Jump to content

Domowy Browar "Waszkutnik" Zebrzydowice


 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie:)

Od pewnego czasu czytam forum oraz zapoznaje się z doświadczeniami starszych praktyką piwowarów:beer: Dziś postanowiłem założyć własny dziennik piwowara:) Mam nadzieje że będę go rozwijał z każdą kolejną warką.

 

Warka nr. 1 ... warzona: 10.12.2009

Monachijskie Ciemne .... zestaw surowców z BA.

Zacieranie, filtracja, warzenie - wszystko wyszło super:) jedynie przy dodawaniu roztworu cukru przed rozlewem mały błąd metodologiczny, wymieszanie wraz z osadem na dnie, w efekcie: mętne piwo w butelkach:/ Osad opadł, piwo wypite już prawie .... wyszło super

 

Warka nr. 2 .... warzona: 2.01.2010

Marcowe Oktoberfest .... zestaw surowców z BA

Wszystko elegancko jak w poprzednim, wyszło super klarowne:) ... na razie leżakuje w piwnicy już od 3 tygodni bodajże. Próbki w małych butelkach pyszne:D

 

Warka nr. 3 .... warzona: 19.02.2010

Koźlak Majowy .... zestaw surowców z BA

Z tą warką troszkę problemów było, wyszło mniej °Blg niż oczekiwałem bo 13°Blg tylko, ale coś nie ufam mojemu areometrowi. Wyszło również mętne dosyć, ale przetrzymam go na cichej trochę dłużej w niskich temp. i ewentualnie wyklaruje żelatyną. Myślę, że będzie dobre piwo:beer::smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...

Warka nr. 4 ... warzona 21.04.2010

Stout Owsiany ... zestaw surowców z BA

Ta warka wyszła bardzo dobrze, po filtracji wyszło 26 l. brzeczki, po chmieleniu równe 20 l. Piwo "czorne jak diobeł" ;) dzisiaj z rana zadałem drożdże i teraz już tylko czekać. Dodam ze piwo ma 12°Blg.

 

A za niedługo Pale Ale, Koelsch i Porter Angielski. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr. 5 .... warzona: 1.05.2010r.

Koelsch .... zestaw z BA

Ten zestaw wyszedł całkiem dobrze, trochę mętne jest może pomimo filtracji przez podwójne damskie rajstowy, ale to nic. 11,5°Blg po chmieleniu. Jutro zadam drożdże i pozostaje tylko czekać:smilies: Mam nadzieje, że przy cichej się trochę wyklaruje :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka nr. 6 .... warzona 17.05.2010

Pale Ale ... Zestaw z BA

Dziwna trochę ta warka wyszła. Zacieranie 70min, po wysładzaniu wyszło 27 l. brzeczki, a po gotowaniu 21 l., a w efekcie wyszło tylko 10°Blg. Sam już nie wiem gdzie mógł być błąd, za krótkie zacieranie? Dodam ze słodu było 4kg i był zacierany w stosunku 3 l. wody na 1 kg słodu ( tak było w wskazówkach). :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka nr. 7 .... warzona 29.05.2010

Porter Angielski ... Zestaw BA

Pierwsza warka w nowym browarze ( pralnia w piwnicy przerobiona na domowy browar) :D;) W efekcie wyszło 19 l. brzeczki o 12,5°Blg. Nie było żadnych problemów tym razem, jestem bardzo zadowolony z tego warzenia ;) .... W międzyczasie zabutelkowałem Koelscha, po potraktowaniu go żelatyną ładnie się wyklarował. :D To by było na tyle, czekać na kolejne warki jedynie :/

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr. 8 ... warzona 2.07.2010r.

Pils .... Zestaw BA

Druga warka w "browarze" w piwnicy ;) Wyszła całkiem całkiem. W efekcie 19 l. - 12,5°Blg. Dziś rano zadane drożdżami, stoi w styropianowym pudle w piwnicy z dwoma zmrożonymi PETami. Swoją drogą piękny przełom się zrobił i piwo wyszło nader klarowne. To mnie cieszy ;)

 

Dzień wcześniej do butelek poszedł Porter Angielski. Coś słabo odfermentował ale myślę, że granatów nie będzie. Taką mam nadzieje.

 

W planach Dortmunder i Pszenica Ciemna.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka nr. 9 ... warzona 30.07.2010

Pszeniczne Ciemne .... Zestaw BA

Piwo bardzo dobre, już praktycznie wypite :D było go 19 l. o 11°Blg. Odfermentowało do 1°Blg .

 

Warka nr. 10 ... warzona 11.08.2010

Dortmunder .... Zestaw BA

21 litrów piwa o 12,5°Blg. Bardzo długa fermentacja burzliwa (prawie 5 tygodni) i 2 tygodnie cicha. 24.09.2010 piwo trafiło do butelek.

 

Warka nr. 11 ... warzona 10.09.2010

Pale Ale

 

Słód Pale Ale (Castle Malting) - 9,5kg

Słód Carahell - 0,5kg

Chmiel Marynka - 90 g

Chmiel Lubelski - 60g

Drożdże Wyeast 1318 London III

 

Zacierane na gęsto (3l./1kg) przez 1,5h. w temp. 66°C .

