Jump to content
Sign in to follow this  
Kamil_s1

Domowy Browar "Waszkutnik" Zebrzydowice

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie:)

Od pewnego czasu czytam forum oraz zapoznaje się z doświadczeniami starszych praktyką piwowarów:beer: Dziś postanowiłem założyć własny dziennik piwowara:) Mam nadzieje że będę go rozwijał z każdą kolejną warką.

 

Warka nr. 1 ... warzona: 10.12.2009

Monachijskie Ciemne .... zestaw surowców z BA.

Zacieranie, filtracja, warzenie - wszystko wyszło super:) jedynie przy dodawaniu roztworu cukru przed rozlewem mały błąd metodologiczny, wymieszanie wraz z osadem na dnie, w efekcie: mętne piwo w butelkach:/ Osad opadł, piwo wypite już prawie .... wyszło super

 

Warka nr. 2 .... warzona: 2.01.2010

Marcowe Oktoberfest .... zestaw surowców z BA

Wszystko elegancko jak w poprzednim, wyszło super klarowne:) ... na razie leżakuje w piwnicy już od 3 tygodni bodajże. Próbki w małych butelkach pyszne:D

 

Warka nr. 3 .... warzona: 19.02.2010

Koźlak Majowy .... zestaw surowców z BA

Z tą warką troszkę problemów było, wyszło mniej °Blg niż oczekiwałem bo 13°Blg tylko, ale coś nie ufam mojemu areometrowi. Wyszło również mętne dosyć, ale przetrzymam go na cichej trochę dłużej w niskich temp. i ewentualnie wyklaruje żelatyną. Myślę, że będzie dobre piwo:beer::smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj na forum :smilies:

Piwowarów z okolic Cieszyna przybywa, trzeba pomyśleć o jakimś spotkaniu :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć Kamil!

ja też daje plusa :smilies:

A wydawałoby się, że 1+1 to dwa :beer:

No chyba, że to równanie zespolone. Albo plus ujemny???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 4 ... warzona 21.04.2010

Stout Owsiany ... zestaw surowców z BA

Ta warka wyszła bardzo dobrze, po filtracji wyszło 26 l. brzeczki, po chmieleniu równe 20 l. Piwo "czorne jak diobeł" ;) dzisiaj z rana zadałem drożdże i teraz już tylko czekać. Dodam ze piwo ma 12°Blg.

 

A za niedługo Pale Ale, Koelsch i Porter Angielski. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 5 .... warzona: 1.05.2010r.

Koelsch .... zestaw z BA

Ten zestaw wyszedł całkiem dobrze, trochę mętne jest może pomimo filtracji przez podwójne damskie rajstowy, ale to nic. 11,5°Blg po chmieleniu. Jutro zadam drożdże i pozostaje tylko czekać:smilies: Mam nadzieje, że przy cichej się trochę wyklaruje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowy Koelsch ma być lekko mętny. A brzeczka po chłodzeniu jest każda chyba mętna :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 6 .... warzona 17.05.2010

Pale Ale ... Zestaw z BA

Dziwna trochę ta warka wyszła. Zacieranie 70min, po wysładzaniu wyszło 27 l. brzeczki, a po gotowaniu 21 l., a w efekcie wyszło tylko 10°Blg. Sam już nie wiem gdzie mógł być błąd, za krótkie zacieranie? Dodam ze słodu było 4kg i był zacierany w stosunku 3 l. wody na 1 kg słodu ( tak było w wskazówkach). :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się, te zestawy są obliczone na dość dobra wydajność, na wszelki wypadek rób na początku warki 18-19 litrowe, zawsze zdążysz dolać wody przed nastawieniem fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 7 .... warzona 29.05.2010

Porter Angielski ... Zestaw BA

Pierwsza warka w nowym browarze ( pralnia w piwnicy przerobiona na domowy browar) :D;) W efekcie wyszło 19 l. brzeczki o 12,5°Blg. Nie było żadnych problemów tym razem, jestem bardzo zadowolony z tego warzenia ;) .... W międzyczasie zabutelkowałem Koelscha, po potraktowaniu go żelatyną ładnie się wyklarował. :D To by było na tyle, czekać na kolejne warki jedynie :/

Edited by Kamil_s1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

Porter Angielski ... Zestaw BA

Bardzo wdzięczne piwo :D

Daj mu trochę czasu po zabutelkowaniu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 8 ... warzona 2.07.2010r.

Pils .... Zestaw BA

Druga warka w "browarze" w piwnicy ;) Wyszła całkiem całkiem. W efekcie 19 l. - 12,5°Blg. Dziś rano zadane drożdżami, stoi w styropianowym pudle w piwnicy z dwoma zmrożonymi PETami. Swoją drogą piękny przełom się zrobił i piwo wyszło nader klarowne. To mnie cieszy ;)

 

Dzień wcześniej do butelek poszedł Porter Angielski. Coś słabo odfermentował ale myślę, że granatów nie będzie. Taką mam nadzieje.

 

W planach Dortmunder i Pszenica Ciemna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 9 ... warzona 30.07.2010

Pszeniczne Ciemne .... Zestaw BA

Piwo bardzo dobre, już praktycznie wypite :D było go 19 l. o 11°Blg. Odfermentowało do 1°Blg .

 

Warka nr. 10 ... warzona 11.08.2010

Dortmunder .... Zestaw BA

21 litrów piwa o 12,5°Blg. Bardzo długa fermentacja burzliwa (prawie 5 tygodni) i 2 tygodnie cicha. 24.09.2010 piwo trafiło do butelek.

