Kamil_s1 0 1 Items Posted March 7, 2010 Witam wszystkich serdecznie:) Od pewnego czasu czytam forum oraz zapoznaje się z doświadczeniami starszych praktyką piwowarów:beer: Dziś postanowiłem założyć własny dziennik piwowara:) Mam nadzieje że będę go rozwijał z każdą kolejną warką. Warka nr. 1 ... warzona: 10.12.2009 Monachijskie Ciemne .... zestaw surowców z BA. Zacieranie, filtracja, warzenie - wszystko wyszło super:) jedynie przy dodawaniu roztworu cukru przed rozlewem mały błąd metodologiczny, wymieszanie wraz z osadem na dnie, w efekcie: mętne piwo w butelkach:/ Osad opadł, piwo wypite już prawie .... wyszło super Warka nr. 2 .... warzona: 2.01.2010 Marcowe Oktoberfest .... zestaw surowców z BA Wszystko elegancko jak w poprzednim, wyszło super klarowne:) ... na razie leżakuje w piwnicy już od 3 tygodni bodajże. Próbki w małych butelkach pyszne:D Warka nr. 3 .... warzona: 19.02.2010 Koźlak Majowy .... zestaw surowców z BA Z tą warką troszkę problemów było, wyszło mniej °Blg niż oczekiwałem bo 13°Blg tylko, ale coś nie ufam mojemu areometrowi. Wyszło również mętne dosyć, ale przetrzymam go na cichej trochę dłużej w niskich temp. i ewentualnie wyklaruje żelatyną. Myślę, że będzie dobre piwo:beer: Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted March 7, 2010 Witam za miedzy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted March 7, 2010 Witam. Za pierwszą zacieraną warkę, czyli odważne podejście do tematu masz + Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted March 7, 2010 ja też daje plusa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted March 7, 2010 Dzięki Panowie:beer: Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 303 1 Items Posted March 7, 2010 Witaj na forum Piwowarów z okolic Cieszyna przybywa, trzeba pomyśleć o jakimś spotkaniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Infam 44 Posted March 7, 2010 Cześć Kamil! ja też daje plusa A wydawałoby się, że 1+1 to dwa No chyba, że to równanie zespolone. Albo plus ujemny??? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted April 22, 2010 Warka nr. 4 ... warzona 21.04.2010 Stout Owsiany ... zestaw surowców z BA Ta warka wyszła bardzo dobrze, po filtracji wyszło 26 l. brzeczki, po chmieleniu równe 20 l. Piwo "czorne jak diobeł" dzisiaj z rana zadałem drożdże i teraz już tylko czekać. Dodam ze piwo ma 12°Blg. A za niedługo Pale Ale, Koelsch i Porter Angielski. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted May 1, 2010 Warka nr. 5 .... warzona: 1.05.2010r. Koelsch .... zestaw z BA Ten zestaw wyszedł całkiem dobrze, trochę mętne jest może pomimo filtracji przez podwójne damskie rajstowy, ale to nic. 11,5°Blg po chmieleniu. Jutro zadam drożdże i pozostaje tylko czekać Mam nadzieje, że przy cichej się trochę wyklaruje Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted May 1, 2010 Gotowy Koelsch ma być lekko mętny. A brzeczka po chłodzeniu jest każda chyba mętna Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted May 1, 2010 No ta w zasadzie jakoś wyjątkowo mętna mi się wydawała, ale skoro "ten typ tak ma" to ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted May 18, 2010 Warka nr. 6 .... warzona 17.05.2010 Pale Ale ... Zestaw z BA Dziwna trochę ta warka wyszła. Zacieranie 70min, po wysładzaniu wyszło 27 l. brzeczki, a po gotowaniu 21 l., a w efekcie wyszło tylko 10°Blg. Sam już nie wiem gdzie mógł być błąd, za krótkie zacieranie? Dodam ze