Podgrzane do 72°C i filtracja.

60 min chmielenie: Marynka przez cały czas, lubelski na 15 min. przed końcem gotowania.

Finalna objętość brzeczki w fermentorze 50 l. o gęstości 11,5°Blg

 

Warka nr. 12 .... warzona 25.09.2010

Bohemian Pilsner

 

Słód Bohemian Pilsner - 5kg

Słód CaraPils - 0,25kg

Chmiel Saaz - 100g

Chmiel Perle - 5g (resztki co zostały :D )

Drożdże Saflager W34/70

 

Zacieranie infuzyjne.

67-65°C - 30min

72-70°C - do próby jodowej (40min)

76°C - filtracja

 

Brzeczki po wysładzaniu 31l.

Chmielenie:

Saaz 35g + Perle 5g - 60min

Saaz 40g - 30min

Saaz 25g - 5min

 

Finalna objętość brzeczki to 21 l. o gęstości 13°Blg.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Bohemian poszedł dziś na cichą. Odfermentował do 3°Blg. W ramach doświadczeń 5L. zlałem do małego baniaka z ok 50 - 60 g. świeżego imbiru pokrojonego w plasterki. Zobaczymy co wyjdzie.

Zwykły Bohemian zapowiada się obiecująco, goryczka podobna jak w czeskim Staropramen, co mi odpowiada.

 

 

Warka nr. 13 ... warzona 21.10.2010

Pale Ale

 

Słód Pale Ale (Castle Malting) - 9,5kg

Słód Carahell - 0,5kg

Chmiel Marynka - 90 g

Chmiel Lubelski - 60g

Gęstwa Wyeast 1318 London III

 

Zacierane na gęsto w 27l. przez 1,5h. w temp. 69-66°C .

Podgrzane do 76°C i filtracja.

60 min chmielenie: Marynka przez cały czas, lubelski na 15 min. przed końcem gotowania.

Finalna objętość brzeczki w fermentorze ok 50 l. o gęstości 10°Blg tylko :o Nie wiem dlaczego taka słaba wydajność, przypuszczam, że podczas filtracji i wysładzania śruta ostygła za bardzo i cześć cukru nie została wypłukana.

Link to comment
Share on other sites

Warka nr. 14 .... warzona 29.10.2010r.

Pils - Jasne Pełne

 

Słód Pilzneński (Castle Malting) - 10 kg

Słód Carahell - 0,2 kg

Chmiel Marynka - 100 g

Chmiel Saaz - 60 g

Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager

 

Zacieranie na gęsto. Słody wsypane do 27 litrów wody o temp. 54°C .

50°C - 30min

64°C - 30min

72°C - 30min

77°C - filtracja

Chmielenie 70min. 100g Marynki wsypane na początku gotowania, 40g Saaz wsypane w 45min, 20g Saaz wsypane w 70min.

Finalna ilość brzeczki 60 litrów o gęstości 10°Blg.

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

Warka nr. 15 .... warzona 30.10.2010r.

Scottish Ale

 

Słód Pilzneński - 1,3 kg

Słód Monachijski I - 1,9 kg

Słód Carahell - 0,2 kg

Słód wędzony Whisky - 0,3 kg

Słód Palony - 0,05 kg

Chmiel Challenger - 15 g

Gęstwa Wyeast 1968 London ESB

 

Słody wsypane do wody o temp. 73°C.

70 -67°C - 1,5h

77°C - wsypanie słodu palonego (10') i filtracja.

 

30 litrów brzeczki po wysładzaniu. Zagotowanie, chmiel dodany po 50 minutach. Chmielenie 70 min.

Finalna objetość brzeczki 20 litrów o gęstości 10°Blg.

Na fermentację cichą planuję dodać 20 g. płatków dębowych średnio przypalanych jako imitację dębowej beczki.

Edited by Kamil_s1
Link to comment
Share on other sites

Warka nr. 16 .... warzona 6.11.2010 r.

16A - Wee Heavy

 

Słód Pilzneński - 3,5 kg

Słód Monachijski I - 2,5 kg

Słód Caraamber - 0,3 kg

Słód Whisky - 0,2 kg

Słód Palony - 0,1 kg

Płatki Owsiane - 0,35 kg

Chmiel Lubelski - 30 g

Gęstwa London ESB

 

Słody wsypane (oprócz palonego) do wody o temp. 68°C

65 - 62°C - 1h

70°C - wsypanie słodu palonego

76°C - filtracja

 

30 litrów brzeczki po wysładzaniu. Zagotowanie, chmiel dodany po 50 minutach. Chmielenie 60 min.

20 g lubelskiego - 60 minut

19 g lubelskiego - 20 minut

Finalna objętość brzeczki w fermentorze 20 litrów o gęstości 17°Blg.

 

16B - Miodowy Szkot

 

10 litrów cienkusza z dodatkiem ok. 150 g miodu naturalnego. Chmielony 10 g Lubelskiego przez 50min.

W efekcie wyszło ok 4 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg, również zadane gęstwą London ESB.

Wyraźnie czuć posmak miodu w brzeczce. Ciekawe co wyjdzie ciekawego ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.