 

Warka nr. 11 ... warzona 10.09.2010

Pale Ale

 

Słód Pale Ale (Castle Malting) - 9,5kg

Słód Carahell - 0,5kg

Chmiel Marynka - 90 g

Chmiel Lubelski - 60g

Drożdże Wyeast 1318 London III

 

Zacierane na gęsto (3l./1kg) przez 1,5h. w temp. 66°C .

Podgrzane do 72°C i filtracja.

60 min chmielenie: Marynka przez cały czas, lubelski na 15 min. przed końcem gotowania.

Finalna objętość brzeczki w fermentorze 50 l. o gęstości 11,5°Blg

 

Warka nr. 12 .... warzona 25.09.2010

Bohemian Pilsner

 

Słód Bohemian Pilsner - 5kg

Słód CaraPils - 0,25kg

Chmiel Saaz - 100g

Chmiel Perle - 5g (resztki co zostały :D )

Drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie infuzyjne.

67-65°C - 30min

72-70°C - do próby jodowej (40min)

76°C - filtracja

 

Brzeczki po wysładzaniu 31l.

Chmielenie:

Saaz 35g + Perle 5g - 60min

Saaz 40g - 30min

Saaz 25g - 5min

 

Finalna objętość brzeczki to 21 l. o gęstości 13°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bohemian poszedł dziś na cichą. Odfermentował do 3°Blg. W ramach doświadczeń 5L. zlałem do małego baniaka z ok 50 - 60 g. świeżego imbiru pokrojonego w plasterki. Zobaczymy co wyjdzie.

Zwykły Bohemian zapowiada się obiecująco, goryczka podobna jak w czeskim Staropramen, co mi odpowiada.

 

 

Warka nr. 13 ... warzona 21.10.2010

Pale Ale

 

Słód Pale Ale (Castle Malting) - 9,5kg

Słód Carahell - 0,5kg

Chmiel Marynka - 90 g

Chmiel Lubelski - 60g

Gęstwa Wyeast 1318 London III

 

Zacierane na gęsto w 27l. przez 1,5h. w temp. 69-66°C .

Podgrzane do 76°C i filtracja.

60 min chmielenie: Marynka przez cały czas, lubelski na 15 min. przed końcem gotowania.

Finalna objętość brzeczki w fermentorze ok 50 l. o gęstości 10°Blg tylko :o Nie wiem dlaczego taka słaba wydajność, przypuszczam, że podczas filtracji i wysładzania śruta ostygła za bardzo i cześć cukru nie została wypłukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej był chyba zetrzeć imbir na grubej tarce

właśnie też myślę nad imbirem , ale chyba go zrobie z Pale Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat nie miałem tarki dostępnej pod ręką. Też myślałem o tym. Ale cienko pocięte plastry myślę, że też dadzą radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 14 .... warzona 29.10.2010r.

Pils - Jasne Pełne

 

Słód Pilzneński (Castle Malting) - 10 kg

Słód Carahell - 0,2 kg

Chmiel Marynka - 100 g

Chmiel Saaz - 60 g

Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

Zacieranie na gęsto. Słody wsypane do 27 litrów wody o temp. 54°C .

50°C - 30min

64°C - 30min

72°C - 30min

77°C - filtracja

Chmielenie 70min. 100g Marynki wsypane na początku gotowania, 40g Saaz wsypane w 45min, 20g Saaz wsypane w 70min.

Finalna ilość brzeczki 60 litrów o gęstości 10°Blg.

Edited by Kamil_s1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 15 .... warzona 30.10.2010r.

Scottish Ale

 

Słód Pilzneński - 1,3 kg

Słód Monachijski I - 1,9 kg

Słód Carahell - 0,2 kg

Słód wędzony Whisky - 0,3 kg

Słód Palony - 0,05 kg

Chmiel Challenger - 15 g

Gęstwa Wyeast 1968 London ESB

 

Słody wsypane do wody o temp. 73°C.

70 -67°C - 1,5h

77°C - wsypanie słodu palonego (10') i filtracja.

 

30 litrów brzeczki po wysładzaniu. Zagotowanie, chmiel dodany po 50 minutach. Chmielenie 70 min.

Finalna objetość brzeczki 20 litrów o gęstości 10°Blg.

Na fermentację cichą planuję dodać 20 g. płatków dębowych średnio przypalanych jako imitację dębowej beczki.

Edited by Kamil_s1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr. 16 .... warzona 6.11.2010 r.

16A - Wee Heavy

 

Słód Pilzneński - 3,5 kg

Słód Monachijski I - 2,5 kg

Słód Caraamber - 0,3 kg

Słód Whisky - 0,2 kg

Słód Palony - 0,1 kg

Płatki Owsiane - 0,35 kg

Chmiel Lubelski - 30 g

Gęstwa London ESB

 

Słody wsypane (oprócz palonego) do wody o temp. 68°C

65 - 62°C - 1h

70°C - wsypanie słodu palonego

76°C - filtracja

 

30 litrów brzeczki po wysładzaniu. Zagotowanie, chmiel dodany po 50 minutach. Chmielenie 60 min.

20 g lubelskiego - 60 minut

19 g lubelskiego - 20 minut

Finalna objętość brzeczki w fermentorze 20 litrów o gęstości 17°Blg.

 

16B - Miodowy Szkot

 

10 litrów cienkusza z dodatkiem ok. 150 g miodu naturalnego. Chmielony 10 g Lubelskiego przez 50min.

W efekcie wyszło ok 4 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg, również zadane gęstwą London ESB.

Wyraźnie czuć posmak miodu w brzeczce. Ciekawe co wyjdzie ciekawego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.