słodu było 4kg i był zacierany w stosunku 3 l. wody na 1 kg słodu ( tak było w wskazówkach). :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted May 18, 2010 Nie przejmuj się, te zestawy są obliczone na dość dobra wydajność, na wszelki wypadek rób na początku warki 18-19 litrowe, zawsze zdążysz dolać wody przed nastawieniem fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted May 18, 2010 Dzięki za radę Faktycznie, chyba tak będę robił :rolleyes: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted May 30, 2010 (edited) Warka nr. 7 .... warzona 29.05.2010 Porter Angielski ... Zestaw BA Pierwsza warka w nowym browarze ( pralnia w piwnicy przerobiona na domowy browar) W efekcie wyszło 19 l. brzeczki o 12,5°Blg. Nie było żadnych problemów tym razem, jestem bardzo zadowolony z tego warzenia .... W międzyczasie zabutelkowałem Koelscha, po potraktowaniu go żelatyną ładnie się wyklarował. To by było na tyle, czekać na kolejne warki jedynie Edited May 30, 2010 by Kamil_s1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted May 30, 2010 Cześć Porter Angielski ... Zestaw BA Bardzo wdzięczne piwo Daj mu trochę czasu po zabutelkowaniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted July 3, 2010 Warka nr. 8 ... warzona 2.07.2010r. Pils .... Zestaw BA Druga warka w "browarze" w piwnicy Wyszła całkiem całkiem. W efekcie 19 l. - 12,5°Blg. Dziś rano zadane drożdżami, stoi w styropianowym pudle w piwnicy z dwoma zmrożonymi PETami. Swoją drogą piękny przełom się zrobił i piwo wyszło nader klarowne. To mnie cieszy Dzień wcześniej do butelek poszedł Porter Angielski. Coś słabo odfermentował ale myślę, że granatów nie będzie. Taką mam nadzieje. W planach Dortmunder i Pszenica Ciemna. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted September 26, 2010 Warka nr. 9 ... warzona 30.07.2010 Pszeniczne Ciemne .... Zestaw BA Piwo bardzo dobre, już praktycznie wypite było go 19 l. o 11°Blg. Odfermentowało do 1°Blg . Warka nr. 10 ... warzona 11.08.2010 Dortmunder .... Zestaw BA 21 litrów piwa o 12,5°Blg. Bardzo długa fermentacja burzliwa (prawie 5 tygodni) i 2 tygodnie cicha. 24.09.2010 piwo trafiło do butelek. Warka nr. 11 ... warzona 10.09.2010 Pale Ale Słód Pale Ale (Castle Malting) - 9,5kg Słód Carahell - 0,5kg Chmiel Marynka - 90 g Chmiel Lubelski - 60g Drożdże Wyeast 1318 London III Zacierane na gęsto (3l./1kg) przez 1,5h. w temp. 66°C . Podgrzane do 72°C i filtracja. 60 min chmielenie: Marynka przez cały czas, lubelski na 15 min. przed końcem gotowania. Finalna objętość brzeczki w fermentorze 50 l. o gęstości 11,5°Blg Warka nr. 12 .... warzona 25.09.2010 Bohemian Pilsner Słód Bohemian Pilsner - 5kg Słód CaraPils - 0,25kg Chmiel Saaz - 100g Chmiel Perle - 5g (resztki co zostały ) Drożdże Saflager W34/70 Zacieranie infuzyjne. 67-65°C - 30min 72-70°C - do próby jodowej (40min) 76°C - filtracja Brzeczki po wysładzaniu 31l. Chmielenie: Saaz 35g + Perle 5g - 60min Saaz 40g - 30min Saaz 25g - 5min Finalna objętość brzeczki to 21 l. o gęstości 13°Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted October 22, 2010 Bohemian poszedł dziś na cichą. Odfermentował do 3°Blg. W ramach doświadczeń 5L. zlałem do małego baniaka z ok 50 - 60 g. świeżego imbiru pokrojonego w plasterki. Zobaczymy co wyjdzie. Zwykły Bohemian zapowiada się obiecująco, goryczka podobna jak w czeskim Staropramen, co mi odpowiada. Warka nr. 13 ... warzona 21.10.2010 Pale Ale Słód Pale Ale (Castle Malting) - 9,5kg Słód Carahell - 0,5kg Chmiel Marynka - 90 g Chmiel Lubelski - 60g Gęstwa Wyeast 1318 London III Zacierane na gęsto w 27l. przez 1,5h. w temp. 69-66°C . Podgrzane do 76°C i filtracja. 