9,5 kg

Słód Carahell - 0,5 kg

Chmiel Marynka - 90 g

Chmiel Fuggles - 60 g

Gęstwa W1318 London III

 

Zacieranie na gęsto w 27 litrach wody.

Słody wsypane do wody o temp. 75°C

70 -66°C - 1,5h

77°C - filtracja

Chmielenie:

Marynka - 70 min

Fuggles - 15 min

 

Objętość ok 55 litrów o gęstości 11°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po miesiącu przerwy na egzaminy pierwsze warzenie w tym roku.

Warka to kombinacja resztek słodów z moich zapasów. Dziś dostałem nowe świeże słody i chmiele więc kolejne warzenie już za niedługo.

 

Warka nr. 23 ... 7.02.2011

Miodowe Ale

 

Słód Pale Ale - 3,5 kg

Słód Pilzneński - 1,4 kg

Słód Monachijski I - 0,6 kg

Słód Caraamber - 0,2 kg

Chmiel Marynka - 30g

Chmiel Lubelski - 20g

Miód - 1 litr

Drożdże Safale US-05

 

Zacieranie w 20 litrach wody.

70 - 65°C - 60'

77°C - filtracja

Chmielenie:

70 min chmielenia

Marynka - 70min

Lubelski - 15'

Dodanie miodu na samym końcu - 0'

 

Wyszło 24 litry brzeczki nastawnej o gęstości 18°Blg. Dzisiaj rano zadane drożdżami.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże z warki nr 23 wychodzą z fermentora :)

 

Warka nr. 24 ... 9.02.2011

Witbier

 

Słód Pilzneński - 5kg

Słód Pszeniczny - 2kg

Płatki Pszenne - 1,2kg

Płatki Orkiszowe - 0,8kg

Płatki Owsiane - 1kg

Chmiel Marynka - 40g

Curacao - 40g

Kolendra - 40g

Gęstwa WLP 400 Belgian Wit

 

Zacierane na gęsto w 25 litrach wody.

70-65°C - 70'

73-70°C - 80'

77°C - filtracja

 

Chmielenie:

Marynka - 60'

20g curacao i kolendry - 15'

20g curacao i kolendry - 5'

 

W efekcie wyszło około 45 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 11°Blg.

Dodam, ze miałem problemy ze scukrzeniem skrobi. Po 2,5h zacierania próbka nadal się barwiła. Nie wiem czym to spowodowane, bo nic nie odbiegało od normy. Poszło do filtracji. Filtracja na wiaderkach z dziurami szła jak krew z nosa. Ciągle było trzeba mieszać w młócie by moc filtrować. W efekcie brzeczka mętna jak sto diabli. Ahh zobaczmy co z tego będzie.

 

Dzisiaj warzenie Biere de Garde :)

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 25 ... 10.02.2011

Biere de Garde

 

Słód Pilzneński - 5,75 kg

Słód Crystal 120EBC - 0,25 kg

Słód Abbey Malt - 0,1 kg

Słód Caraaroma - 0,1 kg

Chmiel Marynka - 30 g

Chmiel Lubelski - 30 g

Drożdże Wyeast 1762 Abby Ale II

 

Zacieranie w 18 litrach wody.

64-60°C - 40'

72°C - 20'

76°C - filtracja

 

Chmielenie:

Marynka 30g - 70'

Lubelski 20g - 15'

Lubelski 10g - 10'

 

Brzeczka nastawna wyszła bardzo klarowna. W fermentorze stoi około 20 litrów o gęstości 17°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr. 26 ... 4.03.2011

Belgian Blond Ale wg. przepisu Anteksa

 

słód pilzneński - 4,0kg

słód Carapils - 0,3kg

słód Caraaroma - 0,1kg

Słód Abbey Malt - 0,1kg

Chmiel Marynka - 20g

Chmiel Lubelski - 20g

Cukier - 0,45kg

Gęstwa WLP400 Belgian Wit

 

Zacierane w 15 litrach wody.

60°C - 30'

72°C - 40'

76°C - filtracja

 

Chmielenie:

Marynka - 70'

Lubelski - 10'

 

Cukier dodany w 60 minucie gotowania.

W efekcie wyszło około 20-22 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 14°Blg.

Coś mała wydajność, ale pierwszy raz filtrowałem na oplocie i może tu leży problem. trzeba poćwiczyć wysładzanie na tym sprzęcie.

Swoją drogą brzeczka tez jakaś ciemna wyszła jak na blond.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 27 ... 5.03.2011

Pilsener

 

Słód Pilzneński - 8,5 kg

Słód Monachijski I - 1,5 kg

Słód CaraPils - 0,6 kg

Chmiel Marynka - 60g

Chmiel Saaz - 140g

Gęstwa Wyeast 2278 Czech Pils

 

Zacierane infuzyjne na gęsto w 27 litrach wody.

62°C - 30'

72°C - 30'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60 minut:

Marynka - 60'

Saaz 70g - 15'

Saaz 70g - 0'

 

W efekcie wyszło około 55 litrów brzeczki o gęstości 11°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 28 .... 8.03.2011

Monachijskie Ciemne

 

Słód Pilzneński - 1,5 kg

Słód Monachijski I - 2,5 kg

Słód Caraaroma - 0,2 kg

Słód Carapils - 0,2 kg

Chmiel Marynka - 25 g

Chmiel Lubelski - 25g

Gęstwa W2206 Bavarian Lager

 

Zacierane infuzyjnie w 14 litrach wody.

62°C - 30'

72°C - 50'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Lubelski 15g - 15'

Lubelski 10g - 5'

 

Brzeczka nastawna równe 20 litrów o gęstości 12,5°Blg, dziś zaszczepiona drożdżami.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 29 ... 21.03.2011

Amber Ale

 

Słód Pale Ale (W) - 9 kg

Słód Caraamber - 0,5 kg

Słód Caraaroma - 0,25 kg

Chmiel Marynka - 80 g

Chmiel Lubelski - 40 g

Chmiel Fuggles - 20 g

Drożdże Wyeast 1318 London III

 

Zacierane na gęsto w 27 litrach wody.

70 - 65°C - 60'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Lubelski - 15'

Fuggles - 0'

 

Do beczki na fermentację poszło coś ponad 50 litrów o gęstości 11°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 30 ... 25.03.2011

Whisky - Kouřové Pivo

 

Słód Pilzneński - 3,5 kg

Słód Monachijski I - 0,5 kg

Słód Whisky - 0,5 kg

Słód CaraPils - 0,35 kg

Chmiel Marynka - 30 g

Chmiel Saaz - 30 g

Gęstwa Wyeast 2278 Czech Pils

 

Zacieranie infuzyjne w 16 litrach wody:

52°C - 15'

62°C - 30'

72°C - 30'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Saaz 25g - 15'

Saaz 5g - 0'

 

Wyszło około 20 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr. 31 .... 2.04.2011

Witbier

 

Słód Pilzneński - 5 kg

Słód Pszeniczny - 2 kg

Płatki Pszenne błys. - 1,2 kg

Płatki Orkiszowe błys. - 0,8 kg

Płatki Owsiane błys. - 1 kg

Chmiel Marynka - 45 g

Kolendra - 45 g

Curacao - 40 g

Gęstwa WLP400 Belgian Wit

 

Zacierane na gęsto w 25 litrach wody - 60'

70 - 65°C - 60'

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60min:

Marynka - 60'

Kolendra + Curacao po 20g - 15'

Kolendra + Curacao po 20g - 5'

 

Objętość brzeczki nastawnej to 50 litrów o gęstości 11,5°Blg.

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 32 .... 24.06.2011 (nr na kapslu to: 34 !)

Belgian Blond Ale

 

słód Pale Ale (W) - 4,0kg

słód Carapils - 0,3kg

słód Caraaroma - 0,1kg

Słód Abbey Malt - 0,1kg

Chmiel Marynka - 20g

Chmiel Lubelski szyszka - 25g

Cukier - 0,5kg

Wyeast 3944 Belgian Witbier

 

Zacierane w 15 litrach wody.

60°C - 30'

72°C - 40'

76°C - filtracja

 

Chmielenie:

Marynka - 70'

Lubelski - 10'

 

Cukier dodany w 60 minucie gotowania.

 

W efekcie wyszło 20 litrów brzeczki o gęstości 15°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 33 .... 25.06.2011

American India Pale Ale

 

Słód Pale Ale (W) - 5,3 kg

Słód Monachijski I - 0,3 kg

Słód Pszeniczny - 0,3 kg

Słód CaraPils - 0,3 kg

Chmiel Simcoe - 50 g

Chmiel Amarillo - 20 g

Safale US-05

 

Zacierane w 18 litrach wody:

70-65°C - 60min

76°C - filtracja

 

Chmielenie 60 min:

Simcoe 20g - 60'

Simcoe + Amarillo po 10g - 15'

Simcoe 15g - 0'

 

Planowane chmielenie na zimno podczas fermentacji cichej:

Amarillo 10g - 7 dni

Simcoe 5g - 3 dni

 

Objętość brzeczki to 21 litrów o gęstości 16°Blg

Edytowane przez Kamil_s1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.