60 min chmielenie: Marynka przez cały czas, lubelski na 15 min. przed końcem gotowania. Finalna objętość brzeczki w fermentorze ok 50 l. o gęstości 10°Blg tylko :o Nie wiem dlaczego taka słaba wydajność, przypuszczam, że podczas filtracji i wysładzania śruta ostygła za bardzo i cześć cukru nie została wypłukana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Posted October 22, 2010 lepiej był chyba zetrzeć imbir na grubej tarce właśnie też myślę nad imbirem , ale chyba go zrobie z Pale Ale Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted October 22, 2010 Akurat nie miałem tarki dostępnej pod ręką. Też myślałem o tym. Ale cienko pocięte plastry myślę, że też dadzą radę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted October 30, 2010 (edited) Warka nr. 14 .... warzona 29.10.2010r. Pils - Jasne Pełne Słód Pilzneński (Castle Malting) - 10 kg Słód Carahell - 0,2 kg Chmiel Marynka - 100 g Chmiel Saaz - 60 g Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager Zacieranie na gęsto. Słody wsypane do 27 litrów wody o temp. 54°C . 50°C - 30min 64°C - 30min 72°C - 30min 77°C - filtracja Chmielenie 70min. 100g Marynki wsypane na początku gotowania, 40g Saaz wsypane w 45min, 20g Saaz wsypane w 70min. Finalna ilość brzeczki 60 litrów o gęstości 10°Blg. Edited October 30, 2010 by Kamil_s1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted October 31, 2010 (edited) Warka nr. 15 .... warzona 30.10.2010r. Scottish Ale Słód Pilzneński - 1,3 kg Słód Monachijski I - 1,9 kg Słód Carahell - 0,2 kg Słód wędzony Whisky - 0,3 kg Słód Palony - 0,05 kg Chmiel Challenger - 15 g Gęstwa Wyeast 1968 London ESB Słody wsypane do wody o temp. 73°C. 70 -67°C - 1,5h 77°C - wsypanie słodu palonego (10') i filtracja. 30 litrów brzeczki po wysładzaniu. Zagotowanie, chmiel dodany po 50 minutach. Chmielenie 70 min. Finalna objetość brzeczki 20 litrów o gęstości 10°Blg. Na fermentację cichą planuję dodać 20 g. płatków dębowych średnio przypalanych jako imitację dębowej beczki. Edited October 31, 2010 by Kamil_s1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted November 6, 2010 Warka nr. 16 .... warzona 6.11.2010 r. 16A - Wee Heavy Słód Pilzneński - 3,5 kg Słód Monachijski I - 2,5 kg Słód Caraamber - 0,3 kg Słód Whisky - 0,2 kg Słód Palony - 0,1 kg Płatki Owsiane - 0,35 kg Chmiel Lubelski - 30 g Gęstwa London ESB Słody wsypane (oprócz palonego) do wody o temp. 68°C 65 - 62°C - 1h 70°C - wsypanie słodu palonego 76°C - filtracja 30 litrów brzeczki po wysładzaniu. Zagotowanie, chmiel dodany po 50 minutach. Chmielenie 60 min. 20 g lubelskiego - 60 minut 19 g lubelskiego - 20 minut Finalna objętość brzeczki w fermentorze 20 litrów o gęstości 17°Blg. 16B - Miodowy Szkot 10 litrów cienkusza z dodatkiem ok. 150 g miodu naturalnego. Chmielony 10 g Lubelskiego przez 50min. W efekcie wyszło ok 4 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 13°Blg, również zadane gęstwą London ESB. Wyraźnie czuć posmak miodu w brzeczce. Ciekawe co wyjdzie ciekawego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kamil_s1 0 1 Items Posted November 17, 2010 Warka nr 13 pójdzie w kanał... Infekcja, kwas, samo zło wcielone Quote Share this post Link to post Share on other sites